Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Teroristu masakry v New Yorku! Nové informácie o spolupráci s Daeš, Trump požaduje trest smrti

Sayfullo Saipov Zobraziť galériu (9)
Sayfullo Saipov (Zdroj: SITA/AP/Andres Kudacki, Seth Wenig, Martin Speechley/NYPD)

NEW YORK - Muža obvineného z utorňajšieho teroristického útoku v newyorskej štvrti Manhattan predviedli v stredu pred súd, ktorý rozhodol o jeho ponechaní vo väzbe. Sudca federálneho súdu v New Yorku zároveň vytýčil ďalšie pojednávanie na 15. novembra, informovala agentúra AP.

Prisťahovalec uzbeckého pôvodu Sayfullo Saipov (29) bol prítomný v súdnej sieni aj napriek zraneniu, ktoré utrpel pri zásahu polície na mieste činu. Predviedli ho na vozíku, so spútanými rukami i nohami, pričom sa nevyjadroval k obvineniam z terorizmu, ktoré voči nemu vzniesla federálna prokuratúra.

Vraždil podľa návodu

Saipov vyšetrovateľom povedal, že postupoval podľa návodu šíreného hnutím Daeš a že chcel zabiť čo najviac ľudí. Prvé výsledky vyšetrovania, o ktorých dnes informovali americké médiá, ukazujú na dlhodobejšiu prípravu teroristického útoku, ktorá však pozornosti newyorskej polície unikla.

 

Sayfullo Saipov pred súdom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Elizabeth Williams)

"Riadil sa takmer presne do písmena pokynmi o spôsobe vykonania podobného útoku, ktoré IS už skôr rozšíril pre svojich stúpencov na sociálnych sieťach," povedal novinárom zástupca šéfa newyorskej polície John Miller. Saipov, ktorý bol pri útoku postrelený, je v nemocnici pri vedomí a komunikuje s políciou. Podľa Millera nikdy nebol predmetom policajného záujmu, ale udržiaval kontakty s ľuďmi, ktorí vyšetrovaní boli. Agentúra Reuters uviedla, že Saipov bol v styku s človekom, ktorého pre údajné teroristické aktivity vyšetrujú agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).
 

Útočníka obvinili z terorizmu

Saipova so strelnými poraneniami previezli do nemocnice a po vypočutí ho v stredu obvinili z trestných činov súvisiacich s terorizmom. Podľa doterajších zistení ho k činu inšpirovali propagandistické materiály teroristickej organizácie Islamský štát, ktoré sa našli aj v jeho mobilnom telefóne. Útok údajne začal plánovať už približne pred rokom.

FOTO Teroristu masakry v
Zobraziť galériu (9)

Na svoj čin je hrdý!

Na svojom mobilnom telefóne mal 90 videí a vyše 3 800 fotografií extrémistickej skupiny vrátane obrázkov so zabíjaním zajatcov. Ešte aj v nemocničnej izbe, kam ho previezli postreleného po zásahu polície, žiadal vyvesiť vlajku Daeš a povedal, že "má dobrý pocit z toho, čo spravil", uviedla prokuratúra.

FOTO Teroristu masakry v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Andres Kudacki, Seth Wenig, Martin Speechley/NYPD)

Advokát zastupujúci Saipova v stredu povedal na súde, že jeho klient trpí "výraznými" fyzickými bolesťami a potrebuje "denne meniť obväzy, aby nedostal infekciu". O vážnosti jeho poranení sa však ďalej nevyjadroval. Saipovovi právnici podľa AP na súde nepožadovali jeho prepustenie na kauciu.

Trump požaduje trest smrti

Prezident Donald Trump sa rozhodol ignorovať súdne procesy a pre uzbeckého útočníka požaduje trest smrti. Napísal to na sociálnej sieti Twitter. "Newyorský terorista bol šťastný, keď požiadal, aby mu v nemocničnej izbe vyvesili vlajku DAeš. Zabil 8 ľudí, vážne zranil 12. Mal by dostať trest smrti!"


Trump reaguje na teror v New Yorku: Chce zrušiť zelené karty, takýto má zámer s útočníkom


Piati kamaráti sa už domov nevrátia

Desať kamarátov si dalo pred 30-imi rokmi odvážny sľub. Absolventi polytechnickej školy v Argentíne v meste Rosario si sľúbili, že svoje stretnutie zo strednej po 30-ich rokoch oslávia v New Yorku. Výlet im vyšiel.

Nie všetci si však výlet mohli dovoliť a tak dvom spolužiakov úspešnejší kamarát, ktorý vlastnil oceliareň, letenky zaplatil. V New Yorku boli niekoľko dní. Ich výlet sa, bohužiaľ, skončil tragicky a domov k rodinám sa piati z desiatich kamarátov už nevrátia.

Po druhom podozrivom pátrala FBI

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) oznámil, že pátrala po ďalšom podozrivom, identifikovanom ako Mukhammadzoir Kadirov (32) pochádzajúci takisto z Uzbekistanu.

Japonsko sa stalo svedkom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Hľadaného Uzbeka, ktorý bol jedným z priateľov Saipova, sa podľa AP medzičasom podarilo nájsť a vypočuť, pričom nie je jasné, či pri útoku zohral nejakú úlohu.

FOTO Teroristu masakry v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Andres Kudacki, Seth Wenig, Martin Speechley/NYPD)

Trump kondoloval prezidentovi Argentíny

Prezident Spojených štátov Donald Trump zatelefonoval po teroristickom útoku v New Yorku argentínskemu prezidentovi Mauriciovi Macrimu, aby mu vyjadril sústrasť v súvislosti so skutočnosťou, že medzi celkove ôsmimi obeťami na životoch boli piati Argentínčania.

Podľa Trumpovho príspevku na sieti Twitter, z ktorého citovala v noci na štvrtok agentúra AP, sa rozhovor s Macrim týkal "piatich hrdých a skvelých mužov" usmrtených útočníkom, ktorého podľa zistení vyšetrovateľov inšpirovala k tomuto činu propaganda teroristickej organizácie Daeš. Kancelária argentínskeho prezidenta uviedla v tlačovom vyhlásení, že Macri počas telefonátu s Trumpom zdôraznil potrebu úzkej medzinárodnej spolupráce v boju proti "kliatbe fundamentalistického terorizmu".

Ľudia v meste Rosario
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Macri navštívi New York budúci pondelok a utorok, čo si naplánoval už dávnejšie, aby predstavil na tamojšej burze svoj zámer finančnej reformy. Pri utorňajšom útoku vozidlom v newyorskej štvrti Manhattan zahynuli dvaja Američania, päť Argentínčanov a jedna Belgičanka. Argentínske obete tvorila skupina bývalých spolužiakov z mesta Rosario, ktorí prišli do New Yorku osláviť 30. výročie maturity. Pred ich bývalou školou v Rosariu sa uskutočnilo v stredu spomienkové zhromaždenie pri sviečkach za účasti približne 200 ľudí.

Utorňajší útok v okolí newyorského Svetového obchodného centra si vyžiadal osem obetí na životoch a 11 zranených. Páchateľ prenajatým autom vrážal do ľudí na cyklistickej ceste, až kým ho nezastavil náraz do školského autobusu. Po vystúpení z vozidla utekal s napodobneninami strelných zbraní, na čo ho zastavil výstrelmi privolaný policajt. Medzi usmrtenými osobami sú šiesti cudzinci - piati Argentínčania a jedna Belgičanka.

Viac o téme: Súd útok New YorkManhattanSpojené štátyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu