Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dokument o Müllerovi bude plný prekvapivých scén: Bez servítky o jeho súkromnom živote!

Slovenský spevák a hudobník Richard Müller Zobraziť galériu (5)
Slovenský spevák a hudobník Richard Müller (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do slovenských kín prichádza dokument o Richardovi Müllerovi - Nespoznaný. Snímka režiséra Mira Rema a kreatívneho producenta Mareka Kučeru prináša autentický pohľad na spevákovo pôsobenie na hudobnej scéne a na tvrdú prácu, ktorá stojí za jeho vystúpeniami, pričom bez servítky odpovedá aj na otázky týkajúce sa jeho súkromného života. Dokument, ktorý vznikal od roku 2013, z veľkej časti mapuje tiež prípravy turné Richard Müller & Fragile: Hlasy. Diváci sa tak môžu tešiť aj na zábery zo zákulisia úspešného projektu.

Natočiť film o Müllerovi bol Remov dávny sen. „Nakrúcam filmy o ľuďoch, ktorí ma fascinujú. Na tvorbe Richarda Müllera som hudobne vyrastal, všetky jeho texty som poznal naspamäť. Bola to pre mňa veľká pocta a splnený sen s ním spolupracovať. A ten sen sa splnil aj vďaka Marekovi Kučerovi, spoluautorovi filmu, ktorý sa postupne stal Richardovým blízkym priateľom,“ povedal Remo. 

Počas nakrúcania filmu boli z veľkej časti len pozorovateľmi. „Richard nám svojimi očami umožnil zobraziť prienik do sveta šoubiznisu. Myslím, že sme sa navzájom rešpektovali a mali sme sa radi, táto práca nás tešila. Dôležité pre mňa bolo pochopiť, ako funguje prostredie okolo Richarda Müllera - pretože prostredie a ľudia, s ktorými sa stretávame a s ktorými pracujeme a žijeme, nás ovplyvňujú najviac. Kládli sme teda dôraz najmä na to, aby sme zachytili a sprostredkovali nadobudnutý dojem z tohto prostredia. Chcel som zároveň ukázať tú druhú, nepopulárnu stranu pozlátka, a nemyslím tým nejaké šokujúce odhalenia zo zákulisia, práve naopak – to množstvo ťažkej práce, únavného cestovania, stresu a izolácie, ktoré Richard Müller musí absolvovať. Jedna z otázok, ktorú film vyvoláva, je, či tá cena za úspech nie je až príliš vysoká. Na to si musí odpovedať každý sám. Verím, že film uspeje. Rozhodne som cielene nenadväzoval na tradíciu portrétnych filmov o celebritách. K Richardovej cti patrí, že nám celkom slobodne poskytol aj svoj osobný rodinný archív. Viedol nás k hlbšiemu pochopeniu svojej osobnosti aj doby, v ktorej sa preslávil. Archív tohto typu je pre dokumentaristu ako dar z nebies," poznamenal Remo. 

Marek Kučera je zo stretnutia s Müllerom úprimne šťastný. „Tak, ako sa zakaždým teším na nový Richardov album, tak som sa rovnako tešil na každý deň, ktorý sme s ním mohli stráviť, či už s kamerou v ruke, alebo bez nej. Richard ma odjakživa fascinoval, a to nielen ako spevák a skvelý textár, ale hlavne ako človek, ktorý sa aj napriek životným komplikáciám a vlastným gólom, ktoré si sám strelil, nevzdal. Síce už nie je tou neriadenou strelou, akou býval v minulosti, ale stále ma v sebe niečo, čo priťahuje davy ľudí. A toto 'niečo' som túžil spoznať zblízka. Som veľmi rád, že nám to umožnil. Že nám dovolil, aby sme s ním mohli stráviť viac ako tri roky a sledovať všetko to, čo sa deje za oponou,“ podotkol Kučera. 

Odvaha a úprimnosť, s akou Richard Müller k sebe vpustil filmový štáb, ktorý bez príkras a pátosu zobrazil spevákovu každodennú bitku o zajtrajšok, je podľa slov producenta Ivana Ostrovského takmer bezprecedentná. „Film tak nie je len pokusom o portrét tohto slávneho speváka, ale aj pokusom o portrét slovenského šoubiznisu. Richard Müller ním dokazuje, že vlastnosti ako úprimnosť a odvaha nie sú iba pózou umelca postaveného na piedestál populárnej hudby,“ uviedol Ostrovský. 

Snímku na Slovensku distribuuje Asociácia slovenských filmových klubov. „Tak ako celé generácie, aj mňa zasiahla a ovplyvnila hudba Richarda Müllera už od čias Banketu. Keď sme sa v ASFK dozvedeli, že Miro Remo točí o Richardovi film, vedela som, že distribúciu nemôže robiť nikto iný. Vtedy som ešte netušila, že si berieme na bremená najväčšiu výzvu v našej histórii. Teším sa však, že po prekladaní premiéry a ústupkoch voči manažmentu Richarda Müllera, sa film do kín nakoniec dostáva,“ povedala Silvia Dubecká z ASFK.

Recenzia filmu na Hudba.sk: Úspech, sláva a boj: Film Nespoznaný je viac než len príbeh jedného umelca

Viac o téme: Richard Müller
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu