Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Druhý deň súdu o zmenkách: FOTO Tóth vypovedal niekoľko hodín, Kočner chcel ísť preč z Leopoldova

Marian Kočner a Peter Tóth Zobraziť galériu (5)
Marian Kočner a Peter Tóth (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Hlavné pojednávanie v kauze miliónových zmeniek trvalo dva dni po osem hodín. Vypovedal aj Marian Kočner, ktorého mala verejnosť možnosť vidieť prvýkrát odvtedy, čo ho pred vyše rokom poslal Najvyšší súd do väzby.

Kočnera priviezla policajná eskorta v nedeľu večer z Leopoldova do Bratislavy. Na jeho bezpečný prevoz dohliadal aj policajný vrtuľník. Advokát Marek Para tento prevoz v pondelok na hlavnom pojednávaní skritizoval a opätovne pripomenul, že so svojím klientom sa nemá kde radiť, pretože v leopoldovskej väznici pravidelne dostávajú miestnosť číslo štyri, o ktorej tvrdia, že je odpočúvaná. 

Súdne pojednávanie s obžalovaným Marianom Kočnerom sme sledovali ONLINE

Kočner počas svojho dvojhodinového monológu vystupoval veľmi sebaisto a čím dlhšie rozprával, tým sa zdal viac vo svojej koži. Miestami zvyšoval hlas. Keď mu kládol otázky prokurátor Ján Šanta, veľakrát ho chytal za slovíčka, ako to zvykol robiť pri otázkach novinárov. 

Výpoveď Tótha

Výpoveď Mariana Kočnera však nebola jediná, na ktorú verejnosť a novinári netrpezlivo čakali. Už v júli počas šiestich dní pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa očakávala výpoveď bývalého novinára a príslušníka Slovenskej informačnej služby, ktorý bol kedysi Kočnerovým kamarátom, Petra Tótha. Tóth sa však na pojednávanie nedostavil. Odôvodnil to tým, že sa obáva o svoj život. 

Peter Tóth prišiel na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Na pondelňajšie pojednávanie však prišiel. Jeho výsluch bol naplánovaný na 14:00, keďže ale Kočner vypovedal niekoľko hodín, výsluch sa presunul až do večerných hodín. Prokurátor Ján Šanta však prekvapivo navrhol, aby bol výsluch Tótha neverejný. Predseda senátu mu vyhovel, čo znamenalo, že novinári museli odísť. 

Pokračuje hlavné pojednávanie v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Kočner mohol mať dvoch dôverníkov. "Vyberáme si Martina Daňa a Adama Valčeka," povedal so smiechom Marek Para. Valček odmietol, rovnako aj Striško z televízie Joj, ktorého Kočner navrhol po Valčekovi. Dobrovoľne sa z novinárov neprihlásil nikto okrem filmárky Zuzany Piussi. 

Tóthova výpoveď pokračovala aj na druhý deň, opäť bez novinárov. Vypovedal od 13:00 hodiny až do večera. 

Markízu ovládol mafián

V druhý deň pojednávania vypovedala aj bývalá generálna riaditeľka televízie Markíza Zuzana Ťapáková. Hovorila o tom, ako spor Kočnerovej firmy Gamatex a Pavla Ruska vyvrcholil v roku 1998. "Do Markízy prišli po zuby ozbrojení muži," povedala Ťapáková. Kočner pritom deň predtým tvrdil, že žiadni ozbrojení muži v Markíze neboli. 

Pojednávanie v kauze zmenky.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Keď sme sedeli v Ruskovej kancelárii, povedali ste, že novým generálnym riaditeľom je Peter Čongrády. Aj on tam sedel ozbrojený," vypovedala Ťapáková. Aj ona povedala, že o zmenkách nič nevedela a o ich existencii sa dozvedela až z médií. 

Vypovedal aj Matthias Settele, súčasný generálny riaditeľ Markízy, ktorý prišiel s tlmočníkom Martinom Kotlebom. "Po dôkladnom preskúmaní môžem povedať, že zmenky sú falošné," vyhlásil Settele. 

Pojednávanie v kauze zmenky.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kočner žiadal premiestnenie

Obhajca Marek Para navrhol, aby bol Marian Kočner premiestnený z Ústavu na výkon väzby Leopoldov do Ústavu na výkon väzby Bratislava. Taktiež zamietol doplňujúci návrh presunúť pojednávania do ÚVV Leopoldov.

Senát taktiež zamietol návrh o tom, aby mohli zástupcovia strán informovať verejnosť o tých častiach svedectva Petra Tótha, ktoré sa týkajú samotných zmeniek. Pojednávanie vo veciach falšovania zmeniek TV Markíza bude pokračovať v októbri v ÚVV Bratislava.

Viac o téme: ZmenkyPojednávaniePavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu