Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako bude vyzerať Trumpova zahraničná politika? Štyri body, ktoré naznačujú jeho smerovanie

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Než vyhral americké prezidentské voľby, povedal Donald Trump, že v otázkach zahraničnej politiky bude Ameriku vždy stavať na prvé miesto. Úspech jeho posolstva teraz otrasie po celom svete mnohými metropolami, kde sa politici obávajú, že Trump od základov zmení americkú zahraničnú politiku, napísal v denníku The Washington Post spravodajca David Ignatius.

Kto je Melania Trumpová? Budúca prvá dáma vyrastala v juhoslovanskom paneláku

Keďže Trump nemá veľa politických skúseností, je ťažké jeho zahraničnú politiku predpovedať. Najpravdepodobnejšie však je, že sa bude držať toho, čo sľúbil počas kampane. Povedal, že chce zmeniť spôsob, akým Spojené štáty pristupujú k Rusku, Blízkemu východu, Európe aj k Ázii.

Vysoko postavení diplomati z viac než dvanástich krajín sa spravodajcovi The Washington Post zverili, že majú z Trumpovej kandidatúry obavy. Podľa nich je to neskúsený a nespoľahlivý človek, ktorý možno odvolá záväzky Spojených štátov voči ostatným krajinám a zničí vzťahy medzi Amerikou a jej spojencami. Sklamanie z prehry zástankyne tradičnej americkej zahraničnej politiky Hillary Clintonovej pocíti väčšina zahraničných lídrov.

Trumpova zahraničná politika sa bude odvíjať od politického realizmu. Nový prezident sa sústredí na záujmy Spojených štátov a postaví sa proti nákladným zahraničným operáciám.

Donald Trump a Mike
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Po prvé - Trump sa pokúsi o zlepšenie vzťahov s útočným a asertívnym Ruskom. Napriek kritike Trump počas kampane niekoľkokrát povedal, že bude spolupracovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Myslím, že s ním dokážem vyjsť," povedal v televíznej debate stanice NBC. "Pokiaľ bude hovoriť skvelé veci o mne, tak ja budem hovoriť skvelé veci o ňom. Viete, on má nad tou krajinou veľkú moc," dodal.

Trump sa tiež postavil proti tvrdeniu, že sa ruskí hackeri snažili pliesť do amerických prezidentských volieb. "O tom skutočne pochybujem," povedal Trump v jednej z debát 19. októbra. Niektorí demokrati potom prišli s tým, že cieľom Ruska je, aby sa Trump stal americkým prezidentom.

Po druhé - Trump podporí spoluprácu Spojených štátov, Ruska a sýrskeho prezidenta Bašára Asada v boji proti takzvanému Islamskému štátu. Povedal to počas rovnakej debaty. "Ak by spolu Rusko a Spojené štáty dobre vychádzali, bolo by to dobré," povedal. O Asadovi sa tiež vyjadril kladne, keď povedal, že "je skrátka oveľa húževnatejší a múdrejší ako ona (Clintonová)". Dodal, že ak v Sýrii vyhrajú povstalci, môže sa na Asadov post dostať niekto horší. Trump tiež niekoľkokrát sľúbil, že chce zvýšiť tlak amerických vojenských jednotiek na Islamský štát. Amerických dôstojníkov, ktorí nie sú dostatočne bojovní, by nechal vystriedať. Jeho tvrdenia, ktoré sa týkali budúcnosti Sýrie a Iraku, boli však vágne.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Po tretie - Trump zvýši tlak na európskych spojencov, aby odvádzali väčšiu časť svojho štátneho rozpočtu na obranu. Je ale nepravdepodobné, že rozpustí NATO, ako tvrdili niektorí kritici. Trump v debate povedal, že Clintonová vypúšťa lži, ak o ňom tvrdí, že podkopáva záväzky voči spojencom v NATO, Ázii, Japonsku a Južnej Kórei. Nikdy však nespochybnil svoj vlastný výrok z 27. apríla, keď povedal, že "Spojené štáty musia byť pripravené nechať jednotlivé krajiny, aby sa o seba postarali", aj keby to znamenalo, že budú mať jadrové zbrane.

Je pravdepodobné, že v Európe Trumpova výhra posilní trend politikov s podobne pravicovými a nacionalistickými názormi. Prekvapivé rozhodnutie Britov vystúpiť z EÚ sa stalo avatarom nového nacionalizmu, podobný trend je možné vypozorovať napríklad vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku alebo v Španielsku. Trump sa bude musieť rozhodnúť, či tieto hnutia podporí, čo by destabilizovalo EÚ.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Po štvrté - Trump pravdepodobne zmení podmienky ekonomickej spolupráce s ázijskými krajinami. Znovu prerokuje obchodné zmluvy a donúti Čínu revalvovať menu. Je ťažké predvídať dôsledky tohto útočného postoja voči globalizácii. Trumpove extrémne výroky a vyhrážanie sa obchodným partnerom je taktika, ktorú preslávil pod názvom "Umenie urobiť dohodu". Čína, ktorá sa ocitá v takzvanej ekonomickej bubline, už je možno náchylná voči ekonomickému tlaku zo strany Spojených štátov, ale je pravdepodobnejšie, že Trumpova protekcionistická rétorika povedie ku globálnemu ekonomickému útlmu, ako tvrdí rad analytikov.

Trumpova kampaň bola založená na prísľube, že jeho politika "urobí Ameriku opäť skvelou". Či mal pravdu, to sa ešte len ukáže. Mnoho politológov však mieni, že tak očividným uprednostňovaním amerických záujmov donúti amerických spojencov v Európe a v Ázii vyjednávať s asertívnym Ruskom a silnejúcou Čínou. Globalizáciu už nie je možné odčiniť, ale vedúcu úlohu Spojených štátov v tomto systéme áno, dodáva Ignatius.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu