Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Doteraz neznáme FOTO: Takto režiséra Bednárika nepoznáte!

Jozef Bednárik v úlohách, v ktorých ho pozná málokto. Zobraziť galériu (5)
Jozef Bednárik v úlohách, v ktorých ho pozná málokto.

BRATISLAVA - Spoznávate ho?! Predtým, než sa Jozef Bednárik (†65) stal uznávaným režisérom, okupoval javisko ako herec. A na počudovanie stvárňoval nielen komediálne, ale aj tragické postavy. Z tohto obdobia pochádzajú aj fotografie, ktoré verejnosť doteraz nevidela. Zverejnila ich Andrea Coddington vo svojej novej knihe o tomto výnimočnom umelcovi. Publikácia vychádza pri príležitosti výročia jeho úmrtia.

Jozef Bednárik dostal do vienka umelecké gény - z otcovej strany muzikálnosť a z maminej lásku k divadlu. Na strednej Škole umeleckého priemyslu vyštudoval aranžérstvo, no už v čase maturít mal vo vrecku prijatie na VŠMU, odbor herectvo. 

Po promócii na Bednárika čakalo miesto v SND. Ponuke však neveril a keď sa konečne odvážil do národného zájsť, bolo už obsadené. Nakoniec zakotvil vo Vojenskom umeleckom súbore, kde sa naplno prejavil jeho komediálny talent. Svedčia o tom aj zábery z predstavenia s Dušanom Kaprálikom, ktoré Jozef odohral v prestrojení za ženu - s parochňou a v sieťovaných pančuchách. 

Po vojenčine sa mladý umelec zamestnal v nitrianskom divadle. A tam dostal od režiséra Karola Spišáka príležitosť ukázať sa aj v inej hereckej polohe. Moja najobľúbenejšia postava je čistič topánok Pepe v Bukovčanovej dráme Prvý deň karnevalu. Karol sa ukázal ako dobrý kamarát. Nik neveril, že by som mohol mať úspech ako predstaviteľ tragickej postavy. On zariskoval. Nezaškatuľkoval ma a otvoril mi tak cestu k širokej palete postáv,cituje umelca Andrea Coddington vo svojej novej knihe s názvom Jozef Bednárik. Režisér sa v tejto úlohe ukázal v prestrojení za černocha a spoznal by ho naozaj málokto.

V publikácii Jozef Bednárik nájdete veľa ďalších fotografií z divadelných skúšok, ale aj zo súkromia známeho režiséra. Nová kniha s názvom Jozef Bednárik sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>.

Autorka Andrea Coddington bude online na topkách vo štvrtok od 11.00. Pýtajte sa, čo vás zaujíma>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu