Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Taliban udrel na západe Afganistanu: Dobyl regionálne veliteľstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photos/Allauddin Khan, File)

KÁBUL - Militantné hnutie Taliban zabralo v pondelok ústredie jedného z okresov provincie Faráh na západe Afganistanu, pričom zahynulo alebo utrpelo zranenia najmenej 15 príslušníkov bezpečnostných síl. Informoval o tom predseda provinčnej rady, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra AP.

Bojovníci Talibanu podľa neho zaútočili skoro ráno z rôznych smerov na policajný a správny úrad okresu Anárdara, ktorého sa následne zmocnili. Dodal, že zatiaľ nie sú presnejšie informácie o obetiach a boje stále pokračujú. Hovorca Talibanu Karí Júsuf Ahmadí medzitým potvrdil médiám, že jeho hnutie stálo za týmto útokom.

Povstalci Talibanu v poslednom čase zintenzívnili svoje útoky proti afganským bezpečnostným silám v celej provincii Faráh. Cez víkend zabili v okrese Balábulúk podľa údajov AP siedmich vojakov a ôsmich policajtov.

Bezpečnostná situácia v Afganistane sa v posledných rokoch zhoršuje s tým, ako radikálny Taliban silnie. Americké zdroje odhadujú, že islamistickí fundamentalisti z tohto hnutia kontrolujú momentálne približne 13 percent územia krajiny; podľa iných údajov by však tento podiel mohol dosahovať až 40 percent.

Viac o téme: TerorizmusTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu