Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenka najkrajšou na svete: Lýdia Svobodová sa stala miss nepočujúcich!

Lýdia Svobodová
Lýdia Svobodová (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Svetovou kráľovnou krásy nepočujúcich sa včera v pražskom Top Hoteli stala Lýdia Svobodová zo Slovenska. V mužskej kategórii zvíťazil Francúz Jean-Marie Bourdon. Tohtoročného 14. ročníka podujatia Miss & Mister Deaf World 2014 sa zúčastnilo 32 žien a 21 chlapcov z celého sveta.

Zápolenie sa takmer nelíši od klasickej súťaže - nechýbala módna prehliadka vo večerných šatách, promenáda v plavkách či voľná disciplína. Vo voľných disciplínach dievčat prevažoval tanec, pričom hoci sa zvodne vlnili v moderných rytmoch, často publiku predvádzali aj národné tance v krojoch.

Iné sú pri tejto súťaži napríklad reakcie publika, ktoré dáva najavo potlesk trepotaním zdvihnutými rukami. Súťaž sprevádzalo aj niekoľko prekladateľov do posunkového jazyka, ktorý má českú i medzinárodnú verziu. Podľa prezidenta súťaže Josefa Uhlířa akcia pomáha sluchovo postihnutým dievčatám a chlapcom z celého sveta v ich neľahkom živote a umožní ukázať širokej a počujúcej verejnosti, že sú počujúcim ľuďom aj cez svoje postihnutie vo všetkom absolútne rovní.

Ocenenie prvej vicemiss porotcovia udelili Brazílčana Márii Isabel Carlosovej. Európskou miss nepočujúcich sa stala Olivera Lozicová zo Srbska. Rovnaký titul medzi mužmi, ktorí súťažili iba druhýkrát, vybojoval rakúsky zástupca David Spiess. Titul miss sympatie samotní súťažiaci udelili reprezentantke Thajska.

O umiestnení účastníčok tento rok rozhodli dve poroty, hlavná a medzinárodná. V hlavnej porote zasadli napríklad bývalej českej kráľovnej krásy Jitka Válková alebo Jana Doleželová.

Takmer všetky doterajšie ročníky súťaže krásy nepočujúcich sa konali tiež v Top Hoteli Praha. Výnimkou bola jej premiéra na Malorke a ročník 2010 usporiadaný v Gruzínsku. Vlani sa na súťaži krásy nepočujúcich v Prahe predstavilo 41 dievčat a 17 chlapcov. Víťazmi sa stali Brazílčanka Thais Payová a Mexičan Christian Bernal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu