Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bývalý generálny riaditeľ LafargeHolcimu má problém: Obvinili ho z financovania terorizmu

(Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

PARÍŽ - Bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti LafargeHolcim, Erica Olsena, obvinil vo štvrtok francúzsky súd v kauze údajného financovania viacerých džihádistických skupín v Sýrii, vrátane Daeš. Informoval o tom francúzsky denník Le Figaro.

Olsen bol obvinený z "financovania teroristickej skupiny" a "ohrozenia života iných osôb". Spolu s nimi boli obvinení aj ďalší dvaja bývalí vrcholoví manažéri firmy: Bruno Lafont a Christian Herrault. Švajčiarsko-francúzska skupina LafargeHolcim, najväčší svetový výrobca stavebných materiálov, začiatkom jari priznala, že jej pobočka v Sýrii platila extrémistom za "ochranu" v snahe zachovať výrobu v jednom zo závodov v krajine.

Olsen v nedávnom rozhovore pre spravodajský magazín Les Echos priznal chyby pri riadení pobočky v Sýrii. Uviedol, že "ide o neprijateľné chyby, ktoré firma ľutuje a odsudzuje". Dodal, že v súčasnosti je už jasné, že firma sa zo Sýrie stiahla prineskoro. "Tomuto všetkému sa (tak) dalo predísť," konštatoval Olsen.

Interným vyšetrovaním, ktoré sa vo firme začalo na základe podozrení z financovania IS, sa zistilo, že pobočka Lafarge v Sýrii v rokoch 2013 až 2014 platila tretiu stranu, aby vyjednávala s niekoľkými ozbrojenými skupinami vrátane islamistických extrémistov. Chcela tak dosiahnuť bezpečné presuny svojich zamestnancov a pokračovanie výroby v továrni v meste Džalabíja na severe Sýrie, píše sa vo vyhlásení skupiny LafargeHolcim. Produkcia tejto cementárne zásobovala tretinu sýrskeho trhu. Továreň v Džalabíji fungovala do roku 2014.

Tento výrobca cementu je okrem toho podozrivý z nákupu ropy od IS, čím porušil embargo EÚ z roku 2011. Firma LafargeHolcim je vyšetrovaná aj v súvislosti s neposkytnutím dostatočnej bezpečnosti svojim sýrskym zamestnancom po tom, ako zo Sýrie odcestovali manažéri a ostatní nesýrski zamestnanci. Aféra prepukla v roku 2016, rok po tom, ako zlúčením švajčiarskej spoločnosti Holcim a francúzskej Lafarge vznikla LafargeHolcim, ktorá však záležitosť s "výpalným" pre islamistov v Sýrii odmieta komentovať.

Viac o téme: TerorizmusLafargeHolcim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu