Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zúfalý krok Bugára? Do volieb pôjde s neznámou stranou: VIDEO Nechceme vládu so Smerom a ĽSNS

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Vládna strana Most-Híd pôjde do budúcoročných parlamentných volieb spoločne so stranou Šanca. Vyhlásili to dnes na tlačovej konferencii predseda strany Most-Híd Béla Bugár a líder strany Šanca Viliam Novotný.

Predseda Mosta-Híd Bugár hovorí, že so Šancou ich spája napríklad zahranično-politická orientácia, program v oblasti zdravotníctva alebo snaha o pomoc regiónom. Spoločným cieľom je aj odstránenie slovensko-maďarského napätia. Stranu Šanca zakladala Eva Babitzová, ktorá odstúpila z predsedníctva po volebnom neúspechu strany v parlamentných voľbách v roku 2016. Strana v nich získala 0,25 percenta.

Most-Híd uzatvorilo predvolebnú dohodu o spolupráci so stranou Šanca

Šanca chce vládu bez Smeru

Strana Šanca prijala spoluprácu na základe programovej blízkosti s Mostom, ale aj vďaka možnosti presadzovať po voľbách vlastné programové ciele, priblížil Novotný. „Dohoda o spolupráci hovorí, že po voľbách sa spoločne rozhodneme o tom, či pôjdeme do koalície, alebo nepôjdeme, a hlavne s kým. Nateraz sme vylúčili strany Smer-SD a ĽSNS,“ podotkol. Šanca chce presadzovať stredopravú koalíciu bez strán Smeru a ĽSNS. Most považuje tiež za garanta dobrej priateľskej spolupráce medzi Slovákmi, Maďarmi a príslušníkmi menšín.

Zúfalý krok Bugára? Do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Doterajšia spolupráca so Smerom je podľa Novotného vecou Mosta, sústrediť sa chce na budúcnosť. Bugár pripomenul, že v súčasnej vláde často pôsobili ako "brzda", prispeli podľa neho aj k výmene vlády po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice a zastavili viacero sporných zákonov. „Rokovali sme aj so stranou Dobrá voľba, ale keďže strana presadzovala spoločnú predvolebnú koalíciu, naše rokovania skončili,“ uviedol Bugár. 

Jednotkou bude Érsek

Bugár dnes zároveň potvrdil, že v najbližších parlamentných voľbách bude lídrom kandidátky súčasný minister dopravy Árpád Érsek. Dvojkou by mal byť Bugár a na treťom mieste kandidátky sa má nachádzať súčasný minister životného prostredia László Sólymos.

Zúfalý krok Bugára? Do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Most-Híd v lete rokoval o spolupráci s viacerými maďarskými stranami, dohodol sa len s mimoparlamentnou MKDA. Konkrétny počet miest na kandidátke zverejní až po sobotnom (23. 11.) zasadnutí Republikovej rady. Strana MKDA by však mala mať podľa Bugára viac miest na kandidátke ako Šanca. Potvrdil tiež jednotku kandidátky - súčasného ministra dopravy Árpáda Érseka.

Voľby 2020

Lídri strán sa vyjadrili aj k návrhu zákona Miroslava Beblavého (nezaradený), tzv. Lex Haščák, ktorý má priniesť zákaz krížového vlastníctva. Podľa Novotného ide populistický a protiústavný návrh. Na prípadné spory a súvisiacu politickú zodpovednosť upozornil aj Bugár. Strana Šanca vznikla v roku 2015. Súčasným predsedom je Viliam Novotný, bývalý funkcionár a poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS. Voľby do Národnej rady budú 29. februára 2020. Kampaň sa už začala. Politické strany a hnutia musia podať kandidačnú listinu do 1. decembra 2019.

Zúfalý krok Bugára? Do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V poslednom prieskume agentúry Focus získala strana Most-Híd 4,1 percenta a ocitla sa tak za hranicou zvoliteľnosti do parlamentu. Rokovania s inými stranami začala v auguste a dohodla sa na spolupráci s Maďarskou kresťanskodemokratickou alianciou (MKDA-MKDSZ), ktorej členovia budú súčasťou pripravovanej kandidačnej listiny. Hnutia a politické strany musia podať kandidačnú listinu do 1. decembra. Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020, vyhlásil ich predseda parlamentu Andrej Danko.

Viac o téme: Parlamentné voľbyBéla BugárMost-HídŠanca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu