Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mojsejová dlží viac ako 15 tisíc eur: Platiť to nebudem, tvrdí... Omyl, Nora, musíš!

Nora Mojsejová Zobraziť galériu (7)
Nora Mojsejová

BRATISLAVA – Dlhov sa ešte stále nezbavila! Známa východniarka Nora Mojsejová (56) sa už vyše roka trápi. Po prepustení z väzenia ju na slobode totiž čakali aj poriadne nepríjemné starosti. Okrem útokov na jej rodinu čelí aj nekonečným súdnym sporom a má aj vysoké dlžoby voči sociálnej a zdravotnej poisťovni. Ich výška presahuje 15 tisíc eur. Ona tvrdí, že ich platiť nebude, my sme však zistili, že sa tomu pravdepodobne nevyhne!

Známa podnikateľka Nora Mojsejová si vyskúšala, čo je to z prepychu padnúť rovno na kolená. A vyhrabať sa z úplného dna nie je ľahké. Kontroverznú Košičanku, ktorú spoznalo celé Slovensko vďaka šou Mojsejovci, v októbri 2014 po 13 mesiacoch pustili z vyšetrovacej väzby. Dostala sa do nej v septembri 2013, keď bola obvinená z viacerých daňových podvodov. Prepustením z košickej väznice sa však jej patálie neskončili.

Na slobode čelila nepríjemným útokom na jej rodinu, ako aj nekonečným súdnym sporom, ktoré sa ešte neskončili. Zároveň jej dve firmy majú vysoké podlžnosti voči sociálnej a zdravotnej poisťovni. Aktuálne na stránke dlznik.sk stojí, že im dokopy dlží viac ako 15 500 eur.

Mojsejová však tvrdí, že to platiť nebude. „To je už stará vec. Tie firmy Nora Mojsejová Fashion a Nora Mojsejová Fashion Butiq už nefungujú 5 – 6 rokov. Keďže sa to nezaplatilo, tá suma narastá kvôli penále. Ale obe tieto moje firmy sú v konkurze, a ja to platiť nebudem, však ani nemám z čoho,“ uviedla pre Topky podnikateľka, ktorá si myslí, že sa plateniu vyhne.

Oslovili sme preto odborníčku z oboru ekonómie Ing. Marcelu Slezákovú, a tá má na celú vec iný názor: 

Štandardný postup SP: Ak ma spoločnosť dlh, sociálna poisťovňa zašle výzvu na úhradu. Ak spoločnosť na ňu nereaguje, ani svoj dlh nevyrovná (podľa mojich skúseností dávajú lehotu dva mesiace), postupuje sa tento dlh do mandátnej správy alebo priamo na vymáhanie exekútorovi. Podľa zákona o sociálnom poistení neuhradené poistné nie je možné odpustiť. Je možné len premlčanie vymáhania poistného a to 6 rokov od právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa poistenie predpísalo.

Od roku 2013 sociálna poisťovňa začala podávať trestné oznámenia na zamestnávateľa za neodvedenie odvodov za 3 mesiace a dlh je minimálne 2660,- eur. Je to brané ako trestný čin. Od januára 2015 je za to priamo zodpovedný majiteľ spoločnosti a môže byť trestné stíhanie voči nemu. 

Postup ZP: Aj zdravotná poisťovňa najskôr zašle výzvu na úhradu dlhu, ktorý má spoločnosť z neplatenia odvodov. Ak dlh nie je uhradený, postupuje to ZP na vymáhanie exekútorovi alebo Slovenskej konsolidačnej a.s. Aj tu je premlčacia lehota 5 rokov odo dňa splatnosti poistného. 

Jediný spôsob, ako vie spoločnosť nezaplatiť dlžné odvody, je ten, že sociálna poisťovňa a zdravotná poisťovňa nebudú tento dlh vymáhať po dobu premlčania. 

V prípade, ak majetok spoločnosti je nižší ako záväzky tejto spoločnosti, tak veriteľ, v tomto prípade SP a ZP, si škodu, ktorá im bola spôsobená, môžu vymáhať priamo od konateľa spoločnosti. Podľa Obchodného zákonníka sú povinnosti konateľa definované, že konateľ má zastupovať a jednať v mene spoločnosti s odbornou starostlivosťou v súlade so záujmami spoločnosti a spoločníkov.

Pri výkone svojej funkcie konateľ zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením svojej povinnosti, resp. nevykonal si všetky svoje povinnosti. Zákon nerozlišuje, či porušenie povinnosti bolo úmyselné alebo len z nedbanlivosti. V tomto prípade konateľ zodpovedá za škody celým svojím majetkom. 

V prípade likvidácie spoločnostiSpoločnosť by mala vstúpiť do likvidácie, ak je platobne neschopná, alebo ak má dlhy vyššie, ako je hodnota jej majetku. Platobná neschopnosť je vtedy, ak spoločnosť má 30 dní po splatnosti aspoň 2 záväzky viacerým veriteľom.

Pri likvidácii spoločnosti sa uvedie hodnota celého majetku a hodnota všetkých záväzkov spoločnosti. Spoločnosť je povinná oznámiť vstup do likvidácie všetkým známym veriteľom a zverejniť výzvu, že spoločnosť vstúpila do likvidácie. Taktiež je povinná tento údaj zapísať do obchodného registra a používať pri svojom obchodnom mene v likvidácii. Veritelia si prihlásia svoje pohľadávky. Proces likvidácie je ukončený, až keď sú vysporiadané všetky záväzky spoločnosti. Ak majetok spoločnosti nepostačuje na vysporiadanie všetkých záväzkov, tak je vyhlásený konkurz spoločnosti. Tu by mal konateľ preukázať, že robil opatrenia, aby predišiel úpadku spoločnosti. V prípade, že to nepreukáže, tak správca konkurznej podstaty môže žiadať od konateľa náhradu škody až do výšky 10000,- eur. 

Z uvedeného vyplýva: Prečo nie sú na spoločnosti dané exekúcie a prečo nie je začaté trestné stíhanie? A ak je spoločnosť v úpadku, prečo nie je vyhlásený konkurz?“

Topky.sk zisťujú stanovisko poisťovní, u ktorých Nore Mojsejovej neustále narastá dlh. 

 

Viac o téme: Nora Mojsejová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu