Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Séria bombových útokov v Indonézii: Sprisahanie rodiny zo Sýrie, zabili 11 ľudí

Samovražedné útoky ochromili druhé najväčšie mesto Indonézie. Zobraziť galériu (4)
Samovražedné útoky ochromili druhé najväčšie mesto Indonézie. (Zdroj: SITA/AP Photo/Trisnadi)

JAKARTA - Najmenej jedenásť ľudí zahynulo o desiatky ďalších utrpeli zranenia pri sérii bombových útokov, ktorých terčom sa v nedeľu ráno stali tri kostoly v indonézskom meste Surabaja. Jednu z bômb odpálil samovražedný útočník vydávajúci sa na jedného z veriacich, informovala miestna polícia.

K prvému útoku došlo okolo 7.30 h miestneho času počas nedeľňajšej omše v rímskokatolíckom kostole sv. Márie, kde prišli o život štyria ľudia vrátane predpokladaného bombového útočníka, povedal novinárom hovorca polície Frans Barung Mangera. Medzi 40 zranenými sú podľa neho aj dvaja policajti, informuje agentúra AP.

Druhý výbuch nastal o niekoľko minút neskôr v protestantskom kostole, kde zabil dvoch ľudí. Ďalšie dve obete na životoch hlásili po explózii v kostole kresťanského letničného hnutia, dodal Mangera s tým, že jeden človek podľahol zraneniam v nemocnici.

VIDEO Séria bombových útokov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Trisnadi)

VIDEO Séria bombových útokov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Trisnadi)

Televízne zábery zachytávali horiace autá pred jedným z kostolov a policajtov zrejme sa snažiacich zneškodniť niečo, čo vyzeralo ako nevybuchnuté zariadenie, uviedla agentúra DPA.

Zabíjala celá rodina

Za sériou bombových útokov, ktorých terčom sa v nedeľu ráno stali tri kostoly v indonézskom meste Surabaja, boli členovia jednej rodiny. Oznámila to v nedeľu indonézska polícia s tým, že samovražednými útočníkmi bola matka, otec a ich deti. Útoky v kostoloch si vyžiadali najmenej 11 strát na životoch a viac ako 40 zranených.

Podľa šéfa národnej polície Tita Karnaviana, citovaného stanicou BBC, sa matka s dvoma deťmi odpálili v jednom kostole a otec so synmi zaútočili na ďalšie dva kostoly.

Karnavian potvrdil, že rodina strávila určité obdobie v Sýrii, kde Daeš až donedávna kontroloval rozsiahle územia. Otec rodiny odpálil auto a dvaja synovia vo veku 16 a 18 rokov použili pri útoku motorku, priblížil. Matka útočila spoločne s dcérami vo veku 12 a deväť rokov.

Prihlásili sa džihádisti

K zodpovednosti za tieto incidenty sa medzičasom prostredníctvom tlačového vyhlásenia prihlásila džihádistická organizácia Daeš, uviedla tlačová agentúra Reuters. 

"Tri mučenícke útoky spôsobili najmenej 11 úmrtí a 41 zranených medzi ochrankou v kostoloch a kresťanmi v meste Surabaja v provincii Východná Jáva v Indonézii," zverejnila v nedeľu na islamistov napojená tlačová agentúra Amak bez ďalších detailov a priloženia náležitých dôkazov.

VIDEO Séria bombových útokov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Trisnadi)

Surabaja, metropola provincie Východná Jáva, je druhým najväčším mestom Indonézie. Podľa indonézskej spravodajskej služby má tamojšie útoky na svedomí pravdepodobne skupina Jemaat Ansharud Daulah (JAD), spojená s džihádistickou skupinou Daeš. Vodcu JAD v súčasnosti súdia za útok z roku 2016 z Jakarty.

Nové útoky v Indonézii, najväčšej prevažne moslimskej krajine sveta, prišli niekoľko dní po tom, ako tamojšia polícia ukončila násilnosti a rukojemnícku drámu vo väznici pri Jakarte, pri ktorých zahynulo päť ľudí. K zodpovednosti sa prihlásila teroristická skupina Daeš.

Indonézia podniká zákroky proti militantom od bombových útokov radikálov spojených s al-Káidou na ostrove Bali, ktoré si v roku 2002 vyžiadali 202 mŕtvych. V uplynulých rokoch krajina čelí novej hrozbe, keď vzostup IS na Blízkom východe povzbudil aj miestnych militantov.

Viac o téme: Kostolútok Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu