Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Už je v base: Exmoderátor Žitný sa v tichosti dostavil do väzenia!

Rastislav Žitný nastúpil na výkon trestu. Zobraziť galériu (12)
Rastislav Žitný nastúpil na výkon trestu.

BRATISLAVA – Exmoderátor Rasťo Žitný, ktorý v roku 2008 zapríčinil tragickú smrteľnú nehodu Tomáška Žilavého (†5) už sedí za mrežami. Do väzenia nastúpil včera večer v tichosti - bez pozornosti médií. Spoza mreží sa však môže dostať na niekoľko dní za dobré správanie.

Žitný sa momentálne nachádza vo väznici s minimálnym stupňom stráženia na otvorenom oddelení v bratislavskom Justičáku.Podľa mojich informácií z rána Krajský súd vydal nariadenie na výkon trestu. Pán Žitný naň včera večer nastúpil. Zaradený bol do eskortnej cely, kde sa rozhodne, v akom zariadení bude trest vykonávať," povedal nám k tomu exmoderátorov právnik Ladislav Kuruc. Podľa našich informácií sa bývalý markizák sám dostavil na súd, aby sa informoval, do akej väznice má nastúpiť. 

Ako nám tiež jeho obhajca prezradil, odsúdený  prijal rozsudok pokojne.Akceptoval ho. Stáli sme na rovných nohách, očakávali sme, že to bude nepodmienečný trest. Bol s tým zmierený a prijal to normálne," dodal Kuruc, ktorý bol so svojím klientom počas utorkového súdneho pojednávania v telefonickom kontakte.

Momentálne nie je isté, kedy a kde bude bývalý markizák svoj výkon trestu vykonávať. Na otvorenom oddelení v bratislavskom Justičáku tak môže stráviť niekoľko dní, kým ho zadelia. Svoj trest by si mal odpykať v jednom zo zariadení, kde s odsúdenými nezaobchádzajú tak prísne ako na iných oddeleniach.

Býva zvykom, že odsúdený je zadelený do zariadenia, ktoré je najbližšie k jeho trvalému bydlisku alebo miestu, kde vykonáva svoju prácu. Tej sa popri výkone trestu môže aj naďalej venovať.

Väzni tu môžu nosiť vlastné oblečenie, ich cely sa nezvyknú zamykať a návštevy neprijímajú spoza bezpečnostného skla. K dispozícii sú im knižnica, posilňovňa, psychologická či stomatologická ambulancia. Komunikovať môžu aj s väzenským kaplánom.

Zaujímavé je, že exmoderátor nebude musieť tvrdnúť za mrežami po celý čas. V prípade vzorného správania sa môže dostať na niekoľko dní na slobodu, najmä v období sviatkov.

Rasťo Žitný si tak po takmer štyroch rokoch odpyká svoj trest za zapríčinenie smrteľnej nehody, keď v lete 2008 usmrtil Tomáška Žilavého (†5) a jeho otca ťažko zranil. Podľa znaleckého posudku išiel Rasťo Žitný tesne pred nehodou rýchlosťou 139 kilometrov za hodinu.

Do cyklistov narazil rýchlosťou 90 až 100 km/h a do stromu za nimi 85-kilometrovou rýchlosťou. Sám sa ťažko zranil. Exmoderátor vinil za nehodu svoje problémy s chrbticou. V kritickej chvíli údajne pocítil prudkú bolesť a na chvíľu stratil vedomie. Keď precitol, vraj už nehode nedokázal zabrániť.

Súdy v tejto kauze vyriekli niekoľko rozsudkov. Bývalého moderátora opakovane odsúdili na 2,5 roka väzenia. Napokon mu trest znížili na dva roky.

Exmoderátor sa momentálne nachádza v bratislavskom Justičnom paláci.
Zobraziť galériu (12)
Exmoderátor sa momentálne nachádza v bratislavskom Justičnom paláci.  (Zdroj: google.com)

Touto bránou bude odsúdený deportovaný do zariadenia na výkon trestu.
Zobraziť galériu (12)
Touto bránou bude odsúdený deportovaný do zariadenia na výkon trestu.  (Zdroj: tg, ján zemiar)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu