Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Škandalózne odhalenie o Trumpovi: Sex, prostitútky a tajné schôdzky v Prahe

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americké tajné služby predložili podľa spravodajskej stanice CNN minulý týždeň budúcemu prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi tajné dokumenty s informáciami o tom, že ruské tajné služby tvrdia, že na neho zozbierali kompromitujúce materiály osobnej aj finančnej povahy. Trump dnes na twitteri v zjavnej narážke na informácie zverejnené CNN napísal, že ide o "politický hon na čarodejnice".

Nepodložené informácie o údajných kompromitujúcich materiáloch v rukách ruských tajných služieb predložili americkí spravodajcovia podľa CNN minulý týždeň ako Trumpovi, tak i Barackovi Obamovi ako súčasť dokumentov, ktoré sa týkali údajných zásahov Moskvy do minuloročných amerických prezidentských volieb.
 
Podľa CNN americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) teraz preveruje dôveryhodnosť týchto tvrdení, ktoré sú údajne založené hlavne na informáciách z ruských zdrojov. Američanom ich vraj dodal bývalý zamestnanec britských tajných služieb, ktorého považujú za dôveryhodného. Najať ho mali Trumpoví republikánski stranícki rivali a potom Demokratická strana. FBI sa podľa agentúry Reuters odmietla k správe CNN vyjadriť.
 
"Falošné správy - úplný politický hon na čarodejnice," napísal Trump na twitteri v zjavnej reakcii na informácie zverejnené CNN. Vzápätí retweetoval príspevok svojho právnika Michaela Cohena, ktorý na sociálnej sieti zverejnil fotografiu amerického pasu a text: "Nikdy v živote som nebol v Prahe." Cohen tak reagoval na obvinenia, že sa v auguste minulého roka tajne zišiel v Prahe so zástupcami Kremľa, aby s nimi nadviazal kontakt a "k vzájomnému prospechu" potom vymieňal informácie.
 
"Utajované skutočnosti nekomentujem," uviedol na otázku stanice NBC dosluhujúci prezident Obama po poslednom príhovore v úrade, ktorý predniesol v Chicagu. Zároveň ale vyjadril nádej, že sa jeho nástupca "pustí do práce" a pokúsi sa zabrániť Rusom v ďalšom zasahovaní do amerických volieb.
 
Dokumenty o údajných ruských hackerských útokoch Obamovi a Trumpovi minulý týždeň predložili štyria zástupcovia amerických spravodajských služieb: šéf amerických rozviedok James Clapper, riaditeľ FBI James come, riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan a riaditeľ Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Mike Rogers.
 
Podľa zdroja zo spravodajských služieb citovaného CNN zahrnuli predstavitelia služieb tvrdenie Rusov o kompromitujúcich materiáloch do správy, aby Trumpa upozornili na špekulácie, ktoré v súvislosti s jeho osobou v prostredí tajných služieb, ale aj Kongresu a vlády kolujú.
Škandalózne odhalenie o Trumpovi:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: documentcloud.org)
 
Podľa tajných služieb kampaň, ktorá mala ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v Spojených štátoch, nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Jej cieľom bolo podkopať demokratický proces v krajine a pošpiniť demokratickú kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovú.
 
Trump sa americkým prezidentom stane 20. januára. V minulosti sa často vyslovoval pre zlepšenie vzťahov s Ruskom. Budúce šéf Bieleho domu sa netajil ani obdivom k samotnému ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Tiež ruská hlava štátu po Trumpovom víťazstve v prezidentských voľbách uviedla, že chce s novou vládou USA viesť "partnerský dialóg".

 

Exriaditeľ ruskej tajnej služby to označil za lož

Bývalý riaditeľ ruskej tajnej služby FSB Nikolaj Kovaľov dnes označil za lož správy viacerých médií, že Rusko zbieralo kompromitujúce materiály o novozvolenom prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. "Kompromitujúce materiály samozrejme neexistujú," uviedol Kovaľov pre agentúru Interfax.

Podľa západných médií sa Rusko zbieraniu kompromitujúcich materiálov o Trumpovi začalo venovať, keď do Moskvy cestoval ešte ako organizátor súťaží krásy. Kovaľov však v súvislosti s tým položil otázku. "Koho by to zaujímalo, zbierať informácie o organizátorovi súťaže krásy? Také praktiky, podľa mojich skúseností, v Rusku nepestujeme," vyhlásil Kovaľov.  

Uviedol, že zo svojej praxe si nepamätá "takéto úsilie vyvinuté po všetkých možných linkách v snahe niekoho kompromitovať". "Mám pocit, že administratíva (odstupujúceho prezidenta USA Baracka) Obamu vrhla všetky sily na kompromitáciu víťaza volieb a myslí si, že v tomto boji účel svätí prostriedky," poznamenal Kovaľov, ktorý je momentálne poslancom Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Upozornil však, že "je prinajmenšom nekorektné" zaťahovať do vnútropolitických boja v USA aj Rusko.

WikiLeaks to popiera

Internetová platforma WikiLeaks dnes odmietla tvrdenia médií, že "ruskí agenti" majú na Trumpa kompromitujúce materiály. WikiLeaks okrem iného reagoval aj na správu spravodajské portálu BuzzFeed, ktorý zverejnil 35-stranový dokument, ktorý údajne poslúžil ako podklad pre správu tajných služieb. "Tridsaťpäťstranový súbor zverejnený BuzzFeed-om ohľadom Trumpa, nie je správou rozviedky. Štýl, fakty i údaje nie sú dôveryhodné," píše sa vo vyhlásení zverejnenom portálom WikiLeaks na sociálnej sieti Twitter.

Trump vraj o tom nevie

Na twitterovom konte samotného Trumpa sa dnes objavilo vyhlásenie: "lživé správy - absolútny politický hon na čarodejnice". Spravodajský portál The Hill dnes v tejto súvislosti citoval budúcu Trumpovu poradkyňu Kellyanne Conwayovú, podľa ktorej novozvolený prezident nebol oboznámený o prílohe k správe FBI s informáciami o tom, že Rusko zbieralo o Trumpovi kompromitujúce informácie. "Povedal, že o tom nevie," citoval The Hill Kellyanne Conwayovú.

Viac o téme: Tajné službyRuskoUSADonald TrumpVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu