Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trumpova príprava na Biely dom: Už čoskoro príde telefonát s Putinom!

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Zvolený prezident USA Donald Trump tvrdí, že čoskoro sa uskutoční jeho telefonický rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V tomto duchu sa Trump vyjadril v prvom rozhovore po svojom volebnom víťazstve, ktorý v piatok poskytol denníku The Wall Street Journal (WSJ).

WSJ cituje Trumpove slová, že dostal pozdravné telegramy od väčšiny svetových lídrov, s výnimkou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Dodal, že s niektorými z nich absolvoval aj telefonické rozhovory. 

Podľa WSJ Trump počas rozhovoru povedal, že dostal "úžasný list" od Putina, a dodal, že je naplánovaný ich telefonický rozhovor. WSJ vo svojom článku Trumpa necituje, len parafrázuje. 

Putinov hovorca Dmitrij Peskov však ešte pred tým uviedol, že do oficiálneho nástupu Trumpa do funkcie prezidenta USA - v januári budúceho roku - s ním Putin nemá naplánované nijaké kontakty. "Nezabúdajte, že náprotivkom prezidenta Putina je súčasný prezident USA (Barack) Obama," upozornil Peskov novinárov. 

Clintonová vidí za neúspechom FBI

Kandidátka demokratov vo voľbách prezidenta USA Hillary Clintonová pripisuje vinu za svoj volebný neúspech snahám FBI oživiť počas predvolebnej kampane vyšetrovanie jej e-mailových účtov.

Clintonová to uviedla počas konferenčného hovoru s najväčšími darcami Demokratickej strany, informovala agentúra AP.Hillary Clintonová vyhlásila, že v kampani bola úspešnejšia ako republikán Donald Trump do 28. októbra, keď riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey oznámil členom Kongresu, že vyšetrovatelia sa budú znova zaoberať jej e-mailovou komunikáciou z čias, keď bola ministerkou zahraničných vecí. 

Comey to zdôvodnil tým, že sa objavili ďalšie správy, ktoré by mohli obsahovať informácie podliehajúce utajeniu. FBI sa k nim mala dostať v rámci vyšetrovania sexuálneho škandálu bývalého kongresmana Anthonyho Weinera.

Následne, dva dni pred prezidentskými voľbami, Comey oznámil, že nové e-maily nemenia postoj FBI v kauze, čo de facto znamenalo, že  Clintonová by nemala čeliť trestnému stíhaniu v kauze zaobchádzania s utajovanými informáciami.

Trumpov štáb a Trumpovi republikánski priaznivci však e-mailovú kauzu v kampani využili, spochybnili Clintonovú i závery skúmania nových mailov. K záveru, že vinu na neúspechu nesie FBI, dospela aj šéfka analytického centra Clintonovej tímu Navin Nayaková, ktorá pred niekoľkými dňami v e-maili vedeniu štábu napísala, že druhé vyhlásenie Comeyho vo veci Clintonovej elektronickej pošty pomohlo jej oponentovi.

"Myslíme si, že tieto voľby sme prehrali minulý týždeň. Comeyho list do (kongresových) výborov 11 dní pred voľbami znížil našu účasť (voličov) a zbavil nás kľúčovej podpory v radoch vzdelaných belošských voličov, najmä na predmestiach," uvádza sa vo Nayakovej liste.

Magazín Politico pred tým napísal, že hlavní poradcovia Clintonovej sa nepovažujú za vinných za jej porážku. Tvrdia, že ich plán získať pre Clintonovú belošské vzdelané obyvateľstvo a španielsky hovoriacich voličov fungoval do obnovenia vyšetrovania e-mailovej korešpondencie demokratickej kandidátky. Potom časť Clintonovej potenciálnych voličov prešla k Trumpovi a podporiť nadšenie Afroameričanov a Hispáncov už nebolo možné.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu