Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO V Mogadišo explodovalo auto: Hlásia 18 mŕtvych, militanti držia v hoteli 20 osôb

Výbuch v Mogadišu Zobraziť galériu (4)
Výbuch v Mogadišu (Zdroj: SITA/AP)

MOGADIŠO - Najmenej 18 mŕtvych a vyše 30 zranených si v sobotu vyžiadal samovražedný bombový útok, ku ktorému došlo v hoteli v somálskej metropole Mogadišo. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

V hoteli Nasa-Hablod v somálskom Mogadiše, pri ktorom v sobotu militanti extrémistickej skupiny aš-Šabáb odpálili auto a zabilo najmenej 18 ľudí, je pravdepodobne uväznených viac ako 20 osôb.

Bezpečnostné sily ešte stále bojujú s ozbrojencami, ktorí budovu nachádzajúcu sa blízko prezidentského paláca obsadili. Z piatich militantov však už zneškodnili dvoch, uviedol policajný kapitán Mohamed Husajn.

O incidente informovala tamojšia polícia s tým, že po explózii v okolí bolo počuť ešte jeden výbuch a z hotela Nasa-Hablod sa ozýva streľba. Počet obetí podľa nej môže ešte stúpať.

Výbuch v Mogadišu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Budova hotela sa nachádza blízko prezidentského paláca a často v ňom bývajú politici a ďalší predstavitelia mogadišskej elity. Atentátnik odpálil auto naložené výbušninami pred vyhľadávaným hotelom Nasa-Hablod, ktorý sa nachádza neďaleko prezidentského paláca. Častými hosťami hotela sú somálski politici a ďalší príslušníci miestnej elity. Medzi mŕtvymi sú podľa polície aj vysoko postavený predstaviteľ somálskej polície a bývalý poslanec. 

Podľa agentúry AP došlo v blízkosti hotela aj k druhému výbuchu a zvnútra budovy sa ozývala streľba. Čo konkrétne sa tam dialo, nebolo bezprostredne jasné. K útoku sa okamžite prihlásila islamistická extrémistická skupina aš-Šabáb, ktorá uviedla, že jej bojovníci prenikli do hotela. 

Výbuch v Mogadišu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teroristické akcie tohto druhu v Somálsku spravidla páchajú príslušníci aš-Šabábu. Skupina sa však neprihlásila k mimoriadne krvavému útoku spred dvoch týždňov, pri ktorom zahynulo najmenej 358 ľudí a 228 utrpelo zranenia. Podľa expertov skupina neprevzala za útok zodpovednosť kvôli vysokému počtu obetí, aby si proti sebe príliš nepopudila somálsku verejnosť. 

Výbuch v Mogadišu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: VýbuchSomálskoMogadišo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu