Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mrazivá spoveď jojkárskej herečky: Okúsila samotné dno... Syn ju zachránil pred smrťou!

Vlastina Svátková Zobraziť galériu (6)
Vlastina Svátková (Zdroj: česká televize)

BRATISLAVA - Vlastina Svátková (34) patrí k vychyteným slovenským herečkám. Na svojom konte má desiatky hereckých úloh a najnovšie pracuje na seriáli pre televíziu Joj. Málokto však vie, že krásna plavovláska má za sebou minulosť, z ktorej doslova mrazí. Ako sama prezradila v rozhovore pre Českú televíziu, okúsila samotné dno - pred smrťou ju zachránil až jej syn.

Vlastina Svátková pred rokmi začínala ako lifestylová novinárka, no dnes je úspešnou herečkou. Zahrala si dokonca v bondovke Casino Royal, kde ako zvodná čašníčka chcela otráviť samotného agenta 007. A čoskoro sa objaví aj na obrazovkách televízie Joj v novom seriáli Hotel.

No hoci dnes to pôsobí tak, že plavovláska žije život ako z rozprávky, nie vždy to tak bolo... Koncom minulého týždňa sa v českej relácii 13. komnata rozrozprávala o svojej minulosti. A zo slov, ktoré povedala, doslova naskakuje husia koža. 

Krásna Slovenka totiž okúsila samotné dno. Dlhé roky trpela poruchou príjmu potravy, mentálnou bulímiou. A všetko začalo, keď bola v tom najzraniteľnejšom veku ženy – mala len 16 rokov, keď jej prvá láska povedala, že má veľký zadok. „A to bol ten moment, kedy som si povedala: Aha, nie som dokonalá. On ma nebude milovať, on ma opustí, keď so sebou niečo neurobím. A asi má pravdu, asi mám veľký zadok, mala by som s tým niečo urobiť. A to bol ten zlom,“ odhalila spúšťač svojich problémov Vlastina. 

Najprv začala cvičiť a obmedzila jedlo, no potom ho začala odmietať úplne a nakoniec prepadla do začarovaného kruhu zvaného bulímia. Herečka totiž počas vysokej školy začala pracovať v luxusnej reštaurácii ako čašníčka a čo si dovtedy celé roky odopierala, tam si dopriala... A veľa. 

„A potom mi došlo, že ak sa budem takto prejedať, tak budem strašne tlstá a zas sa vrátim k tomu, že sa mi ľudia budú posmievať, že budem škaredá, že ma nikto nebude mať rád, že budem sama a vlastne, že sa potom môžem zabiť, pretože skončí môj život – v osemnástich. Takto som premýšľala. Takže som vedela, že jednou z ciest, ako jesť a nepribrať, je zvracať to jedlo,“ šokuje Svátková. 

„Ja som sa cítila veľmi opustená, nešťastná a v depresii. To bol ten spúšťací impulz, kedy som sa išla napchať, napchať tú dieru jedlom, ktoré ma na tú chvíľu uspokojilo, no potom muselo ísť všetko von. A to išlo stále dokola – najesť, vyvracať, najesť, vyvracať. Večer som už bola vyčerpaná a zaspala som. A mala som strašnú depresiu, bola som nešťastná, zhnusená sama zo seba,“ prekvapuje svojimi slovami herečka. 

No aj napriek tomu, že plavovláska trpela vážnymi problémami, nikto v okolí o nich ani len netušil. Všetko totiž dokázala perfektne maskovať. „Ja som si uvedomovala, že môžem umrieť, samozrejme boli situácie, kedy mi to za prvé bolo aj nejako jedno a za druhé som vedela, že som už na hranici, kedy je to už to dno, to dno, z ktorého sa už nedá ísť nižšie, potom je tam už naozaj len tá smrť,“ povedala na rovinu umelkyňa, ktorá síce vyhľadala odbornú pomoc, no nič nepomáhalo.

Potom však spoznala prvého manžela, s ktorým si chcela založiť rodinu. No s poruchami príjmu potravy prišli aj gynekologické problémy. Nedokázala otehotnieť a lekári hovorili, že to ani nebude možné. Nakoniec sa to však podarilo. „Keď som zistila, že som tehotná, v ten moment to prestalo. V ten moment som mala tak silnú motiváciu, tak silnú túžbu, že som prestala vracať a našťastie som nevracala ani kvôli tehotenstvu, že mi nebolo ani zle,“ priznala Svátková s tým, že odrazu začala mať rada svoje telo. 

„Mne sa moje telo začalo páčiť. Po prvýkrát v živote, pretože to bolo normálne, prirodzené, že som sa stávala ženou, tou mamou. Ja som sa tak strašne spojila so svojím telom, že som sa vyliečila,“ povedala Vlastina a dodala: „V tom momente prebehla u mňa obrovská transformácia a ja dodnes hovorím svojmu synovi, že ma zachránil. A on keď to počuje, chudáčik maličký, tak začne strašne plakať, radosťou, dojatím. A od toho momentu som ja už ani raz nemala problém s jedlom a mne sa nestane, že sa prejem, lebo ja cítim, že mám dosť – to som dovtedy nepoznala.“

Viac o téme: Vlastina Svátková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu