Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Taliansky premiér: V rámci boja proti terorizmu preložíme časť vojakov z Iraku do Nigeru

Paolo Gentiloni
Paolo Gentiloni (Zdroj: SITA/Giuseppe Lami/ANSA via AP)

NIAMEY - Talianska vláda chce časť armádneho kontingentu umiestneného v súčasnosti v Iraku preložiť do africkej krajiny Niger. Počas návštevy na lodi Etna talianskeho námorníctva to v nedeľu vyhlásil premiér krajiny Paolo Gentiloni.

Cieľom misie bude zintenzívnenie boja proti terorizmu a obchodovaniu s ľuďmi. Aj keď sa džihádistov z Islamského štátu podarilo v roku 2017 poraziť, teroristické nebezpečenstvo ešte nie je odvrátené. "Musíme nasadiť našu energiu, aby sme bojovali proti terorizmu a obchodovaniu s ľuďmi v (africkej oblasti) Sahel," povedal predseda talianskej vlády.

V Iraku je v súčasnosti umiestnených 1400 príslušníkov talianskych ozbrojených síl, ktoré tam predstavujú najpočetnejší kontingent po Spojených štátoch, pripomenula tlačová agentúra APA. Teraz by malo dôjsť k redukcii tej časti talianskych vojakov, ktorí chránili priehradu v Mosúle. Výcvik irackých vojakov a policajtov to však nijako neovplyvní, uviedla ministerka obrany Roberta Pinottiová. Taliansko, ktoré má v medzinárodných misiách aktuálne 6200 vojakov, sa chystá zmenšiť aj početnosť svojho kontingentu v Afganistane.

Viac o téme: TerorizmusArmádaTalianskoIrakNigerPaolo Gentiloni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu