Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Svetové médiá o pohrebe Karla Gotta (†80): Ľudia sú otrasení, smúti celá krajina

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

PRAHA - Svetové médiá si rovnako ako v uplynulých dňoch podrobne všímajú dianie okolo úmrtia českého speváka Karla Gotta, za ktorého sa dnes v Katedrále sv. Víta konala zádušná omša. Pozornosti sa zosnulému umelcovi dostáva najmä tam, kde si za svoju spevácku kariéru získal množstvo priaznivcov - teda v Nemecku či Rusku.

Bulvárny denník Bild má v Prahe vlastného spravodajcu, ktorý sleduje všetky udalosti späté s poslednou rozlúčkou so spevákom, ktorý sa v Nemecku dodnes teší značnej obľube. "Celá krajina smúti za Karlom Gottom," znie titulok správy v online vydaní denníka, ktorá sa dnes objavila na hlavnej strane. "Mnoho fanúšikov je zo smrti Karla Gotta stále otrasených. V Prahe mu teraz môžu vzdať poslednú poctu. Po tom, čo mali všetci fanúšikovia v piatok možnosť rozlúčiť sa so svojím idolom, Česko si uctí pamiatku Karla Gotta jednodňovým štátnym smútkom."

Svetové médiá o pohrebe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: bild.de)

Bild si všíma, že speváka na jeho poslednú cestu prišli z Nemecka do českej metropoly odprevadiť jeho bývalý manažér Wolfgang "Max" Kaminski či spevák Patrick Linder. "Tiež tebe, Bože, odporúčam jeho koncert," cituje agentúra DPA českého duchovného Zbigniewa Czendlika, ktorý na zádušnej omši predniesol posledné slovo. Podľa agentúry sa Gott v Nemecku v minulosti preslávil najmä nemecky spievanými hitmi Babička či Biene Maja (Včielka Maja). 

Mníchovský denník Süddeutsche Zeitung dnes píše, že už v piatok sa so spevákom prišli rozlúčiť aj niektorí Nemci. Viktoria a Lorena z Hesenska boli v Prahe na dovolenke a ráno sa zašli pozrieť pred Gottovu vilu na Smíchove. "Celé mesto je plné sviečok a kvetov," uviedli. Ich s odstupom najobľúbenejšou spevákovou piesňou je Včielka Maja, na ktorej podľa svojich slov vyrástli.

Svetové médiá o pohrebe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sueddeutsche.de)

Rakúsky denník píše o tom, že týždeň a pol po Gottovej smrti sa konal jeho pohreb a zádušná omša. Verejnosť si ich mohla pozrieť na veľkých celoplošných obrazovkách na nádvorí. Denník taktiež pripomína, že už včera sa so zosnulým spevákom ľudia mohli rozlúčiť v pražskom paláci Žofín, kam prúdili davy od rána až do desiatej hodiny večer. 

Svetové médiá o pohrebe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto Kleine Zeitung)

O zádušnej omši za Karla Gotta informovala tiež agentúra AFP, ktorá citovala slová kardinála Dominika Duku o "dare krásneho hlasu, umenia interpretácie a úsmeve spojenom s noblesou, ktorými napĺňal radosťou milióny poslucháčov". Pripomenula Gottovu hudobnú kariéru a tiež to, že spevák bol aj "zručný maliar" a príležitostný herec.

Ruská agentúra TASS, pre ktorú udalosti okolo úmrtia Gotta z Prahy sledoval dopisovateľ, dnes uviedla, že po zádušnej omši bude telo "majstra" spopolnené v pražskom Motole a urna by následne mohla byť uložená na vyšehradskom cintoríne Slavín, kde je pochovaných niekoľko popredných českých osobností.

Viac o téme: PohrebOhlasyKarel GottSvetové médiá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu