Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

EXKLUZÍVNE Známy bojovník proti fašizmu ide do politiky: Voľby chce zamiešať s novou stranou

Stanislav Mičev Zobraziť galériu (3)
Stanislav Mičev (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Nových strán nikdy nie je dosť. Na našom politickom trhu sa v týchto dňoch rodí ďalší subjekt. Stojí za ním známa tvár z Banskej Bystrice, bývalý kandidát na župana a generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Ten vraví, že ich hnutie chce ponúknuť alternatívu, ktorá tu momentálne neexistuje.

Samotný Mičev exkluzívne pre Topky potvrdil, že bude súčasťou nového hnutia. Prezradil aj názov, ktorý znie Solidarita – hnutie pracujúcej chudoby. Podľa prvotných informácií sú zakladajúcimi členmi nespokojní odborári a aktivisti. S programom im teda bude pomáhať aj občianske združenie Pracujúca chudoba. "Orientácia hnutia bude stredoľavá. Ja sa vždy hlásim k tradícii sociálnej demokracie. Takže je to stredoľavá strana," hovorí Mičev.

Mičev chce podať pomocnú ruku aj živnostníkom
Zobraziť galériu (3)
Mičev chce podať pomocnú ruku aj živnostníkom  (Zdroj: topky)

Spájanie s občianskymi združeniami

Mičev však tvrdí, že Pracujúca chudoba nie je jediným združením, ktoré má s novým hnutím spolupracovať. "Okrem toho však spolupracujeme aj s inými občianskymi združeniami. Minimálne s Inštitútom regionálnej politiky, ktorý vediem, a potom spolupracujeme so živnostníkmi. Od nich budeme preberať niektoré programové zásady," uviedol riaditeľ banskobystrického múzea.

Zatiaľ je tajomstvom, či sa niektoré známe tváre objavia aj na kandidátke. "Do konca týždňa zverejníme mená členov rady, ktorí budú mojimi najbližšími spolupracovníkmi a ktorí sú z týchto združení," pokračuje Mičev. "Chceme ponúknuť alternatívu, ktorá tu nie je. Chceme pomáhať ľuďom, ktorí sú pracujúci, ale zároveň zarábajú tak málo, že jednoducho majú problém vyžiť z platu. Toto je naša hlavná cieľová skupina – pracujúci, ktorí sú nedostatočne ohodnotení a samozrejme sociálne odkázaní. Chceme byť zástupcami tých, ktorí sú viac odkázaní na štát ako ostatní. Zatiaľ ich nikto neobhajuje," myslí si Mičev, ktorý v župných voľbách odstúpil v prospech Jána Luntera.

Spolupráca aktivistu Milana Kuruca nebude vo forme jeho prítomnosti na kandidátke
Zobraziť galériu (3)
Spolupráca aktivistu Milana Kuruca nebude vo forme jeho prítomnosti na kandidátke  (Zdroj: archív M. K.)

Známou tvárou hnutia Pracujúca chudoba je aj aktivista Milan Kuruc, no jeho figurovanie na kandidátke Mičev vylúčil. "Milan Kuruc chce zostať mimo politiky. Mám však od neho prísľub, že s nami bude aktívne spolupracovať pri programe a ďalších veciach," uzavrel Mičev.

Viac o téme: Stanislav MičevMúzeum SNP Banská BystricaSolidarita - Hnutie pracujúcej chudoby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu