Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Odvrátená tvár režiséra Jozefa Bednárika: Vulgárny útok na Studenkovú aj ponižovanie detí!

Jozef Bednárik vedel popustiť uzdu svojmu temperamentu. Zobraziť galériu (5)
Jozef Bednárik vedel popustiť uzdu svojmu temperamentu.

BRATISLAVA - Nikomu nič nedaroval! Jozef Bednárik (†65) bol na seba ako herec veľmi prísny. Keď sa stal režisérom, disciplínu a profesionálnu prácu očakával od každého na javisku. A úplne bez výnimky. Či už išlo o rodinu, päťročné deti alebo miláčikov publika. Tým najmenším sa vyhrážal brutálne, ale v rámci slušnosti, naproti tomu dospelí dostávali poriadnu dávku vulgarizmov. Prirovnaniu ku kosoštvorcu sa nevyhla ani Zdena Studenková (60). Tieto a ďalšie pikošky odhaľuje nová kniha s názvom Jozef Bednárik, ktorá vychádza pri príležitosti výročia umelcovej smrti.

Jozef Bednárik zahynul presne pred rokom - 22. augusta 2013. Pre väčšinu Slovenska bol milým usmievavým pánom. Herci na javisku však poznali aj jeho druhú tvár. Režisér bol totiž neuveriteľný puntičkár a od každého vyžadoval maximum, dokonca aj viac. Na javisku cepoval každého bez výnimky. 

Beďo nič neodpustil ani tým najmenším deťom. „Keď budeš zlý, pokrájam ťa do guláša!” vyhrážal sa chlapcom. Päťročného dievčatka sa spýtal, či je zaštepené proti rytmu. A nič nedaroval ani príbuzným. Pri skúšaní sa vyvršoval aj na svojej päťročnej neterke a pred všetkými ju ponižoval. „Teraz to nie je moja rodina, ale moja kolegyňa,” komentoval v takýchto chvíľach svoje spôsoby. 

Ako ale zistia čitatelia novej knihy Jozef Bednárik od Andrey Coddington, dospelí si s ním užili ešte viac. Pred nimi totiž svoj temperament absolútne nijako nekrotil -  konflikty a plač bývali na jeho skúškach na dennom poriadku. Dávka vulgarizmov začínala už pri samotnom príchode do divadla. Mužských hercov s pravidelnosťou vítal pozdravom: „No sevaste, vy kok*tie hlavy.“ Aj takú divu, akou je Zdena Studenková, hneď počastoval: „Zdena, ty si jedna veľká, vieš čo?” A okamžite na javisko nakreslil veľký kosoštvorec, čím ju prirovnal k ženskému pohlavnému orgánu. 

Pri Bednárikovi však netrpeli len herci. Textárka a scenáristka Gabriela Osvaldová, známa aj ako porotkyňa SuperStar, sa na jeho výpadoch dobre bavila. No len kým si nevzal na mušku aj ju. Pri tvorení muzikálu Johanka z Arku sa jej totiž nepáčil režisérov návrh scény. „Gaba, ty pič*sko, choď von z tejto sály, ja ťa roztrhnem. Nebudeš tu tárať také somariny. Von. Ja režírujem,” oboril sa na ňu naozaj nevyberane.

Tieto spôsoby však Beďovi nakoniec všetci odpúšťali. On sám totiž zo seba vydával dvesto percent. Navyše, po drine a plači museli všetci uznať, že z nich vydoloval naozaj to najlepšie. Plné sály a tlieskajúci diváci boli potom sladkou odmenou.


Kniha Jozef Bednárik sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu