Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rozlúčka s Leopoldom Haverlom: Iná ako pri jeho kolegoch!

Rozlúčka s Leopoldom Haverlom sa koná v novej budove SND. Zobraziť galériu (12)
Rozlúčka s Leopoldom Haverlom sa koná v novej budove SND.

BRATISLAVA - V pondelok doobeda sa mohli kolegovia a príbuzní zúčastniť divadelnej rozlúčky s Leopoldom Haverlom (†79). Na rozdiel od mnohých kolegov, ktorí zosnuli pred ním, sa však spomienka na Hafiho nekonala v krásnej historickej budove. Na javisku tiež chýbala rakva, pri ktorej zvyknú umelci držať čestnú stráž. No boli tam prítomné predmety, ktoré sa s hercom spájajú.

Rozlúčka s Leopoldom Haverlom, ktorý skonal po cievnej príhode 5. februára, začala v pondelok krátko po jedenástej v novej budove SND. Úvod patril klavíru a smutnej piesni, nasledovala spomienka na jeho bohatý život, z ktorého polovicu prežil na doskách SND. V utorok by oslávil 80 rokov. 

Rozlúčka s Leopoldom Haverlom:
Zobraziť galériu (12)

„Mamu mal Rakúšanku. Najprv chodil na rakúsku školu a potom na slovenskú. Preto mal problém recitovať po slovensky. Mal záhorácky a rakúsky prízvuk,” spomínal riaditeľ SND Marián Chudovský. Medzi smútočnými hosťami nechýbajú rodinní príslušníci, herci Ľubo Roman a Štefan Kvietik, či profesor Pavel Traubner. 

Na javisku nie je síce truhla, ako býva zvykom, zato nechýba záplava kvetov a stolík, na ktorom je položená typická Hafiho čiapka, ale aj cigarety, scenáre, kostýmy... 

Rozlúčka s Leopoldom Haverlom:
Zobraziť galériu (12)

rozlúčka Haverl

Marína Kráľovičová: Bol pohodový, kolegiálny, kamarátsky. Beťár, ktorý sa nikdy netlačil do popredia. On dokonca zotrel aj rozdiel medzi veľkou a malou úlohou. Hafi mi bol ako brat, volal ma, ako ma volajú doma – Mariška. Kedysi si povzdychol, že len máloktorému hercovi sa podarí hrať v divadle do smrti. Hafi bol napriek všetkému hercom šťastným. Verím, že energia sa nestráca a aj tá Hafiho zostáva tu u nás. 

Oldo Hlaváček: Vianoce bez Hafiho si neviem predstaviť. On s Božkou, ja s Božkou – za jedným stolom. A Hafiho pes. 

Okrem príhovorov nechýbali na rozlúčke ani básne, napríklad francúzska poézia v podaní Jána Galloviča. A premietali sa aj ukážky z ďalších Haverlových predstavení. 

Ako posledný sa s kolegom lúčil Ján Greššo: „Mali sme oslavovať, bohužiaľ sa lúčime. Chcem ti povedať, že nikdy, nikdy, nikdy na teba nezabudneme, že budeš pre nás veľkým vzorom. A chcem ťa poprosiť, kým prídeme tam hore, tak pozdrav všetkých. Nikdy na teba nezabudneme.”

ČESŤ JEHO PAMIATKE!

Viac o téme: Leopold Haverl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu