Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ĽSNS odpísali Danko aj Kiska: Prekvapivé vyjadrenie exprezidenta o poste ministra vnútra

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana nevytvorí po februárových parlamentných voľbách koalíciu so Smerom-SD, ĽSNS a Sme rodina. V nedeľnej diskusnej relácii Televízie Markíza Na Telo to povedal predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý sa s ĽSNS nechce spájať. Spoluprácu s kotlebovcami vylúčil aj líder mimoparlamentnej strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska.

Kotlebovci na východe pohoreli: FOTO Fašisti, choďte domov, kričia ľudia na námestí v Košiciach

Kiska zároveň uviedol, že každé zlyhanie politikov, ktoré sa ukazuje, nahráva extrémistom. „Vidíme, že ľudia odchádzajú od strany Smer-SD a inklinujú k extrému. Pokiaľ však vidíme, ako Marian K. (obžalovaný podnikateľ vo viacerých závažných kauzách, pozn. SITA) úkoluje generálneho prokurátora (bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T., pozn. SITA), ak vidíme, ako sa rozpráva minister financií (exminister Ján Počiatek, pozn. SITA) s Dobroslavom T. o miliónoch eur, tak ako majú potom ľudia veriť v spravodlivosť," spýtal sa Kiska.

Na otázku, či by bol radšej v koalícii s hnutím OĽaNO alebo Sme rodina, exprezident uviedol, že by si zvolil radšej Matoviča.

O Trnkovi aj poste ministra vnútra

V súvislosti s prepustením bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku z policajného zadržania Danko uviedol, že ho prekvapilo vyjadrenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Podľa neho by ústavní činitelia mali byť v tejto súvislosti viac zdržanlivejší, on sám nechce vynášať rozsudky.

Dobroslav Trnka.
Zobraziť galériu (3)
Dobroslav Trnka.  (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

„Je potrebné sa k týmto veciam vyjadrovať racionálne. Bol som prekvapený z postupu prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá si ako nadriadená predvolala policajného prezidenta Milana Lučanského a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Musia byť tieto veci vyšetrené, ale nesmieme vynášať súdy. Máme na to predsa inštitúcie," uviedol Danko.

Kiska v diskusnej relácii nevylúčil, že strana Za ľudí bude mať po voľbách záujem o ministerstvo vnútra. Nepokladá za fér, aby sa už teraz diskutovalo, kto bude mať po voľbách toto ministerstvo. Zároveň však tvrdí, že na čele tohto ministerstva on stáť nechce.

Volanie po vyvodení zodpovednosti

Jednou z tém diskusie bol aj Ľubomír Vážny, ktorý pôsobí ako šéf Sociálnej poisťovne, kvôli jeho rozhodnutiam o mýte vo funkcii ministra dopravy. Danko poznamenal, že na jeho odvolávanie nebude tlačiť. "Nie je to v mojej kompetencii, ale je to v kompetencii vlády SR a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny," povedal Danko.

VOĽBY 2020 Študenti poslali Ficovi jasný odkaz: Absolventi medicíny neodchádzajú pre peniaze!

Zároveň verí, že v súvislosti s mýtom bude vyvodená aj zodpovednosť. Kiska takisto volá po vyvodení zodpovednosti. Podľa jeho slov by konal tak, že by SkyToll požiadal o zmenu zmluvy.

Nová generácia v SNS?

Danko v diskusnej relácii Na telo nepovedal, či by v prípade vypadnutia SNS z parlamentu už nebol predsedom strany. "Pokiaľ by sme nemali päť percent, musel by som konať," komentoval s tým, že mu v marci zaniká funkcia predsedu SNS.

Ako doplnil, namiesto neho by nemal byť prípadným predsedom Jaroslav Paška, ale "mala by prísť generačná obmena".

Viac o téme: Andrej DankoAndrej KiskaNa telo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu