Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Na pohrebe Gotta (†80) bol aj jeden z najbohatších Slovákov: Spoveď plná smútku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: topky)

PRAHA - Spevák Karel Gott svojou hudbou spájal nielen generácie, ale aj národy. Bez ohľadu na jeho národnosť na neho s dojatím spomína mnoho Slovákov. Medzi nich patrí aj jeho blízky priateľ, filantrop a podnikateľ Milan Fiľo.

Spolu s ďalšími osobnosťami z kultúrneho, spoločenského a politického života sa Fiľo zúčastnil na priame pozvanie najbližšej rodiny dnešného pohrebu v Katedrále Svätého Víta na Pražskom hrade. "Maestro Gott bol úžasný človek, mimoriadny priateľ a geniálny umelec minimálne európskeho významu. Vždy som k nemu mal úctu a vrelý vzťah. Bol nesmierne pokorný a pracovitý. Obdivoval som ho, bude nám veľmi chýbať," zveril sa Fiľo. 

FOTO Na pohrebe Gotta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Vďaka osobnej iniciatíve a podpore Milana Fiľa sa uskutočnil jeden z posledných koncertov Karla Gotta na Slovensku. Koncom minulého roka majster odohral v Ružomberku koncert pre viac ako sedemtisíc ľudí. 

Spevák mal v sobotu pohreb so štátnymi poctami v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade. Omšu slúžil kardinál Dominik Duka, modlitbu predniesli herec Jiří Bartoška a bývalá prvá dáma ČR Dagmar Havlová a s prejavom vystúpila i herečka Jiřina Bohdalová. Obrad svojimi vystúpeniami obohatili speváci Lucie Bílá, Eva Urbanová Vojtěch Dyk a Štefan Margita. Medzi pozvanými hosťami boli osobnosti z oblasti politiky, verejného života, umenia aj kultúry z ČR i zo zahraničia vrátane premiéra ČR Andreja Babiša (ANO) či predsedu Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka. Slovenskú republiku zastupovali predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) a predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). V katedrále boli prítomní aj slovenskí speváci Miroslav Žbirka, Marika Gombitová a Vašo Patejdl.

FOTO Na pohrebe Gotta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)

FOTO Na pohrebe Gotta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)

Karel Gott zomrel 1. októbra krátko pred polnocou vo veku 80 rokov v kruhu svojej rodiny. Spevák v polovici septembra oznámil, že trpí akútnou leukémiou. Poruchu krvotvorby mu lekári diagnostikovali už pred poldruha rokom.

Viac o téme: SpomienkyúmrtieSlovenskoKarel GottMilan Fiľo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu