Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Samovražedný masaker v Afganistane: Počas prímeria zahynulo 21 ľudí, ďalších 41 sa zranilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Rahmat Gul)

KÁBUL - Útok samovražedného atentátnika v afganskej provincii Nangarhár si vyžiadal 21 mŕtvych a 41 zranených. Stalo sa tak počas oslavy trojdňového prímeria, ktoré pri príležitosti moslimského sviatku íd al-fitr vyhlásilo militantné hnutie Taliban. Na podujatí sa zúčastnili prevažne členovia hnutia.

O incidente informoval provinčný policajný náčelník Ghulam Sanají Stanikzaj s tým, že sa stal v okrese Rodat. Väčšina obetí a zranených boli zrejme z Talibanu, uviedol Stanikzaj. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. V oblasti však pôsobia militanti pridružení k extrémistickej organizácii Islamský štát.

Taliban ohlásil prímerie minulý týždeň na obdobie sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí posvätný pôstny mesiac ramadán. Pred hnutím tak urobil aj afganský prezident Ašraf Ghaní. Ten dnes oznámil, že prímerie predlžuje, neuviedol však na ako dlho a vyzval Taliban, aby konal podobne.

Toto prímerie budú podľa jeho slov sprevádzať návštevy jeho väzňov a ošetrenie jeho bojovníkov v afganských väzniciach. Ghaní zároveň zopakoval svoj sľub, že prerokujú všetky otázky vrátane prítomnosti zahraničných síl v krajine.

Prezident ohlásil predĺženie dočasného prímeria

Afganský prezident Ašraf Ghaní ohlásil v sobotu predĺženie dočasného prímeria vládnych síl s militantným hnutím Taliban. V prejave, ktorý odvysielala afganská televízia, skonštatoval, že prímerie ľud vrúcne prijal a bezpečnostným silám tak nariadil jeho predĺženie. Nijaké bližšie podrobnosti ohľadom toho, dokedy bude jednostranne vyhlásené prímerie po novom trvať, však prezident zatiaľ neposkytol. 

"Bezpečnostným a obranným silám som nariadil predĺženie prímeria od štvrtého dňa (sviatku) íd al-fitr. Podrobnosti o predĺženom prímerí sa ľudia čoskoro dozvedia. Nariaďujem však silám v krajine, aby boli pripravené na akýkoľvek útok a krajinu a jej ľud bránili," povedal ďalej prezident podľa afganskej televízie ToloNews. 

Ghaní uviedol, že podľa piatkovej bezpečnostnej správy, vládol vo všetkých častiach krajiny pokoj. Predpoklady viacerých analytikov i politikov, ktorí tvrdili, že prímerie dlho nepotrvá alebo bude porušené, sa tak podľa jeho slov ukázali byť nesprávne. Prezident dodal, že vláda počas prímeria prepustila 46 väznených talibov, a ak sa ich prepustenie stretne s pozitívnou reakciou zo strany vodcov Talibanu, prepustí aj ďalších. 

Prerušenie všetkých "ofenzívnych postupov" bezpečnostných síl v rámci bojov proti Talibanu malo podľa pôvodného vyhlásenia prezidenta trvať osem dní, a síce do 20. júna. Samotné hnutie Taliban však súhlasilo len s trojdňovým prerušením svojich bojových operácii vedených proti afganským vládnym silám.

K ich prerušeniu pristúpilo od štvrtka večera, a síce počas moslimského sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí posvätný pôstny mesiac ramadán. Na Ghaního sobotňajšie oznámenie o predĺžení prímeria doposiaľ vodcovia Talibanu nereagovali, priblížila agentúra DPA. 

Viac o téme: útok AfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu