Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záhadná choroba Karola Machatu (†88): Minulý rok bol v poriadku, teraz už blízkych ani nespoznával!

Karol Machata Zobraziť galériu (3)
Karol Machata (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenskú umeleckú obec v stredu ráno zasiahla správa o nečakanej smrti herca Karola Machatu (†88). Dlhoročný člen Slovenského národného divadla skonal v utorok poobede na následky dlhej choroby. Ešte minulý rok pritom jeho rodina tvrdila, že legenda je zdravotne v úplnom poriadku... No v posledných týždňoch už nespoznával ani svojich blízkych.

Začiatkom tohto týždňa odišiel do umeleckého neba jeden z najvýraznejších členov slovenskej hereckej obce Karol Machata. Legenda s nezabudnuteľným hlasom skonala v utorok poobede na následky dlhej choroby. 


Zomrel herec Karol Machata (†88): Zápasil s ťažkou chorobou!

Spomienky kolegov na Karola Machatu (†88): Génius hodný Hollywoodu, na javisku robil „zlotu“!


Ešte minulý rok pritom jeho blízki tvrdili, že umelec je na tom zdravotne dobre. „A skutočne to tak aj bolo. Zomrel po dlhšej ťažkej chorobe, ale rodina si neželá, aby to bolo bližšie špecifikované. Nebola to ale žiadna zákerná choroba,“ dozvedeli sme sa zo Slovenského národného divadla.

Zdravotný stav Machatu sa tak zjavne zhoršil len v priebehu niekoľkých mesiacov. V posledných týždňoch to vraj s geniálnym hercom, ako ho väčšina kolegov nazýva, bolo naozaj zlé. Nespoznával dokonca už ani svojich známych.

„Je to veľmi smutné, veľmi zlé. My sme asi pred 14 dňami boli s pánom farárom a vtedy nám už povedal, že je to s Karolom veľmi zlé. Dokonca, že ho už tak celkom ani nepoznal,“ povedal pre Topky.sk umelcov dlhoročný kolega Oldo Hlaváček. 


Karol Machata patril k najvýraznejším slovenským predstaviteľom povojnovej hereckej generácie. Viac ako 40 rokov bol členom Činohry Slovenského národného divadla a za svoje herecké umenie dostal množstvo cien. Medzi inými Poctu ministerstva kultúry SR, titul Zaslúžilý umelec a neskôr Národný umelec. V roku 2003 mu prezident SR Rudolf Schuster odovzdal štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby.

 

Viac o téme: Karol Machata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu