Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smer predstavil kandidátku! VIDEO Glváč sa vzdal pár minút pred rokovaním, trojkou je Saková

Smer predstavil kandidátku Zobraziť galériu (5)
Smer predstavil kandidátku (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ešte stále najsilnejšia vládna strana Smer dnes predstaví svoju kandidátku. V kuloároch sa dlhodobo hovorí o spore medzi tzv. krídlom Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Zloženie kandidátky by teda mohlo napovedať veľa o tom, akým smerom sa strana bude uberať a ktorá názorová platforma má prevahu. Fico pred predsedníctvom uviedol, že bude trvať krátko

Fico v pondelok na tlačovke uviedol, že kandidátka sa od tej minulej veľmi líšiť nebude. Nastane však pár zmien a na kandidátke budú zastúpení regionálni politici i ľudia z akademickej obce. Líšiť sa môže poradie. Konečnú podobu kandidátky mohli výrazne ovplyvniť rozdielne pohľady dvoch názorových skupín v Smere na budúce smerovanie strany. 

VIDEO Smer predstavuje kandidátku

Smer predstavil kandidátku, Glváč definitívne končí

Kandidátka strany Smer

1. Peter Pellegrini

2. Robert Fico

3. Denisa Saková

4. Richard Raši

5. Juraj Blanár

6. Peter Žiga

7. Ladislav Kamenický

8. Jaroslav Baška

9. Erik Tomáš

10. Matúš Šutaj Eštok

11. Ľuboš Blaha

12. Ján Richter

Glváč nebude na kandidátke

Ďalšie mená zatiaľ neuviedli, no je schválených všetkých 150 mien. „Povedal som, že za svojimi ľuďmi stojím. Za Martinom Glváčom stojím aj budem stáť. Ja som navrhol na kandidátku a 15 minút pred predsedníctvom ma požiadal, že nechce kandidovať. Takže nebude na kandidátke a ja jeho rozhodnutie rešpektujem,“ odpovedal Fico. Ján Richter má číslo 12. „Ľuboš Blaha okolo seba vyvoláva napätie, čo je aj dobre,“ povedal Fico s tým, že na kandidátke dostal číslo 11. Poradca premiéra Peter Kmec má 16. 

Smer predstavil kandidátku! VIDEO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico uviedol, že v prvej tridsiatke je vymenených 15 mien. „Nepostupovali sme tak, ako v minulosti systémom predseda, podpredsedovia, krajskí predsedovia, rozhodli sme sa pre zmenu,“ povedal. 

Peter, držím ti palce

„Peter, držím ti palce, ty budeš držať mne, budeme si navzájom chrániť chrbát, inak to nepôjde,“ povedal Fico, podľa ktorého je medzi ním a premiérom súzvuk. „Chceme ísť do víťazného konca,“ doplnil Fico, ktorý sa chce v kampani venovať mobilizácii štruktúr. Smer podľa Fica urobí všetko preto, aby vyhral parlamentné voľby piatykrát po sebe.

Smer predstavil kandidátku! VIDEO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico šéfom SIS-ky?

„Nerobíme politiku preto, aby sme šli do opozície. Bude správne spájať najvyšší post, ktorý bude patriť Smeru po voľbách, s jednotkou na kandidátke,“ doplnil predseda strany. Fico odpovedal na otázku, aký post by chcel zaujať po voľbách. „Či niečo iné? Neviem, ja by som bol rád riaditeľom Slovenskej informačnej služby, keby to bolo možné,“ uviedol s úsmevom na tvári. Podľa neho sa rozhodne deň po voľbách.

Smer predstavil kandidátku! VIDEO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bude to trvať dve a pol minúty

Fico sa pred rokovaním o kandidátke vyjadril, že dohoda je. „Keď som povedal, že predsedníctvo bude trvať tak dve a pol minúty, tak asi áno,“ zároveň dodal, že Pellegrini už kandidátku videl. Miroslav Číž, ktorý pôsobí v europarlamente, na kandidátke nebude. Tuší, aká kandidátka bude, no zatiaľ ju nevidel. „Dúfam, že bude dobrá,“ povedal. 

Fico pred predsedníctvom ku kandidátke

Martin Glváč znova nekomentoval, či na kandidátke bude. „Ja sa so svojím predsedom bavím o všetkých veciach,“ odpovedal. Marián Saloň uviedol, že dúfa, že na kandidátke bude, keďže je členom predsedníctva. Juraj Blanár požiadal novinárov o trpezlivosť. Uviedol, že o kandidátke rozprával aj s Ficom aj s Pellegrinim. Ani jeden z členov predsedníctva neodpovedal, či by Glváč mal byť na kandidátke. Kandidátka však prekvapením nebude. „Myslím, že pre niekoho iného áno, ale pre nás nie,“ povedal Blanár. 

Martin Glváč predsedníctvo


Prerod Smeru dnes zažije Deň D! Tieto hviezdy už nebudú na kandidátke, predbehne ich aj Blaha


Politické strany, hnutia alebo koalície strán, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, musia kandidátky pre februárové parlamentné voľby doručiť zapisovateľovi Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán najneskôr v nedeľu 1. decembra. Lehota na podanie kandidačnej listiny sa končí uplynutím posledného dňa, teda v nedeľu 1. decembra o 24:00, vyplýva to z informácií zverejnených na webstránke ministerstva vnútra.

Viac o téme: KandidátkaRobert FicoSmerPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu