Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Netradičný pohreb Brzobohatého: Manželka Gregorová prezradila detaily!

Detaily pohrebu Radka Brzobohatého priblížila topkám manželka Hana Gregorová. Zobraziť galériu (9)
Detaily pohrebu Radka Brzobohatého priblížila topkám manželka Hana Gregorová.

PRAHA - Posledné zbohom! Dnes sa koná v pražskom krematóriu Strašnice rozlúčka s legendárnym hercom Radoslavom Brzobohatým (†79), ktorý minulý týždeň nečakane zomrel. Ako nám v súvislosti s pohrebom prezradila smútiaca manželka Hana Gregorová (60), obrad sa bude niesť vo veselšom duchu. Samotný umelec si to počas života prial. Okrem toho, že v sále zaznie moravská cimbálovka, je zaujímavé aj to, že najbližšia rodina nebude prijímať kondolencie.

Topky.sk: Radek sa počas života netajil tým, že neznáša pohreby...

Áno, bytostne ich nenávidel. Čím bol starší, tým viac. Na poslednom pohrebe sme spolu boli, keď zomrel Jirek Hubač. Bol to jeho srdcu blízky kamarát, ktorý mu napísal mnoho krásnych rolí. Preto sa manžel prekonal a išli sme tam. Keď sme odchádzali, Radek mi povedal, že nikdy by to takto nechcel, pretože je to depresívne. Prial si, aby bola jeho rozlúčka veselá. Miloval život a želal si, aby sa netrúchlilo a nenariekalo. Vždy, keď sme sa o tejto téme za jeho života rozprávali, vravel mi, aby sme vtedy oslavovali a nesmútili, pretože sa na nás bude dívať zhora.

Topky.sk: Ako teda bude vyzerať jeho pohreb?

Nechcem používať slovo pohreb. Skôr rozlúčka. To mi príde tak, ako keď niekomu zamávate, keď odchádza vlakom. Na smútočnom obrade bude hrať moravská cimbálovka. Sprevádzať ju bude známa huslistka Gabriela Demeterová, ktorá sa synovi Ondrejkovi sama ozvala s tým, že manžela mala veľmi rada a bolo by pre ňu cťou, keby mu mohla naposledy zahrať. 

Topky.sk: Máte okrem spomínanej moravskej cimbálovky vybratú aj nejakú pieseň, ktorá sa vám navždy bude spájať s Radkom?

Áno, máme jednu srdcovku z čias, keď sme sa zoznámili. Ide o skladbu Chci tě líbat od Václava Neckářa. Púšťali sme si ju dookola v aute na magnetofónovej páske. Okrem nej budú na rozlúčke iba pesničky, ktoré mal rád. Na záver zaznie skladba s názvom "My sme Valaši". Radek bol telom aj duchom Valach. Myslím, že je dôležité, aby aj táto pieseň odznela. Bola to jeho hymna. Vždy mi hovoril, že nechce žiadne tragické skladby. Nemohla by som sa na seba pozrieť do zrkadla, keby som to urobila inak, ako si on predstavoval. 

Topky.sk: Budete mať vy alebo niekto z Radkových blízkych kamarátov príhovor počas poslednej rozlúčky?

Nie, nechceme, aby tam niekto hovoril. Chcem, aby sa s ním každý rozlúčil v myšlienkach.

Topky.sk: Organizujete rozlúčku sama alebo vám s ňou niekto pomáha?

Moje deti Ondrejko a Rola. Majú to absolútne v rukách. Syn pripravuje 20-30 minútový videozostrih v takom duchu, ako Radek žil. Manželovi som vďačná za to, že sme spolu strávili prenádherných 32 rokov. Urobím všetko pre to, aby bol v tento deň šťastný a spokojný. Vnútri sály bude projekcia, vonku 2 veľké obrazovky. Chcem, aby to videli aj ľudia, ktorí sa nedostanú dnu. Sú to jeho diváci, ktorí ho mali strašne radi. Považujem za česť umožniť im, aby videli poslednú rozlúčku.

Topky.sk: Objavili sa informácie, že Radek pred smrťou spísal závet. Nezakomponoval tam aj svoju predstavu o tom, ako by mala vyzerať posledná rozlúčka?

V tom prípade viete viac ako ja. Je to hlúposť. Môj muž ani nevedel, kam by mal ísť závet spísať. Žiadnu poslednú vôľu nezanechal. On sa nechystal umrieť.

Topky.sk: Koľko očakávate hostí?

Presné číslo si netrúfam odhadnúť. Viem, že príde veľmi veľa kamarátov. Potešilo ma, koľko ľudí posiela kondolencie. Krásna mi napríklad prišla od pána prezidenta Ivana Gašparoviča. Až ma to dojalo. Aj od Zuzky Ťapákovej prišla veľmi osobná. Za to jej ďakujem. Veľmi rada uvidím všetkých, ktorí si na poslednú rozlúčku nájdu čas.

Topky.sk: Hoci ste boli s Radkom manželmi 32 rokov, české médiá vás neustále dávajú do pozície sokýň s jeho prvou ženou Jiřinou Bohdalovou. Ako budete vnímať, ak príde na poslednú rozlúčku? 

Radek mi počas celého života hovoril, že nenávidí český bulvár. A teraz už chápem, prečo. S pani Bohdalovou nie sme žiadne súperky. Vôbec mi nebude prekážať, ak príde. Nevidím dôvod, prečo by nemala doraziť. Osobne s tým žiadny problém nemám. Rozlúčka je verejná a ja nikomu nebudem brániť v účasti. Myslím si, že všetky ženy, ktoré prešli Radkovým životom – či už legálne alebo nelegálne – by mali byť šťastné, že s ním mohli kus cesty ísť. Bol to nádherný chlap, ako chlap do môjho života vstúpil,  ako chlap z neho odišiel. Som šťastná, že som mohla 32 rokov stáť po jeho boku. Úžasný a čestný človek.

Topky.sk: Je pravda, že po obrade nechcete od nikoho prijímať kondolencie?

Áno. Dôvod je ten, že keby mi niekto vyjadril úprimnú sústrasť, tak by som sa rozplakala. Viem, že so mnou súcitia a majú ma radi. Vedia, že som Radka milovala a stále ho milujem. No keby mi v danú chvíľu niekto prejavil ľútosť, neustála by som to. Ale veľmi si to vážim. Preto tam bude kondolenčná kniha, prostredníctvom ktorej sa môžu smútiaci rozlúčiť.

Topky.sk: Bude sa po poslednej rozlúčke konať nejaké súkromné stretnutie rodiny a priateľov?

Áno, samozrejme, že niečo také plánujeme. Ale len pre úzky kruh Radkových kamarátov a známych. Myslím, že sa patrí, aby sme sa spolu zišli a zaspomínali si na neho.

VIDEO: Počas poslednej rozlúčky odznie aj skladba od Václava Neckářa s názvom Chci tě líbat. Táto pieseň bola pre Hanu Gregorovú a Radka Brzobohatého ich srdcovou.

Brzobohaty slideshow

 

VIDEO: Radoslav Brzobohatý zaspieval v roku 2002 skladbu Má pouť v programe Manéž Bolka Polívky. Na klavíri ho sprevádzal syn Ondřej. Táto pesnička odznie v umelcovom prevedení aj počas poslednej rozlúčky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu