Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Toto sú TRI piliere Smeru do volieb: VIDEO Fico začal drsnými slovami, keď padla reč na Trnku, tak...

Vyjadrenie po sneme strany Smer-SD. Zobraziť galériu (8)
Vyjadrenie po sneme strany Smer-SD. (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

BANSKÁ BYSTRICA - Vládna strana Smer-SD na sobotnej programovej konferencii v Banskej Bystrici predstavila svoj volebný program do februárových parlamentných volieb. V prípade účasti vo vláde, chce strana presadiť tri zásadné piliere. Líder strany vo svojich vyjadreniach nešetril kritikou. Prepustenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku ale nekomentoval.

Galéria: Veľká fotogaléria z programového snemu strany Smer-SD

- vo Ficovej reči zaznela kritika na adresu Čaputovej aj opozície

- Pellegrinini uviedol, že Smer nepripustí rušenie sociálnych opatrení

- Smer chce v prípade účasti vo vláde presadiť tri základné piliere

Programový snem Smeru: Príchody členov strany

Fico: "Začnem zostra"

V úvode snemu zaznela reč Roberta Fica, ktorý ako sám povedal, začal "zostra". Žiadna politická strana v histórii Slovenska podľa neho neprešla takým mediálnym masakrom ako Smer-SD.

Programový snem Smeru sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky-Ján Zemiar)

Zároveň si myslí, že strana má na to, aby vyhrala vo februári parlamentné voľby. Rovnako pochválil prácu vlády SR a premiéra Petra Pellegriniho. Pripomenul i to, že Smer-SD je čisto antifašistická strana.

Predseda strany pokračoval aj v kritike, ktorú adresoval prezidentke SR Zuzane Čaputovej za jej reakciu na prepustenie bývalého prokurátora Dobroslava Trnku. Tá si chce predvolať pre jeho prepustenie policajného prezidenta Milana Lučanského aj generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára. Kritiku vo svojom prejave počas programovej konferencie v Banskej Bystrici smeroval aj na opozíciu.

Pellegrini: Nepripustíme rušenie sociálnych opatrení

Volebný líder strany a premiér Peter Pellegrini vyhlásil, že Smer-SD chce pokračovať v sociálnych opatreniach a nepripustí ich rušenie.

Zdôraznil, že Smer-SD je jedinou nespochybniteľnou sociálnou demokraciou na Slovensku. „Za Smer dnes hovoria jeho skutky, konkrétne opatrenia pre ľudí, ktoré dvanásť rokov zlepšovali ich každodenný život. Sme vypočítateľnou, demokratickou, stabilnou a ľavicovou stranou,“ podotkol.

Slova sa ujal aj Peter Pellegrini.
Zobraziť galériu (8)
Slova sa ujal aj Peter Pellegrini.  (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

Kritizoval tiež opozíciu, poukázal na jej hádky, jej navrhované riešenia označil za neuskutočniteľné. Nesúhlasí so zámermi opozície zrušiť sociálne opatrenia presadené Smerom-SD. „Toto nie je cesta pre budúcnosť sociálneho štátu. Naopak, táto cesta by sociálny štát pochovala,“ uviedol.

Premiér upozornil aj na extrémistické sily. „Sľubujú poriadok a jednoduché riešenia, na hony smrdiace inšpiráciou vo fašistických režimoch,“ povedal. ĽSNS podľa jeho slov vo vedení Banskobystrického kraja už ukázala, že neplnia sľuby, pestujú rodinkárstvo a pre ich chyby prišiel kraj o eurofondy. Viac sa dočítate tu.

Za mikrofón sa postavil aj Ján Richter.
Zobraziť galériu (8)
Za mikrofón sa postavil aj Ján Richter.  (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

Tri piliere Smeru

V prípade účasti Smer-SD vo vláde, chce strana presadiť tri zásadné piliere. Prvým opatrením je 13. dôchodok pre dôchodcov. Druhý pilier sa týka mladých rodín, ide o 13. rodinný prídavok vyplácaný v auguste.

Fico uviedol, že chce, aby lekári na Slovensku po vysokej škole odpracovali desať rokov, alebo zaplatili 55.000 eur za svoje štúdium na Slovensku a mohli odísť pracovať do zahraničia.

Programový snem Smeru sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky-Ján Zemiar)

Fico: Bude potupou, ak vyhrá Kotleba

Po programovej konferencii sa predstavitelia Smeru vyjadrili aj na tlačovom brífingu. Predseda Smeru dodal, že strana chce "za každú cenu" v roku 2020 udržať úroveň hospodárskych a sociálnych práv. Sociálnou prioritou strany v tomto roku bude riešenie dôchodcov, mladých rodín a akútneho nedostatku lekárov na Slovensku, uviedol.

Fico tiež uviedol, že pre demokratickú opozíciu bude veľkou potupou, ak ju v tohtoročných parlamentných voľbách predbehne Marian Kotleba so svojou stranou. „Je to dosť pravdepodobné,“ poznamenal a zároveň uviedol, že strana Smer-SD chce nastávajúce voľby vyhrať.

Kotlebovci momentálne organizujú predvolebné mítingy po Slovensku. Na východe ich ľudia vypískali.
Zobraziť galériu (8)
Kotlebovci momentálne organizujú predvolebné mítingy po Slovensku. Na východe ich ľudia vypískali.  (Zdroj: Reprofoto:facebook-Michal Truban)

Predseda strany nechcel komentovať aktuálne predvolebné prieskumy. „Nevidím dôvod ich komentovať, lebo sa falšujú, je to úplne bežná vec,“ poznamenal a dodal, že pre sociálnych demokratov je najpresnejším prieskumom verejnej mienky to, čo povedia ľudia v parlamentných voľbách.

Na margo prípadnej povolebnej spolupráce so stranou ĽSNS Fico reagoval, že strana Smer-SD je antifašistická strana. "Dvadsať rokov ako predseda strany Smer a predtým ako významný predstaviteľ Strany demokratickej ľavice som hovoril, že o tom, ako vláda vyzerá, sa rozhoduje vždy po parlamentných voľbách. Ale sú limity, ktoré jednoducho nepustia," skonštatoval Fico a zdôraznil, že Smer je jasná antifašistická strana.

Kotlebovci na východe pohoreli: FOTO Fašisti, choďte domov, kričia ľudia na námestí v Košiciach

"Ako môžeme ísť do vlády s niekým, kto má principiálne iný pohľad na antifašizmus a európsku orientáciu krajiny a spoluprácu v rámci NATO. To je jasná odpoveď," doplnil s tým, že Smer má jasnú hodnotovú orientáciu, ktorá mu neumožňuje s niektorými stranami spolupracovať.

K téme Trnka bez komentára

Premiér Peter Pellegrini ani predseda strany nechceli komentovať prepustenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, situáciu majú podľa nich riešiť orgány činné v trestnom konaní. Odmietajú tiež dvojaký meter, ktorý podľa ich názoru používa opozícia pri hodnotení práv polície a prokuratúry.

Prvé SLOVÁ politikov po prepustení Trnku: Prezidentka je prekvapená, opozícia zúri!

Podľa posledného prieskumu verejnej mienky agentúry Focus zo 16. januára by stranu volilo 18,7 percenta voličov. Agentúra Polis Slovakia jej zasa v ten istý deň namerala voličskú podporu na úrovni 17,1 percenta. Na vstup do parlamentu musí strana získať najmenej päť percent. Voľby do Národnej rady sa budú konať 29. februára.

Útoky na opozičné strany

Vládna strana Roberta Fica sa v kampani do blížiaciach sa volieb zamerala predovšetkým na útoky na opozičné politické strany. Zverejnila niekoľko videí, v ktorých opozíciu zosmiešňuje a poukazuje na jej neodbornosť či neschopnosť dohodnúť sa.

Smer rozhadzuje peniaze: Za posledný týždeň investoval do reklamy viac než všetky ostatné strany

Politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov tento týždeň uviedol, že Smer nikdy úplne nevynechal útoky v kampani, len to teraz robí viditeľnejšie. „Snažia sa virálnym spôsobom rozširovať svoje produkty. Súvisí to s tým, že sa strana dostala pod silnú paľbu a je jej pripisovaná zodpovednosť za prerastanie mafie do štátnej správy,“ vysvetlil Mesežnikov.

Politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied zasa za tým vidí prejav krízy, keďže Smer nevie povedať, čo by mal ďalej robiť. „Smer sa pomaly zmieruje s úlohou v opozícii a domnieva sa, že podobne ako v rokoch 2010 až 2012 získa práve na neschopnosti opozičných strán zostaviť vládu,“ ozrejmil politológ. Dodal však, že Smer nie je jediný, kto robí negatívnu volebnú kampaň.

Viac o téme: VoľbyProgramSmer-SDBanská BystricaProgramová konferencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu