Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Markíza si kvôli Farme vyrobila problém: To, čo si tvorcovia dovolili, je už príliš!

Farmári sa k zvieratám na statku správajú hrubo. Zobraziť galériu (6)
Farmári sa k zvieratám na statku správajú hrubo. (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA - Prehnali to! Uplynulé série markizáckej Farmy boli prevažne o rekonštrukcii a zveľaďovaní statku. Tá aktuálna je však najmä o chove zvierat. Tvorcovia reality šou preto nasúkali na televízny salaš viac ako dve stovky nemých tvárí. A teraz požadujú od súťažiacich, aby sa o ne kvalitne starali. Tí však na plnej čiare zlyhávajú. Vlastné zúfalstvo si kompenzujú nevhodným správaním sa k nim. To sa však stretáva s čoraz väčším odporom u divákov, ktorí upozorňujú, že situácia v programe hraničí s týraním. Oslovili sme preto Slobodu zvierat. Čo oni na to?!

V poslednom období sa na markizáckej Farme čoraz viac rozoberá téma zlého zaobchádzania so zvieratami. Súťažiaci ich chov nezvládajú a svoje zlyhávanie si vybíjajú aj na nemých tvárach. Veď napríklad minulý týždeň vyvolal na statku rozruch farmár týždňa Matúš Lengvarský, keď udrel nožnicami ovcu po chrbte a následne jednu z mangalíc po hlave. No ani pes Dunčo to nemá najružovejšie - celé dni je priviazaný na reťazi a od svojich pánov sa nedočká iného, len neustáleho karhania. 

Neprimerané správanie sa neskúsených farmárov sa už prestáva páčiť aj samotným divákom. Fanúšikovskú stránku Farmy zahlcujú svojimi rozhorčenými komentármi. „Nedá sa na to už pozerať! Týranie psa a oviec priamo v televízii. S tým treba niečo urobiť. Farmu pozerám zo zábavy, ale sledovať, ako podporujete týranie...,“ znel jeden z príspevkov na Facebooku. A v podobnom duchu sa niesli aj ďalšie odkazy. „Tvorcovia, nagniavite im tam kopec zvierat, pričom oni ani nevedia, čo s nimi. Sú k nim hrubí, lebo ich nezvládajú. No a Kveta to zabila s tým Dunčom, keď ich ešte aj nabádala, že má pocítiť, kto je tam pán. A keďže oni vedia prd o tom, ako sa pes vychováva, tak si to vysvetlia po svojom,“ napísal iný nahnevaný divák.

V tejto súvislosti sme oslovili tých najkompetentnejších - Slobodu zvierat. Inštitúciu sme požiadali, aby sa k aktuálnej situácii v markizáckej reality šou vyjadrila. V názoroch sa jednoznačne zhoduje s rozrušenými fanúšikmi. „Smutné je, že súčasťou tejto výhradne komerčnej relácie sú živé zvieratá. Starajú sa o ne ľudia, ktorí nemajú žiadne znalosti a ani prax v chove hospodárskych alebo spoločenských zvierat,“ povedala pre topky.sk Romana Březinová, inšpektorka Slobody zvierat.

Organizáciu vraj pred nami kontaktovali aj ďalší ľudia, ktorí práve na nevhodné správanie farmárov upozorňovali. Sloboda zvierat si preto myslí, že v tejto veci už dávno mali začať konať príslušné orgány. „Sme toho názoru, že už Štátna veterinárna a potravinová správa mala zareagovať aj bez podnetu zvonka,“ dodala Březinová. Podľa nej je nakrúcanie takýchto projektov vo vyspelých demokratických štátoch, kde sú zvieratá vnímané ako cítiace bytosti, jednoducho nemysliteľné. 

Celé vyjadrenie Slobody zvierat na aktuálnu situáciu na markizáckej Farme:

„Už sama myšlienka návratu a vyskúšanie si života ako spred sto rokov ľuďmi, ktorí hospodárske zviera videli jedine v televízii alebo v časopise, je veľmi nešťastná. V konečnom dôsledku v takejto šou vôbec nejde o návrat do minulosti, ale žiaľ, o niečo iné. Smutné je, že súčasťou tejto výhradne komerčnej relácie sú živé zvieratá, o ktoré sa starajú ľudia, ktorí nemajú žiadne znalosti a ani prax v chove hospodárskych alebo spoločenských zvierat. 

Ak by sa celý dej realizoval na skutočnej farme, za 24-hodinovej prítomnosti farmára a jeho rodiny, kde by boli jeho vlastné zvieratá, vtedy by sa títo dobrodruhovia aj o živote a starostlivosti o zvieratá aj niečo naučili. Pre každého farmára sú jeho zvieratá všetkým. Tak ako dnes, tak aj pred sto rokmi zvieratá boli dôležitou súčasťou prežitia všetkých obyvateľov farmy. Zvieratá poskytovali potraviny (mlieko, vajcia, mäso...), pracovnú silu (oranie, zvážanie sena...), ochranu obydlia (psy a mačky - hlodavce), ďalšie produkty (perie, vlnu, kožu...).

Tu je jasne vidieť, že ochrana zvierat v súčasnej legislatíve nie je dostatočná. Sme toho názoru, že Štátna veterinárna a potravinová správa mala začať konať aj bez podnetu zvonka. Nakrúcanie takýchto projektov vo vyspelých demokratických štátoch, kde zvieratá sú vnímané ako cítiace bytosti, je nemysliteľné.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu