Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česko-slovenská televízna vojna: Bratia Česi zažalovali Jojku!

Televízia Joj čelí žalobe. Zobraziť galériu (5)
Televízia Joj čelí žalobe.

PRAHA/BRATISLAVA - Nôž do chrbta od bývalého spojenca! Televízia Joj v polovici júna spustila svoju novú filmovú stanicu Joj Cinema. A hneď narazila na poriadny problém. Čelí totiž žalobe od českej Novy, ktorá paradoxne kedysi pomáhala stanicu na Kolibe sprevádzkovať.

Kto si pamätá vznik televízie Joj, vie, že sa na scéne objavila za veľkej podpory českej Novy. Dokonca aj logo mali v tom čase tieto stanice v princípe rovnaké – písmeno O nahrádzala špirála. 

Po čase sa však situácia na trhu zmenila a mediálne skupiny sa pomiešali tak, že teraz má rovnakého vlastníka s Novou slovenská Markíza. A Joj, ktorá spolupracuje s Primou, je tak logicky konkurenciou. Hlavne, keď jej nový filmový kanál vysiela aj u našich susedov, má skoro rovnaký názov a logo so špirálou, akú kedysi používali aj Česi. 

A tak Nova nelenila a, ako informuje portál Mediaboom.sk, Jojku kvôli novej stanici zažalovala. „Môžem potvrdiť, že súd vyhovel nášmu návrhu na vydanie predbežného opatrenia a zakázal používanie loga zameniteľného s logom existujúceho filmového kanálu Nova Cinema,“ povedala pre ČTK hovorkyňa Novy Anna Suchá.

Logo slovenského a českého filmového kanálu. Jojka to svoje musela kvôli žalobe zmeniť.
Zobraziť galériu (5)
Logo slovenského a českého filmového kanálu. Jojka to svoje musela kvôli žalobe zmeniť.

Televízia Joj kvôli týmto naťahovačkám musela zakročiť a grafiku pozmeniť. „Obdržali sme predbežné opatrenie, na základe ktorého meníme logo a postupujeme celú záležitosť našim právnikom,” povedal pre topky riaditeľ televízie Marcel Grega. K ďalším detailom žaloby sa ale vyjadrovať nechcel. „Prebiehajúce súdne spory nekomentujeme,” uviedol. 

Nové logo jojkárskej filmovej stanice.
Zobraziť galériu (5)
Nové logo jojkárskej filmovej stanice.

Výsledok súdneho procesu bude známy prinajlepšom až o niekoľko mesiacov. Môže sa stať, že slovenská Joj Group bude mať zakázané využívať špirálu pri svojich nových produktoch na území Českej republiky. Alebo jej právo používať tento grafický prvok zostane. Pri kanáli Cinema to už ale asi bude bezpredmetné, zrejme logo ponechajú v novej podobe, na ktorú si diváci pomaly zvykajú. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu