Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SaS: Dohoda opozičných strán musí obsahovať stop Smeru-SD, SNS a ĽSNS

SaS
SaS (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dohoda opozičných strán musí obsahovať stop Smeru-SD, Slovenskej národnej strane (SNS) a Ľudovej strane Naše Slovensko (ĽSNS). Konštatuje strana Sloboda a Solidarita (SaS). Strana očakáva, že ak príde Progresívne Slovensko/Spolu s ponukou na dohodu, tak v nej už bude zakomponovaný aj jej dlhodobo odmietavý postoj voči vláde Smeru-SD.

„V záujme zvýšenia dôvery voličov budeme preto trvať na tom, aby súčasťou dohody bolo aj vyhlásenie, že strany PS/Spolu a SaS po voľbách nevstúpia do vládnej koalície so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS alebo do vlády, ktorá bude od hlasov poslancov týchto strán závisieť. Jedine v takomto prípade bude mať dohoda opozičných strán zmysel v naplnení nádejí na zmenu smerovania našej krajiny,“ podotkli liberáli. Informoval o tom vedúci hovorca SaS Róbert Buček.

SaS uznáva, že opozičné strany by mali voči sebe postupovať počas volebného boja korektne a férovo, a to napriek tomu, že vo väčšej či menšej miere súťažia o rovnakého voliča. „Korektná politická súťaž totiž vyšle voličom signál o spoľahlivosti a vyspelosti týchto strán spolupracovať aj po voľbách v prípadnej demokratickej vláde,“ povedali predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

V stanovisku SaS ďalej uvádza, že ak chcú dnešné opozičné strany zostaviť po parlamentných voľbách vládu, musia na to získať dostatok hlasov voličov. "Akékoľvek dohody či deklarácie, ktoré pred voľbami podpíšu, musia byť podriadené tomuto cieľu, ktorým je maximalizácia volebného výsledku. Bez dobrého volebného výsledku všetky nádeje na zmenu pomerov v štáte vyjdú navnivoč," podotkla strana.

PS/Spolu považujú SaS za potenciálnych koaličných partnerov

Pre koalíciu Progresívne Slovensko/Spolu je prvoradá spolupráca a výmena starého štýlu politiky. Za koalíciu to uviedla Zuzana Vargová. „Preto nás mrzí, že tak vyjadrenia pána Sulíka o digitálnych oligarchoch a militantoch, ako aj vyjadrenia pána Matoviča o sprisahaní Penty ich skôr zaraďujú do generácie starých politikov. Zároveň sme prekvapení, že v jeden deň príde zo SaS ponuka na neútočenie aj rozhovor s Richardom Sulíkom, kde na nás opäť útočí. Napriek tomu ich, narozdiel od Smeru, SNS a ĽSNS, považujeme za potenciálnych koaličných partnerov," píše koalícia vo svojom stanovisku.

Strana SaS očakáva, že ak príde Progresívne Slovensko/Spolu s ponukou na dohodu, tak v nej už bude zakomponovaný aj jej dlhodobo odmietavý postoj voči vláde Smeru-SD. Dohoda opozičných strán musí podľa liberálov obsahovať stop Smeru-SD, Slovenskej národnej strane a Ľudovej strane Naše Slovensko.

„V záujme zvýšenia dôvery voličov budeme preto trvať na tom, aby súčasťou dohody bolo aj vyhlásenie, že strany PS/Spolu a SaS po voľbách nevstúpia do vládnej koalície so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS alebo do vlády, ktorá bude od hlasov poslancov týchto strán závisieť. Jedine v takomto prípade bude mať dohoda opozičných strán zmysel v naplnení nádejí na zmenu smerovania našej krajiny,“ podotkli liberáli.

 

Viac o téme: Smer-SDSaSSNSĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu