Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odpovede: Najčastejšie problémy bankových klientov (26.)

Eva Černá
Eva Černá

Odpovede na vaše otázky, ktoré vám pomôžu prežiť hypotéku a iné operácie spojené s bankami, vám dáva Eva Černá - banková ombudsmanka. V prípade, že i vy potrebujete poradiť, napíšte nám na e-mailovú adresu ombudsman@topky.sk.

1. Dobrý deň, pred asi 15 rokmi som bol ručiteľom pri úvere môjmu známemu, nie som s nim v kontakte už asi 10 rokov...medzitým on prestal splácať uver a mne dnes volali z banky že vraj ja mám za neho splácať...Je to správne? Nemala banka najprv vymáhať túto požiadavku súdnou cestou, exekútorom a podobne od neho...?JA nemám žiadny prijem a splácam vlastnú pôžičku nemôžem si dovoliť splácať cudzie dlhy...Prosím vás poraďte čo mam urobiť?
Na tomto fóre často klientov upozorňujem na problémy s ručením. Kým pôjdete ručiť a zoberiete si na seba záväzok splácať úver v prípade, že toho poberateľ nie je schopný, zodpovedne si svoj krok premyslite. Na ručiteľa prechádzajú všetky povinnosti poberateľa úveru v prípade, že poberateľ úver nespláca. Ručiteľ sa pri každom úverovom vzťahu zaväzuje banke, v prípade nesplácania úveru dlžníkom, splatiť vzniknutú pohľadávku v plnom rozsahu. Banka voči ručiteľovi uplatňuje tie isté postupy, ako v prípade vymáhania vzniknutej pohľadávky od dlžníka. Ručiteľ je bankou informovaný o meškaní platby, ako aj o ďalších krokoch banky voči dlžníkovi. V prípade, ak pohľadávka banky nebude v plnej výške uspokojená, banka môže pokračovať vo vymáhaní pohľadávky ďalšími spôsobmi, a to vymáhaním súdnou cestou, v exekučnom konaní, podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok klienta a podobne. Najlepšou cestou pre Vás je preto vyhľadať známeho, ktorému ste ručili a dohodnúť s ním podmienky splácania jeho úveru.

2. Dobrý večer. Chcem sa len informovať, či máme možnosť zachrániť si byt, máme viaceré pôžičky a problémami so splácaním. Je to dosť veľká suma, do roku 2009 sme problémy so splácaním nemali ale ako nabehlo euro prestalo sa nám dariť a meškáme so splátkami. Už nám chcú zobrať byt, možno píšem neskoro ale zháňame pomoc všade. Ale nik nám nechce pomôcť v tom našom probléme. Potrebovali by sme jeden veľký úver na vyplatenie pôžičiek, ktoré máme. A potom splácať len jednu splátku, ale nik nám ho nechce poskytnúť nakoľko sme už v registri neplatičov. Viem je to naša chyba ale ponuky chodili a my sme ich neuvážene brali, ale na druhej strane pred eurom sme so splácaním nemali problémy. Pracujeme obaja na dobu neurčitú. Týmto Vás chceme poprosiť o pomoc alebo radu ako sa z toho nášho problému dostať je to už súrne, vopred ďakujeme Peter a Jarka zo Žiaru nad Hronom
Peter, svojich klientov dlhodobo upozorňujem, že najhoršou vec, ktorú môžu urobiť je nekomunikovať včas s bankou, alebo ignorovať problém a čakať, že sa „nejako“ vyrieši. Keďže ste v registri neplatičov, žiadna banka Vám neposkytne úver. Neviem nakoľko bezvýchodisková je Vaša situácia ale predpokladám, že Vám hrozí exekúcia bytu. Exekúcia je posledným štádiom v postupe banky pri vymáhaní si zmluvného nároku. Žiaľ, v tejto situácii už nie je možné zo strany banky urobiť ústretový krok. Klienti sú v mnohých prípadoch ochotní sa dohodnúť s bankou až po návšteve exekútora, žiaľ v tejto fáze je priestor na dohodu minimálny. Jednou z možností, ktorá Vám ostáva je znovu sa pokúsiť o dohodu s exekútorom na splátkovom kalendári.

3. Dobrý deň pani ombudsmanka p. Černá! Môj problém spočíva v tom, že s manželom a našimi tromi deťmi už niekoľko rokov bývame v podnájme a radi by sme si vybavili Hypotéku a to je ten problém. Banky nám nechcú požičať pretože sme v minulosti mali problém s dodržiavaním termínu zaplatenia splátok pretože ja som zostala doma na materskej a nemali sme toľko prostriedkov aby sme stíhali splácať pôžičky, ktoré sme predtým mali a platili sme niektoré splátky s omeškaním. Pred dvoma rokmi sme zaplatili všetky dlžoby a ja som v máji tohto roku nastúpila do práce po materskej dovolenke. Myslela som si že nám v banke poskytnú hypotéku ale nestalo sa tak a keďže bývame v podnájme, za ktorí platíme 450eur mesačne som presvedčená, že by sme s manželom vedeli bez problémov splácať hypotéku ale banky to vidia inak. Stále nám hovoria že sme v minulosti nedodržiavali platobnú morálku a tak nám nemôžu požičať. Som z toho zúfalá lebo sme si požiadali o byt od mesta ale údajne nespĺňame podmienky keďže obaja s manželom pracujeme a v banke je to naopak tam zase nespĺňame podmienky z iných dôvodov a takto to ide dookola a neviem čo máme robiť lebo ja mám teraz 37 rokov a manžel má 43 rokov obidvaja pracujeme ale aj tak si nemôžme kúpiť vlastný byt! Chcela som sa Vás opýtať či je to naozaj tak a že už nemáme žiadnu šancu aby sme si kúpili vlastný byt! Ďakujem !
Dobrý deň, ako ste sama uviedla, Vašim problémom boli nesplácané splátky úveru a teda evidencia v úverovom registri. Informácie o všetkých úverových záväzkoch klienta voči banke sa evidujú v Spoločnom registri bankových informácií (www.sbcb.sk) a aktualizujú sa na mesačnej báze. Register obsahuje informácie o platobnej histórii úverov poskytnutých bankami a banky ho využívajú na zistenie kvality úverovej histórie a bonity klienta. Údaje o poskytovaných úveroch sa v bankovom úverovom registri uchovávajú po dobu trvania zmluvného vzťahu s bankou plus ďalších 5 rokov po jeho ukončení. Po uplynutí tohto obdobia sú tieto informácie automaticky vymazané. Ale napriek tomu Vám odporúčam obrátiť sa s žiadosťou o úver aj na iné banky. Každá banka posudzuje rizikovosť klienta podľa iných kritérií.

4. Dobrý deň, pani Černá, prosím vás o radu, ja už fakt neviem čo mám robiť, mám taký problém, že kým som bola mladá a zamestnaná zobrala som si niekoľko malých pôžičiek splácala som ich až do chvíle kým som neprišla prácu, potom som dlh nesplácala, aj keď som chcela banka mi povedala že môj dlh predala. Asi po 4 rokoch som sa ozvala spoločnosť eos.ksi Slovensko a začala som svoj dlh splácať 4 pôžičky na jednej mi nenarástli veľké úroky, tú som splatila a chcela som začať s druhou kde bolo 1,500 eur aj na tej som sa dohodla s nimi že som schopná splácať po 20eur a okrem toho som pokrývala tie ostatné. Až teraz som sa dozvedela, že ja úplne zbytočne splácam už 1,5 roka, povedali mi, že tá suma mi tam stoji, že ja to dávam len na úroky. A ja som si myslela, že po návšteve exekútora alebo toho ich pracovníka som ten dlh splácala...podľa mňa je to podvod, pretože bol u mňa ten pracovník spýtal sa ma koľko som schopná splácať ja som povedala že po 20eur podpísala som papier a splácala som a oni mi teraz toto povedia? Potom kde sú tie peniaze, ktoré som behom 1,5 roka splatila? Môj prijem je 200 eur, z toho im dávam 80eur mesačne a stojím na tom istom čo mam robiť? Mám prestať splácať čo mám podniknúť? Ako mám postupovať v mojom záujme je splatiť dlh oni mi povedia, že som mala splácať, že som sa 4 roky neozvala a zložia mi telefón ako mi môžu za 1,000 eurovú pôžičku dať zaplatiť 2,500 eur. Ja neviem, či mám prestať splácať, je to zbytočné som rozvedená s malým dieťaťom a ja fakt už nevládzem. Áno spravila som chybu a chcela som to splatiť ale nedá sa to s nimi....nemajú mi čo zobrať lebo ja nič nemám tak čo mam robiť? Prosím o radu, ďakujem pekne. Tu je prehľad mojich pôžičiek 1 som mala v Slovenskej sporiteľni tam som zobrala do mínusu 18 000 Sk spoločnosti mám vraj zaplatiť 1 600 eur, 2 som mala tiež v Slov. sporiteľni mala som 30 000 Sk a mám zaplatiť 1 500 eur, 3 som mala v Tatra banke mala som 30 000 Sk a mám zaplatiť 76 000 Sk, 4 som mala vo VÚB tam som mala 30 000 a mám zaplatiť 45 000 Sk. Prosím všimnite si Tatra banku, ako je to možné podľa čoho rátajú tie úroky akoto, že mám dať na vyše 45 000? Toto ma trápi najviac, že som si vedomá že som urobila chybu ja som sa sama ozvala lebo som chcela chybu napraviť....splácam ale zbytočne a keď nebudem tak mi zase dajú neuveriteľné úroky, tak čo mám robiť? Ja naraz nemám z čoho vyplatiť som nezamestnaná ešte od vtedy........chcela by som vedieť na čo mám právo alebo o čo môžem požiadať aspoň o zníženie úrokov ako mám postupovať.....nechcú sa so mnou ani baviť zložia mi telefón keď volám .....ešte raz vám veľmi pekne ďakujem za radu.........
Vaša situácia je veľmi zložitá. Nakoľko v mojej kompetencii je riešenie podnetov a poradenstvo, ktoré sa týka bánk, odporúčam sa Vám obrátiť sa na Centrum právnej pomoci http://www.legalaid.sk/.

5. Mám 25 rokov, som slobodná a pochádzam z dedinky neďaleko Košíc. Po dvojročnom vzťahu s priateľom som odišla bývať do Bratislavy, dovtedy som žila s rodičmi v rodinnom dome. Mala som prácu aj nejaké nasporené peniaze. V Bratislave som si našla prácu ako sestrička v zubnej ambulancii. Priateľ pracoval ako čestná stráž prezidenta. Po siedmich mesiacoch ma priateľ poprosil, aby som vzala úver na svoje meno 3 320 eur. Nakoľko jemu úver banka nechcela poskytnúť. Po troch mesiacoch ma znova poprosil o navýšenie úveru o 10 000 eur. Peniaze som z účtu postupne vyberala a v októbri som už na účte nemala nič. Nezdôveril sa mi načo peniaze potrebuje. V tom čase sme sa aj rozišli a mne ostal na krku úver, ktorý musím splácať aj napriek tomu, že som z tých peňazí nemala skoro nič. Aj napriek tomu, že pri braní úveru sme sa ústne dohodli, že keď mu banka poskytne úver, okamžite môj uver vyplatí. Bohužiaľ sa tak nestalo a ten úver musím splácať z mojej minimálnej mzdy. Úver je poistený a druhým poistníkom je bývalý priateľ. Prosím Vás, ozvite sa mi, potrebujem Vašu radu. Ďakujem. PS: Dalo by sa to vyriešiť tak, aby to splácal on?
Vaša situácia nie je príjemná. V prípade, že ste zobrali úver „pre inú osobu“, bolo viac ako žiaduce tento záväzok poistiť zmluvou. Žiaľ, robili ste to dobrovoľne a s bankou ste uzavreli vzťah za jasných podmienok. Vo Vašej situácii by bolo najvhodnejšie dohodnúť sa s bývalým priateľom na splácaní úveru. Nepredpokladám totiž, že by elitný vojak z čestnej stráže prezidenta dostával mzdu, ktorá by mu neumožňovala splácať svoje záväzky.

6. Dobrý deň, chcel by som od vás radu ohľadom problémov s Poštovou bankou, v minulom roku v novembri sa mi stal pracovný uraz, od banky som mal konsolidačný úver, ktorý som nevedel splácať. Odporučili ma na poisťovňu banky. Tam som zaslal kompletné lekárske správy čo žiadali, banka a aj ja sme boli v tom že poisťovňa prevezme aspoň tú dobu pn-ky. Mal som kompletné poistenie. Až na konci marca mi dali odpoveď, že nemôžu prebrať poistnú udalosť z dôvodu že sa liečim na vysoký krvný tlak. Takže mi zrušili poistné a banka mi následne dala splatiť celý dlh. Čo som neni schopný. Skúšal som všetko ale z ich strany to bolo pre mňa neprijateľné také splátky, ktoré neviem vôbec uhrádzať. Keďže mám viacej úverov, už si sám neviem poradiť. Je to dlhá doba ale skúšal som už všetko. Dali vymáhať dlh spoločnosti, ktoré sa tým zaoberajú. Hrozia exekúcie. Viete mi dať nejakú radu? Sme vo veľmi ťažkej finančnej kríze. Ďakujem.
V tomto prípade odporúčam obrátiť sa so sťažnosťou na samotnú banku, Tá Vám musí do 30 dní od doručenia sťažnosti odpovedať. Ak nebudete s jej argumentami spokojný, obráťte a na mňa písomným podaním poštou alebo osobnou návštevou vždy v stredu na adrese: Bankový ombudsman, Rajská 15/A, 811 08 Bratislava.

7. Žiadam vás úctivo o radu. Pred dvoma rokmi som mala nedoplatok na nájomnom a keďže som sama s tromi deťmi a na byt, o ktorý sa jedná a je teraz v dražbe, som brala hypotekárny úver. Banky mi ďalšiu pôžičku na splatenie dlhu nechceli poskytnúť a exekútor žiadal vyplatiť dlh a penále spolu. V marci minulého roku mi tento dlh začali sťahovať z môjho príjmu u zamestnávateľa. No tohto roku, presnejšie 3.11.2010 mi bývalý exekútor, terajší konateľ dražby vo dverách dal obálku do ruky so slovami, že môj byt je v dobrovoľnej dražbe a keďže som zostala v miernom šoku, povedal mi, že môj dlh činí okolo 3 000 eur a plus poplatky jemu za prevedenie a vykonanie znaleckého posudku. Táto obhliadka sa konala 20.10.2010, ale obálku s týmto termínom mi dal do rúk až toho 3.11.2010. Hneď som zašla na bytové družstvo, ktoré je správcom bytu a žiadala som vysvetlenie. Tam mi bolo povedané, že sa so mnou nemajú čo baviť a buď zaplatím dlžnú čiastku aj s "novými" penálami, alebo mi byt predajú. Nedalo mi to a tak som zašla na mzdovú učtáreň a vyprosila som si exekučný príkaz, podľa ktorého mi sťahovali dlžnú čiastku z príjmu a tu som sa dozvedela nasledovné. Táto exekúcia na plat mala byť vykonaná už v novembri roku 2008 no učtáreň ju dostala až v marci 2009 (podľa pečiatky som to zistila na tomto dokumente). Ale v tomto exekučnom príkaze bola požadovaná čiastka iba istiny, súdnych trov, trov na exekútora ale žiadna čiastka z omeškania, teda penále, ktoré tak pán exekútor odo mňa do februára r. 2009 mi dával na vedomie. A tak som šla opäť na bytové družstvo a pýtala som sa, prečo nezadali do príkazu aj túto čiastku a tým by sa vynuloval dlh. Ich právnička mi odvrkla iba toľko, žeby som platila veľké súdne trovy. A tak preniesli penále do tohto roku a to urobilo ďalšie penále. Pri ročnom vyúčtovaní som totiž dlžná za minulý rok 179 eur a keďže mi dali rozpis platieb aj na tento rok, tak som v ročnom vyúčtovaní v pluse 15 eur. Preto by ma zaujímalo, či je takýto postup správny a za ďalšie, či som povinná do dražby môjho bytu povinná vpúšťať záujemcov o byt do svojho bytu, do svojho súkromia. A ešte, pred rokom, keďže som chcela žiadať v januári o pôžičku, dala som urobiť znalecký posudok môjho bytu. Byt bol ohodnotený na vtedajších 1 200 000 Sk, nakoľko mám plávajúce podlahy a drevené obklady v byte. Terajší znalecký posudok, ktorý urobil znalec bez toho aby bol v mojom byte, ho ohodnotil podstatne nižšie s tým že podlahy sú gumené. Ak by došlo k tomu, žeby ma z bytu vysťahovali, môžem si tieto podlahy a obklady demontovať? Ďakujem vám vopred za odpoveď.
Žiaľ, v kompetencii bankového ombudsmana je posudzovanie podnetov týkajúcich sa bánk. Keďže Váš problém nesúvisí s bankou, odporúčam Vám obrátiť sa na Centrum právnej pomoci http://www.legalaid.sk/.

8. Dobrý deň. Mam vkladnú knižku v OTP banke, keď som ju chcel zrušiť žiadajú odo mňa poplatok. Postupujú správne ? Čítal som že podľa EU nariadení za zrušenie účtu / čo podľa mňa je aj vkladná knižka/ sa už neplatí. Ďakujem za odpoveď.
Žiaľ, na kompetentné posúdenie Vášho problému by som potrebovala podrobnejšie informácie. Každopádne odporúčam ešte raz si podrobne prečítať zmluvu medzi Vami a bankou a overiť si, za akých podmienok ste vkladnú knižku zakladali. Predpokladám, že banka vychádza z Vašej vzájomnej zmluvy, alebo všeobecných obchodných podmienok aktuálnych v čase zakladania vkladnej knižky.

9. Dobrý deň, pani Černá ! Obraciam sa na Vás s prosbou o radu vo veľmi vážnej veci a v ťažkej finančnej núdzi. S manželom sme si v roku 2006 zobrali Hypo-pôžičku vo VÚB, prostredníctvom spoločnosti Costumer Finance Holding Kežmarok, s ručením nehnuteľnosťou, konkrétne, bytom v OV mojej matky, v ktorom aj bývame. Peniaze sme investovali do podnikania. Žiaľ, v podnikaní sme boli neúspešní a peniaze z pôžičky sme nenávratne stratili. V akejsi nezmyselnej naivite sme si mysleli, že stratené peniaze zarobíme späť a tak sme si na ďalší vklad do podnikania v roku 2007 zobrali bezúčelovú flexihypotéku, tento krát priamo vo VUB, so založením druhej nehnuteľnosti, ktorej vlastníkom je moja matka., tzv. záhrady, čiže pozemku so starým domom. Lenže, smola, keď sa začne lepiť na päty, tak nevie prestať. Vlastnou chybou sme prišli aj o tieto peniaze. V tom čase sme ešte boli schopní zarábať aké-také peniaze, ale to netrvalo dlho. Obaja sme ostali bez práce, čo ešte stále trvá a horko-ťažko sme si vybavili poberanie dávok v hmotnej núdzi. A úvery sme prestali splácať, banka nám odklad splátok samozrejme nepovolila a dlh narastal. Posledný dátum úhrady v oboch prípadoch je v januári 2009. Za celé to obdobie sme dostali iba jednu upomienku od spoločnosti Cotumer Finance Holding. Teraz nám však prišlo "Oznámenie o začatí realizácie záložného práva" z advokátske kancelárie v Martine, s tým že ak celú pohľadávku neuhradíme do 30 dní, spôsobom výkonu záložného práva bude predaj bytu v dražbe. Manžel si na začiatku tohto roku urobil vodičské oprávnenie "C" a "E", s úmyslom, že sa hneď po jeho skončení zamestná a všetko sa vráti aspoň trochu do normálu. Ale bez praxe ho nikto nechce zamestnať, a nám takto zase len narástli dlhy, pretože aj na tú autoškolu sme si museli peniaze požičať. Na stránke "topky.sk", v sekcii banková poradňa, som si prečítala všetky Vaše odpovede na otázky ohľadne bankových problémov. Nie som si istá, či spĺňam kritériá na pomoc občanom od Slovenskej konsolidačnej, ale skúsim ich požiadať o pomoc. Neviem však, čo sa bude diať o 30dní, keď nebude zaplatená pohľadávka voči Consume Finance Holding, pretože to je dosť krátky termín na vyriešenie takéhoto veľkého problému. A taktiež nerozumiem tomu, že táto spoločnosť má sídlo v Kežmarku, hoci my sme brali pôžičku od tzv."HYPO.POPRAD", a právnik mi píše z Martina. Uvedomujem si, že sme mali na tom myslieť skôr, ale keď je človek v núdzi, je rád, keď sa ho nikto nič nepýta. V novinách často čítam inzeráty, že pomôžu vyplatiť exekúcie, ale nejako nemôžem uveriť tomu, že by to bolo v náš prospech. Veď kto už by poskytol peniaze na vyplatenie dlhu niekomu, kto ten dlh nie je schopný splácať? Alebo sa to dá ? Poraďte mi, prosím Vás, cítim, že teraz je dôležitá každá rada. Nemôžem dopustiť aby mi vysťahovali matku na ulicu, človeka, ktorý mi veril, a pomohol. Obidve nehnuteľnosti sú jej jediným majetkom, na ktorý celý život robila. Za porozumenie a skorú odpoveď Vám vopred ďakujem! S pozdravom, Ľubica Partizánske
Ľubica, takéto prípady sa mi vždy čítajú veľmi ťažko. Dlhodobo upozorňujem klientov bánk, že najhoršou vec, ktorú môžu pri akomkoľvek probléme s nesplácaním urobiť je nekomunikovať včas s bankou. Exekúcia je posledným štádiom v postupe banky pri vymáhaní si zmluvného nároku. Čo znamená, že aj Vás museli intenzívne kontaktovať a žiadať o splatenie záväzkov. Žiaľ, v tejto situácii už nie je možné zo strany banky urobiť ústretový krok. V takýchto nepriaznivých životných situáciách je dôležité komunikovať s bankou včas, ešte pred tým ako klient začne vynechávať splátky. Banky v takýchto prípadoch pomáhajú svojim klientom preklenúť ťažké obdobie reštrukturalizáciou úveru a jeho splátok alebo odložením splácania istiny úveru. Treba však o tom s bankou hovoriť. Klienti sú v mnohých prípadoch ochotní sa dohodnúť s bankou až po návšteve exekútora, žiaľ v tejto fáze je priestor na dohodu minimálny. Jednou z možností, ktorá Vám ostáva je znovu sa pokúsiť o dohodu s exekútorom.

10. Dobrý deň chcem sa spýtať máme problém so Slovenkou sporiteľňou. V decembri nám zomrel otec, prebehlo dedičské konanie, ostali po ňom dlhy, ktoré sme akceptovali. V dedičskom konaní boli sumy a dlhy. Mama prišla do Slovenskej sporiteľne vyplatiť dlh vo výške 1150 eur lebo taký dlh máme v dedičskom konaní, ale banka chce aj úroky a úročia ďalej dlh, ktorý bol daný do dedičského konania. Chcem sa opýtať či môže banka úročiť niečo mŕtvemu človeku a odmietla prevziať peniaze v tej výške 1150 eur. Nárokovala si tam aj Poštová banka ale tá nič neúročila a zaplatili sme im len sumu do dátumu úmrtia otca. Chcem sa spýtať ako máme postupovať lebo mame veľmi zle skúsenosti so Slovenskou sporiteľňou a ich jednaním. Mám pocit, že sú horší ako nebankovky pretože tie neúročili nič. Ďakujem vám za vašu radu Skorvanek František
František, v prvom rade Vám odporúčam podať písomnú reklamáciu v banke a požiadať banku o vysvetlenie. Prosím, urobte to písomne. Banka Vám na vašu sťažnosť odpovie do 30 dní (v zložitých prípadoch vybavenie sťažnosti môže trvať podľa zákona najviac 6 mesiacov). Ak nebudete z výsledkom podania spokojný, resp. banka Vám neodpovie na Váš podnet v stanovenej lehote, pošlite oficiálny podnet na našu adresu: Bankový ombudsman, Rajská 15/A, 811 08 Bratislava.

11. Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu, čo treba okrem výšky splátky a úroku pozerať pri rozhodovaní sa o hypotéke? Je tam rozhodujúce nejaké tie ročné náklady ? Napr. jedna banka ponúka úver za 0,66 so štátným príspevkom druhá za 3,6 so štátnym príspevkom. Je to citeľný rozdiel a mal by som obavy že banka s 0,66 po uplynutí doby fixácie zdvihne úrok na vyššie ako 7% ? Ďakujem S pozdravom Radoslav Jelínek
Pri rozhodovaní sa o úvere je dôležité zistiť si ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN). To je číslo vyjadrené v percentách, ktoré Vám ako spotrebiteľovi umožňuje jednoduché porovnanie spotrebiteľských úverov a pôžičiek. Pre spotrebiteľa je najvýhodnejším úverom, alebo pôžičkou tá, ktorá ma najnižšiu hodnotu RPMN pri rovnakých vstupných dátach (suma úveru a doba na ktorú je poskytnutý). RPMN predstavuje celkové náklady spojené s úverom, alebo pôžičkou. Do výpočtu sa zahŕňajú nielen výška úrokovej sadzby, ale aj poplatky, ktoré sú spojené úverom alebo pôžičkou. Túto základnú informáciu musí banka resp. splátková spoločnosť poskytnúť spotrebiteľovi už pri ponuke úveru alebo pôžičky. V prípade, ak RPMN nie je uvedená v zmluve, považuje sa úver v zmysle zákona 129/2010 za bezúročný a klient neplatí ani poplatky spojené s takýmto úverom.

12. Dobrý deň pani Černá potrebujem od vás pomoc prosím vás ako matka troch deti mam veľký spor zo svokrou a vyhodila nás dala nám čas do konca novembra a ako živnostníčka nemám niekedy ani na chlieb nie na to aby nám dali ešte aj hypotekárny úver máme už aj dom lebo v Dobšinej nemáte veľa na výber ale pýtajú zaňho až 27 000€ už sme vyskúšali všetko a už nevládzem ani po psychickej stránke a to mám ešte aj brata s dawnovym syndrómom, o ktorého sa starám, prosím, pomôžte nám vopred vám ďakujem Andrea Dobšiná
Andrea, chápem, že Vaša životná situácia je neľahká. Ja žiaľ ako banková ombudsmanka neprerozdeľujem finančné prostriedky, ale „iba“ riešim problémy klientom bank a radím im. Z vášho krátkeho popisu je jasné, že vo vašom prípade by ste mali byt vedená ako sociálny prípad (staráte sa o brata s dawnovym syndrómom). Preto by som Vám odporučila, aby ste sa s Vašou žiadosťou obrátili na Ministerstvo prace, sociálnych veci a rodiny o finančný príspevok a dotáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu