Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Pellegrini zrejme odíde zo Smeru: Požaduje čistú kandidátku, Kaliňák na nej nebude

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Peter Pellegrini je na 80 percent rozhodnutý, že Smer opustí a bude pokračovať v politike bez Roberta Fica. Informuje o tom Trend na svojom webe s tým, že informácie poskytli viacerí členovia najsilnejšej vládnej strany.

Kameňom úrazu je v tejto chvíli obsadenie kandidátky Smeru do ďalších volieb, kde sa predstavy premiéra a predsedu zásadne rozchádzajú. Pellegrini požaduje "čistú kandidátku". Na tejto otázke by sa Smer mohol rozštiepiť. Fico aktuálne urobil Pellegrinimu najústretovejšiu ponuku, akej bol schopný. Ponúka mu prvé miesto na kandidátke a zároveň najvyššiu ústavnú funkciu, akú Smer bude mať možnosť po voľbách získať. To znamená, že ak by to výsledky volieb a následných rokovaní umožnili, Pellegrini by mohol byť opätovne premiér.

Zvažoval aj odchod z politického života

Pellegrini pôvodne zvažoval aj odchod z politického života. Túto možnosť už podľa viacerých zdrojov zavrhol. Momentálne sa rozhoduje medzi založením vlastnej strany alebo priskočením k projektu Tomáša Druckera. Alternatívou je aj rozbeh ďalšieho politického projektu, ktorý by sa podľa vývoja preferencií mohol nejakou formou spojiť alebo zlúčiť so stranou Druckera.

AKTUÁLNE Pellegrini zrejme odíde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Martin Bublavý)

Pellegrini by sa mal vyjadriť v stredu

Za Smer už nebude kandidovať Robert Kaliňák. Je to jeho vlastné rozhodnutie a naznačoval to už dávnejšie, keď o sebe verejne hovoril ako o politickom dôchodcovi. Hovorkyňa predsedu vlády Patrícia Macíková pre portál Hospodárskych novín HNonline povedala, že premiér nebude tieto informácie dnes komentovať. K téme sa vyjadrí v stredu. Hovorca Smeru Ján Mažgút pre HNonline reagoval, že "nateraz by som sa vôbec k vnútrostraníckym záležitostiam nevyjadroval."

Fico a Pellegrini sa stretli minulý pondelok v centrále Smeru, no bez výsledku. Deň na to premiér povedal, že v strane diskutujú o jeho mieste a postavení a hľadajú sa prieniky. Tvrdí, že s Tomášom Druckerom o spolupráci nehovoril. "Chcem tieto týždne využiť na to, aby sme si povedali, ako Smer pôjde do volieb. Hovoríme aj o tom, aké by bolo moje miesto a postavenie v tom celom. Rozhodnutie ešte nie je," vyhlásil.

Peter Pellegrini a Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

V súvislosti s informáciami, že by sa Gašpar mohol objaviť na kandidátke Smeru, uviedol, že by na nej byť nemal. "Na základe aktuálnej situácie si nemyslím, že by pán Gašpar mal byť súčasťou kandidátky našej strany. Možno by sa mal skôr sústrediť na to, aby vyvrátil podozrenia a očistil svoje meno," doplnil Pellegrini. 

Premiér si postavil striktné požiadavky

V Smere-SD je poriadne hustá atmosféra. Budúcnosť predsedu vlády a podpredsedu Smeru Petra Pellegriniho už nie je v tejto strane vôbec istá. Predsedovi Robertovi Ficovi vraj predložil zásadné podmienky v prípade, že by mal aj v nasledujúcich voľbách kandidovať pod touto politickou značkou. Informuje o tom portál Aktuality.sk. Podľa informácií portálu Pellegrini tlmočil svojmu straníckemu šéfovi personálne požiadavky o kandidátke strany pre budúcoročné parlamentné voľby.

Premiér podľa týchto informácií požaduje, aby za Smer-SD nekandidoval nielen exminister vnútra Robert Kaliňák či poslanec Ľuboš Blaha, ale mimo by podľa Pellegriniho predstáv mal zostať aj samotný Fico. Už skôr premiér potvrdil, že na kandidátke nechce vidieť ani policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Toho podľa informácií Aktuality.sk presadzuje práve Robert Fico. Portál Etrend.sk k tejto téme dodáva, že medzi politikmi, ktorých Pellegrini už nechce vidieť na kandidátke Smeru-SD, je aj niekdajší minister obrany Martin Glvač.

AKTUÁLNE Pellegrini zrejme odíde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Hovorca Smeru-SD Ján Mažgút reagoval na otázky Aktuality.sk stručne bez toho, aby tieto informácie vyvrátil. „Vami uvedené medializované informácie nepotvrdzujem," napísal.

Viac o téme: Robert KaliňákSmer-SDPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu