Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvé slová Trumpa vo veľkom povolebnom rozhovore: Okamžitá deportácia troch miliónov ľudí a múr!

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Budúci americký prezident Donald Trump bude po prevzatí funkcie vo svojich výrokoch na sociálnych sieťach zdržanlivejší. Republikán to vyhlásil v rozhovore, ktorý bude dnes večer miestneho času (v pondelok po polnoci SEČ) vysielať televízia CBS. Komunikácia cez internet mu vraj pomohla vyhrať voľby. Nezabudol však ani na svoje sľuby o vyhostení nelegálnych prisťahovalcov a postavení múru na hraniciach s Mexikom.

Hovorkyňa ruského ministerstva to dala "vyžrať" Európe: Ostrý útok na štáty kvôli Trumpovi

"Je fakt, že som mal veľkú silu vďaka komunite na Facebooku, Twitteri a Instagrame. Pomohlo mi to zvíťaziť v štátoch, kde (demokrati) investovali do kampane oveľa viac peňazí ako ja," povedal novozvolený prezident v rozhovore, ktorého výňatky dnes CBS publikovala na svojom webe. Komunikáciou cez internet vraj nie je nadšený, ale "dáva človeku možnosť vyjadriť sa".

"Keď o mne niekto šíri ohovárania alebo niečo zlé, mám možnosť protiútoku, odpovede. Je to moderná forma komunikácie, za ktorú nie je potrebné sa hanbiť," povedal Trump v relácii CBS "60 minút". Ako hlava štátu sa ale vraj bude musieť krotiť. "Musím byť oveľa zdržanlivejší, pokiaľ budem sociálne siete používať, oveľa zdržanlivejší," podotkol prezident.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trump vyzdvihol prístup Clintonovcov

Donald Trump nevylúčil, že by si v budúcnosti vyžiadal rady jedného zo svojich predchodcov vo funkcii, Billa Clintona, manžela demokratickej protikandidátky Hillary Clintonovej. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý poskytol pre americkú televíznu spoločnosť CBS.

Podľa nich Donald Trump informoval, že Bill Clinton mu v priebehu povolebnej noci telefonicky blahoželal k víťazstvu a bol mimoriadne milý. Exprezident hovoril podľa Trumpových slov o jednom z najneuveriteľnejších volebných súbojov, aké kedy zažil.

Víťaz volieb hovoril v interview s veľkým uznaním nielen o Billovi Clintonovi, ale aj o celej jeho rodine. Na otázku, či požiada stále populárneho exprezidenta o rady, Trump reagoval slovami: "Zvážim to, prirodzene."

Prvé slová Trumpa vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Víťazný aktér amerických prezidentských volieb 2016 nešetril chválou ani na adresu neúspešnej protikandidátky, pre ktorú podľa jeho názoru nebolo zrejme ľahké telefonicky mu takisto zablahoželať k víťazstvu. Trump konštatoval, že jemu by to bolo padlo možno ešte ťažšie, pričom zdôraznil, že Hillary Clintonová, ktorá mu popriala úspešné pôsobenie vo funkcii, bola skvelou, skutočne silnou a veľmi inteligentnou súperkou.

Trump plánuje vyhostiť tri milióny nelegálnych prisťahovalcov

Donald Trump v televíznom rozhovore prisľúbil vyhostiť až tri milióny nelegálnych prisťahovalcov zo Spojených štátov. "To, čo urobíme, je, že zoberieme ľudí, ktorí sú zločinci, ktorí majú záznam v trestnom registri, ktorí patria ku gangom, ktorí pašujú drogy (...), bezpochyby dva milióny a možno tiež tri milióny (ľudí) a vyhostíme ich, alebo ich posadíme do väzenia. Ale deportujeme ich z našej krajiny, sú tu nelegálne," vyhlásil v relácii "60 minút".

Trump sa podľa agentúry AFP vrátil k tvrdému postoju z predvolebnej kampane a tiež potvrdil, že plánuje postaviť múr na hraniciach s Mexikom, aby obmedzil nelegálnu migráciu. Pripustil síce, že miestami by mohli byť "ploty", ale myslí si, že "múr je vhodnejší". "Som v stavebníctve veľmi dobrý," zažartoval realitný magnát, vlastniaci sieť hotelov a luxusných rezidencií.

Prvé slová Trumpa vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trump v kampani sľuboval postaviť na hranici s Mexikom múr a tiež sľuboval, že prinúti Mexiko, aby túto stavbu plne zaplatilo. Sľuboval tiež vyhostiť dva milióny "kriminálnikov", s pobytom v USA bez dokladov.

Bývalý šéf Snemovne reprezentantov Newt Gingrich, o ktorom sa hovorí ako o budúcom ministrovi zahraničia, tento týždeň naznačil, že Trumpom sľubovaný múr pravdepodobne Mexiko nezaplatí. Len potvrdil, že tento návrh bol v kampani "super".

Chystá Trump turné?

Hovorkyňa Trumpovho štábu Kellyana Conwayová v sobotu novinárom povedala, že budúci prezident "bezodkladne" oznámi zloženie svojho najužšieho tímu. V najbližších dňoch vraj bude v prejave informovať o svojich plánoch a možno sa vydá na víťazné turné po Spojených štátoch, prezradila Conwayová bez ďalších podrobností.

Viac o téme: Donald TrumpHillary Clintonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu