Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zosnulý Jozef Bednárik sa v nebi určite poteší

Jozef Bednárik Zobraziť galériu (11)
Jozef Bednárik

ZELENEČ - Šansónovým večerom Beďo... si pripomenú divadelníka Jozefa Bednárika v jeho rodnom Zelenči. V nedeľu 13. októbra o 18:00 v kultúrnom dome vystúpia Zita Furková, Janka Lieskovská, Svetlana Rymarenko, Henrieta Mickovičová, Viktor Horján, Stano Král a Candle orchester pod vedením Zity Orlickej v programe, ktorý Bednárik pripravoval ešte pred jeho nečakaným úmrtím.

,,Jožo chystal pokračovanie šansónových večerov, ktoré bývali v Bratislave, na túto sezónu pripravil koncepciu na 10 až 12 koncertov. Šansóny pre ne sám vyberal a upravoval,“ povedal jeho dlhoročný spolupracovník a priateľ Ľubomír Jedlička. Zelenčania chcú celú sériu ukázať aj v Bednárikovej rodnej obci. Podľa Jedličku pripravujú aj spomienkový program, ktorý uvedú ešte pred prvým koncertom. Bednárik stál aj za najväčšími úspechmi zelenečského ochotníckeho Z-divadla, ktoré od roku 1975 režíroval. Divadlo z dediny pri Trnave pravidelne vyhrávalo festivaly v celom Československu, úspechy však žalo aj v zahraničí. Jozef Bednárik zomrel vo štvrtok 22. augusta vo veku 65 rokov. 

Na konte má desiatky televíznych réžií svetovej aj slovenskej literatúry, legendárne televízne rozprávky, triptychy a televízne muzikály. Mnohé inscenácie pripravil aj v martinskom divadle, v Štátnom bábkovom divadle v Bratislave, na pôde Státní opery v Prahe a Opery a Baletu Národního divadla v Prahe. V hlavnom meste Českej republiky uviedol legendárne muzikály Dracula, Rusalka, Gróf Monte Christo, Johanka z Arku, Angelika a Elixír života. V Bratislave na Novej scéne začiatkom 90. rokov priviedol na svet muzikály Evanjelium o Márii, Grand Hotel, Paganini, Pokrvní bratia, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Klietka bláznov, Donaha, v Prešove to bola Sladká Charity, v Košiciach Oliver. V roku 1996 sa vrátil do svojho domovského divadla DAB v Nitre, kde pripravil mimoriadne úspešné muzikály Fidlikant na streche, Grék Zorba, Adam Šangala, Kabaret, Divotvorný hrniec a Modrá ruža. Získal množstvo ocenení, DOSKY za najlepšiu réžiu sezóny, Cenu Literárneho fondu, Krištáľové krídlo, Cenu za celoživotné dielo Literárneho fondu či Cenu Pavla Straussa.

Nová kniha Jozef Bednárik sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu