Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Neúspešnej kandidátke nedá Trumpova výhra spávať: Žiada prepočítať hlasy

Jill Steinová
Jill Steinová (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Prezidentská kandidátka americkej Strany zelených Jill Steinová sa v snahe dosiahnuť prepočítanie volebných hlasov v štáte Pensylvánia obráti na federálny súd. Urobí tak po tom, ako štátny súd nariadil jej tímu zložiť kauciu milión dolárov.

"Steinovej volebný tím bude pokračovať v boji za celoštátne prepočítanie v Pensylvánii," uviedol v sobotu večer právny poradca Steinovej Jonathan Abady. Podľa jeho slov je jasné, že štátny súdny systém tento problém nedokáže vyriešiť, preto "musíme žiadať intervenciu federálneho súdu".

O peňažnej záruke vo výške milión dolárov k žiadosti o prepočítanie hlasov rozhodol pensylvánsky súd po tom, ako zástupcovia novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa požiadali o kauciu desať miliónov dolárov.

Súd dal navrhovateľom prepočítania hlasov termín do pondelka večera miestneho času na zloženie záruky s tým, že jej sumu by ešte mohol upraviť, ak to žiadatelia dostatočne odôvodnia. Steinovej tím namiesto toho v sobotu oznámil, že žiadosť z pensylvánskeho súdu sťahuje.

"Navrhovatelia sú radoví občania s bežnými finančnými prostriedkami. Nemôžu si dovoliť zložiť kauciu 1.000.000 dolárov," oznámil súdu ich právny zástupca Lawrence Otter. Samotná Steinová označila požiadavku sudcu za "nehanebnú, neprijateľnú bariéru" demokratického volebného procesu.

Steinová, ktorá v prezidentských voľbách 8. novembra získala približne jedno percento hlasov, požiadala o prepočítanie aj v štátoch Michigan a Wisconsin. Trump ako nominant republikánov v troch uvedených štátoch tesne zvíťazil nad demokratkou Hillary Clintonovou.

Trump a jeho spojenci označili Steinovej iniciatívu za "podvod" a usilujú sa ju zablokovať vo všetkých troch štátoch. Clintonovej volebný tím prepočítavanie hlasov podporil. Celkový výsledok volieb by sa pravdepodobne nezmenil ani v prípade, ak by sa všetky prepočítania hlasov uskutočnili. Novým prezidentom sa stane ten kandidát, ktorý získa väčšinu hlasov v Zbore voliteľov, rozdelených medzi jednotlivé štáty USA, nie najvyšší počet hlasov voličov.

Trump získal 306 hlasov voliteľov, čo je viac než 270 potrebných na zvolenie. Prepočítanie by tento výsledok mohlo v prospech Clintonovej obrátiť len vtedy, ak by zmenilo konečné výsledky vo všetkých troch uvedených štátoch. V počte hlasov voličov mala Clintonová pred Trumpom náskok o viac než 2,5 milióna, vyplýva z nezávislej analýzy Cook Political Report.

Viac o téme: Donald TrumpJill Steinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu