Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spomienky kolegov na Karola Machatu (†88): Génius hodný Hollywoodu, na javisku robil „zlotu“!

Karol Machata Zobraziť galériu (15)
Karol Machata (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Obrovský smútok! V stredu ráno hereckú aj divácku obec zasiahla správa o smrti Karola Machatu. Legendárny herec skonal v utorok poobede. Mnohí jeho kolegovia sa však smutnú správu dozvedeli až od nás. Pre topky si na veľkého umelca zaspomínali a vykreslili ho ako génia s podmanivým hlasom, ktorý ich priamo na javisku či pred kamerami nenápadne rozosmieval a sledoval, ako to ustoja.

Zuzana Fialová

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)

Myslím, že on hral v 1. hre, keď som hrala Júliu v národnom divadle. Mala som 17 rokov. On bol tak milo kontrastný, ako mal majestátny javiskový prejav a ako vedel na javisku pritom umenie devalvovať, keď hovoril tichým hlasom kolegom srandy. Ja som z toho bola prekvapená a vyhadzovalo ma to z úlohy a jemu žiarili oči, ako robí zlotu. To bolo strašne milé. On sa mohol brať úplne vážne a pritom sa vôbec nebral vážne. To je aj taký odkaz, čo som si ja zobrala od neho, že napriek tomu, že človek vládne umeniu na javisku, netreba sa brať úplne vážne. 

Marián Labuda

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Jedna veľká škoda, že sám dobrovoľne sa stiahol, že už sme nemohli sa ďalej učiť to, ako vedel s hlasom narábať, bol to pre nás veľký vzor, ale jeho rozhodnutie bolo pevné. Škoda, že všetko to, čo on vedel a dokázal, neodovzdal ďalším generáciám. Mal som možnosť s ním spolupracovať na Malej scéne, aj stretávať sa s ním v rozhlase a byť blízko toho majstrovstva. Bol to človek s veľkým zmyslom pre humor, hravý a myslím si, že mal aj rád nás mladých, čo je veľká výhoda, lebo len vtedy môžete niečo ukázať, dokázať, keď máte niekoho rád.

Zuzana Vačková

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)

Ja som s ním hrala vo filme Kým kohút nezaspieva a tam som k nemu vzhliadala ako k obrovskej osobnosti. Bol milý, vtipný, veľmi ľudský. A ako študentka VŠMU som s ním hrala v predstavení Letní hostia, kde som mu sedávala na kolenách a on robil opičky, snažil sa ma rozosmiať. Je mi to veľmi ľúto, odišiel velikán herecký aj ľudský. Je mi to veľmi ľúto, rozosmutnili ste ma. 

Milan Kňažko

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)

Stretli sme sa prvýkrát, keď mal 36 rokov, ja 18, to som bol ešte kulisár. Potom samozrejme v divadle i vo filme. Navyše to bol môj sused, býval presne oproti mne od 74-ho. Považoval som ho za veľmi dobrého priateľa. Bol to skvelý človek, aj jeho žena Marianna, aj syn Stacho. Poznal som celú túto časť jeho rodiny. Mal som ho strašne rád a je mi to veľmi ľúto. Boli sme aj na spoločnej dovolenke, mám s ním veľmi veľa spomienok. Bol to výnimočný človek a výnimočný herec. 

Zuzana Tlučková

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)

Ostalo mi veľmi smutno, pretože si pána Machatu pamätám a vždy budem pamätať ako nielen vynikajúceho herca, ale aj výnimočného človeka, veľmi vtipného, herca s prenádherným hlasom. Keď čokoľvek prečítal, bolo to nádherné. Vyjadrujem úprimnú sústrasť celej rodine. Bude tu veľmi chýbať. 

Zuzana Skopálová

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)

To je veľmi smutná správa. Čo si najviac pamätám, bola rozprávka Nebojsa, kde hral otca môjho princa. Čo povedať o pánovi Machatovi? Bol to úžasný človek, stretávala som ho ešte ako dieťa v rozhlase za mikrofónom. Bol príjemný, láskavý, mal nádherný zmysel pre humor. Veľká škoda, že tento človek odišiel do toho hviezdneho neba. Škoda veľká, že posledné roky sme ho nemohli vidieť, je to veľká strata. Budem na neho veľmi spomínať, bol to veľký človek, česť jeho pamiatke.

Emil Horváth

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR)

Človeku je smutno, že odchádza táto povojnová generácia, ktorá bola našimi učiteľmi a vzormi a špeciálne Karol Machata patril k špičke. Myslím, že to bol úžasný, excelentný herec. Dá sa povedať, že keby nebola jazyková bariéra, tak by uspel aj v Hollywoode. Ja som ho videl ešte ako dieťa, teda ako chlapec, hrať Jánošíka v Armádnom divadle v Martine, vtedy to bolo Armádne, dnes Slovenské komorné divadlo a v podstate dosť zaujímavá vec, že prvýkrát som vystupoval profesionálne v Bratislave v televízii a práve s ním v televíznej inscenácii Drotár, ktorú režíroval Karol Zachar. No a potom samozrejme som s ním veľa robil v rozhlase, aj v národnom divadle, som mal to šťastie, že sme sa stretli. Úžasný herec, je mi to ľúto, ale si myslím, že vďaka množstve vecí, ktoré nakrútil - filmy, televízie a rozhlas - tak je aj naďalej a budú si môcť pripomínať generácie, aký to bol excelentný herec. 

Kamila Magálová

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)

Zomrel Machata? Preboha, ani neviem, až ma to úplne... Fúha. Čo vám mám k tomu povedať? Ja som prišla do divadla, keď tam on hviezdil a bol to úžasný človek a geniálny herec, geniálny herec. Len mi bolo ľúto, že tesne po 60-ke odišiel z divadla, trošku zatrpknutý a už sa nevrátil. To mi bolo veľmi ľúto, lebo si myslím, že to bol génius, génius ako herec a malo by sa naňho spomínať, naozaj. Mal by zostať v histórii aj v dejepise pre deti, lebo to bol veľký umelec. Mala som ho veľmi rada, je mi z toho smutno.

Oldo Hlaváček

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)

Odišiel velikán a tak, ako sa píšu ódy na hercov... ale toto bol nad všetkými pán herec. Je to veľmi smutné, kamarát to bol výborný. Veľa pekných predstavení sme spolu hrali.

Maroš Kramár

Maroš Kramár
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Je mi to veľmi ľúto, lebo to bol taký... Keby hovorili o nejakých vzoroch hereckých, tak Karol Machata bol pre mňa stelesnením takého vzoru, ktorého som mal veľmi rád. To bol jeden veľký pán herec, ktorý dokázal hrať na jednu stranu na divákov, ale vedel to aj na nás na kolegov, pobaviť a divák nič nepoznal, bol nadšený. Mal som ho veľmi rád a je mi to veľmi ľúto. Veľmi som si ho vážil, keď sa mňa niekto pýta, kto bol mojím vzorom, tak pre mňa bol pán Machata obrovský herec. Párkrát sme spolupracovali, dokonca mi hral aj otca, keď som bol ešte malý. Ten jeho hlas je nezabudnuteľný, to bol tak charakteristický hlas, že nedal sa pomýliť s nikým iným.

Vlado Černý

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)

Je to veľmi smutná vec, pána Machatu som mal veľmi rád, aj som sa  s ním často stretával na prechádzkach so psom a vždy som obdivoval jeho úžasnú kondíciu, ale je to smutná správa. V rozhlase som s ním veľakrát spolupracoval, úžasný kolega, veľa som  sa od neho naučil a poznal som sa aj s jeho obidvoma synmi.

Pavol Topoľský

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)

On bol fantastický, vynikajúci profesionál s obrovským ľudským rozmerom. S mladými sa bavil rovnocenne, bol veľmi ľudský a prirodzeným spôsobom vždy každému poradil. Robil srandy, dokázal nám robiť „podrazy“, skúšal, ako sa nevieme ovládať. Občas urobil takú šaškáreň, aby si to nevšimol nikto, iba vy, a bavil sa, ako to spracujete napríklad pri ostrej. Bol zlomyseľný, ale v tom najlepšom zmysle, a vzápätí dokázal poradiť, pomôcť. Nerozlišoval ani obrovský vekový rozdiel, ku každému sa správal rovnako a čím viac na to mal, o to viac bol ľudskejší. 

Sisa Sklovská

Sisa Sklovská
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

On bol pán umelec, pán herec, veľmi inteligentný a príjemný. Kedysi sme spolu točili film v Trenčíne a bolo to veľmi príjemné. On bol optimisticky naladený človek, veľmi fajn a mal krásny hlas. Je mi to ľúto. Ale život ide ďalej, nikto nie je nesmrteľný, snáď nájde v tom hereckom nebi svojich priateľov a bude sa tam mať dobre a pozerať sa na nás. Nech odpočíva v pokoji. 

Ján Koleník

Spomienky kolegov na Karola
Zobraziť galériu (15)

Je mi to ľúto. Žiaľ, nepoznal som pána Machatu osobne, ani na javisku. Môžem naňho spomínať iba ako na vynikajúceho televízneho herca, na ktorého som sa často díval a obdivoval som ho. 

Viac o téme: Karol Machata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu