Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž plánoval teroristický útok v San Franciscu: Štátne orgány mu v tom stihli zabrániť

Miesto, kde plánoval muž udrieť.
Miesto, kde plánoval muž udrieť. (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Risberg, File)

LOS ANGELES - Orgány v americkom štáte Kalifornia zadržali a obvinili v piatok bývalého príslušníka námornej pechoty, ktorý údajne plánoval teroristický útok v meste San Francisco počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na súdne dokumenty zverejnené americkými médiami.

Muž identifikovaný ako 26-ročný Everitt Aaron Jameson podľa týchto údajov vyjadroval podporu teroristickej organizácii Daeš a terčom jeho útoku malo byť sanfranciské nákupné stredisko Pier 39. Zamýšľaný čin chcel údajne spáchať na Prvý sviatok vianočný, pričom plánoval použiť výbušniny a útočné pušky.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) obvinil Jamesona z pokusu o poskytnutie materiálnej podpory zahraničnej teroristickej organizácii. Agentovi FBI, ktorý vystupoval ako sprostredkovateľ, sa bývalý vojak predtým zdôveril, že chce spáchať "niečo podobné" ako smrtiaci útok vozidlom v newyorskej štvrti Manhattan z októbra tohto roka alebo streľba v kalifornskom San Bernardine z decembra 2015. Žiadal pritom o poskytnutie materiálu na výrobu tzv. rúrkovej bomby a vyjadril tiež vôľu pri útoku zahynúť.

Viac o téme: San FranciscoDaešPier 39
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu