Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Postup vo vyšetrovaní krvavého útoku v Paríži: Zadržali dve ženy blízke atentátnikovi

Khamzat Azimov
Khamzat Azimov (Zdroj: SITA/AP Photo)

PARÍŽ - Francúzska polícia zadržala dve mladé ženy v rámci vyšetrovania útoku nožom z minulej soboty, keď 20-ročný muž čečenského pôvodu zabil v Paríži jedného človeka a ďalších piatich zranil. Oznámil to vo štvrtok parížsky prokurátor Francois Molins, ktorého vyjadrenia priniesla agentúra DPA.

Zadržané ženy mali podľa neho blízky vzťah k útočníkovi Khamzatovi Azimovovi, ktorého na mieste činu zastrelili policajti, ako aj k jeho priateľovi, zadržanému v Štrasburgu deň po útoku. Prokuratúra požiadala vyšetrujúceho sudcu, aby na Azimovovho priateľa, identifikovaného ako takisto 20-ročný Abdoul Hakim A., uvalila vyšetrovaciu väzbu.

Zadržaný muž popiera, že by sa akýmkoľvek spôsobom na útoku podieľal, dodal Molins. Pri sobotňajšom útoku, ktorý sa odohral vo večerných hodinách v uličkách blízko Parížskej opery, zahynul 29-ročný muž a ďalších päť ľudí utrpelo zranenia. Vážne zranené boli podľa Molinsa dve osoby vrátane čínskeho občana žijúceho v Luxembursku. Mŕtvy muž a ostatní zranení sú Francúzi.

Usmrtený muž mal niekoľko dní po útoku osláviť 30. narodeniny, uviedol prokurátor. Doplnil, že vyšetrovatelia overili informáciu, podľa ktorej prevzala zodpovednosť za útok teroristická organizácia Daeš. Azimovovi rodičia ho tiež formálne identifikovali vo videozázname, kde deklaruje svoju oddanosť vodcovi IS Abú Bakrovi Baghdádímu.

Prokurátor zároveň potvrdil, že meno útočníka sa nachádzalo od roku 2016 v zozname sledovaných osôb vzhľadom na jeho prepojenie s islamistickou scénou a obzvlášť vzhľadom na jeho priateľstvo s Abdoulom Hakimom A., ktorého rodina pochádza takisto z Ruska.

Viac o téme: útok ParížKhamzat Azimov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu