Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO zo synovej svadby či osobný denník: CIA zverejnila tisíce dokumentov o bin Ládinovi

Usáma bin Ládin Zobraziť galériu (2)
Usáma bin Ládin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) zverejnila v stredu ďalší, v poradí už štvrtý súbor materiálov získaných pri zásahu proti niekdajšiemu vodcovi extrémistickej siete al-Káida Usámovi bin Ládinovi, ktorý Spojené štáty uskutočnili v máji 2011 na území Pakistanu. Najnovšie bolo verejnosti sprístupnených takmer 470.000 písomných dokumentov, fotografií a počítačových súborov, informovala v noci na štvrtok agentúra AP.

Medzi odtajnenými položkami je 228-stranový, rukou písaný osobný denník bin Ládina, ktorý pri uvedenom zásahu v pakistanskom Abbottabade prišiel o život. Súčasťou sú aj tisíce audio- a videozáznamov vrátane doteraz neznámej nahrávky zo svadby bin Ládinovho syna a potenciálneho nástupcu Hamzu.

Syn Usámu bin Ládina
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Cute Girls Video)

Podľa vyhlásenia CIA novozverejnená zbierka umožňuje vytvoriť si obraz o vnútornom fungovaní al-Káidy, ako aj o jej konfliktoch s organizáciou Islamský štát, ktorá vznikla odštiepením od zložiek al-Káidy v Iraku. Predošlé súbory materiálov pochádzajúcich zo zásahu proti bin Ládinovi zverejnili Spojené štáty v máji 2015, marci 2016 a januári tohto roka.

Viac o téme: DokumentyTeroristaUsáma bin LádinCIASpojené štátyWahsington
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu