Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ututlávaný konflikt v Eláne: Ráž sa pustil do kolegov, čo na to Patejdl?!

Jožo Ráž svojim kolegom nič nedaroval. Zobraziť galériu (7)
Jožo Ráž svojim kolegom nič nedaroval.

BRATISLAVA - Už to nie je také, ako predtým! Kapela Elán plánuje tento rok nahrať album aj absolvovať veľké turné. Hnacím motorom týchto aktivít sú však už zrejme len peniaze. Aspoň pre Vaša Patejdla (59) a Jána Baláža (62). Tak to vyplýva z vyjadrení Joža Ráža (59) na adresu jeho kolegov. Líder kapely ich nešetril nielen kvôli financiám, ale ani v súvislosti s medziľudskými vzťahmi. Zisťovali sme, čo hovorí na nelichotivé slová dlhovlasý klávesák.

Bez servítky! Jožo Ráž sa netají tým, že publikum síce miluje, ale popularitu a veci s ňou spojené doslova neznáša. Je preto ochotný vzdať sa spievania. A práve preto už aj jeho skupina Elán niekoľkokrát ohlásila koniec kariéry. Aktuálne však úspešní rockeri znovu nahrávajú album a chystajú turné. „Odísť treba, kým ľudia tlieskajú, nie potom, keď začnú pískať. To je moja teória, čo oni nechcú počúvať. Stále chcú zarábať prachy,” poukázal spevák na motiváciu Vaša Patejdla a Jána Baláža v rozhovore pre týždenník Život. 

Netajil ani to, že ich vzťahy sú v posledných rokoch dosť vlažné. „Moc sa nebavíme. Lebo si nemáme čo povedať. Boli časy, keď som žil tak, že keby som chcel niekoho zabiť, tak zavolám Jana a Vaša, lebo som im veril. Teraz to už neurobím,” otvorene porozprával Ráž. Otázka je, prečo za takýchto podmienok v skupine zostáva. „Pokiaľ tu budem ja, tá kapela bude mať hlavu aj pätu,” povedal. 

Evidentne sa obáva, že po jeho odchode by mohla značka Elán poriadne klesnúť na kvalite a celoživotná práca by prakticky vyšla nazmar. Už v minulosti sa totiž Patejdl a Baláž snažili vystupovať bez neho, no nevyšlo to. „Urobili hanbu obrovskú. Katastrofa, dopadlo to úplne zle. Ľudia vedeli, že tam nebudem. Hanbu a škodu urobili kapele strašnú. Elán mal niečo, čo nemal nikto na svete a oni to potopili za pár šupiek,” krútil hlavou spevák. 

Na celú situáciu sme sa opýtali aj Vaša Patejdla. Zisťovali sme, aké sú momentálne vzťahy medzi členmi dlhoročného hudobného zoskupenia. „Nemyslím si, že nejako špeciálne ochladli, to je vec názoru,” vyjadril sa opatrne. Neskôr však priznal, že k nezhodám naozaj došlo. „Vždy som mal svoje projekty a nikdy to nebol problém. Ale áno, bolo tam zle využité meno Elánu. Nebolo to vhodné, to sme uznali,” povedal nám. Ostrejšie vyjadrenia by ste od neho čakali márne. Zrejme aj vzhľadom na prebiehajúce prípravy nového turné, ktoré má mať monštruózny a poriadne drahý program. A rozdúchavanie konfliktu by projektu mohlo uškodiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu