Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Somálsko sa spamätáva z najkrvavejšieho útoku: Pri výbuchu zahynulo cez 231 ľudí, krajina v slzách

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

MOGADIŠO - Počet obetí po sobotňajších útokoch v somálskom hlavnom meste Mogadišo stúpol na 231, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na policajný zdroj. Zranenia utrpelo vyše 300 ľudí.

Nárast počtu obetí policajný veliteľ Mohamed Dahir pre DPA vysvetlil tým, že telá mnohých obetí boli vytiahnuté spod ruín budov, ktoré sa pri mohutnej explózii vážne poškodili alebo dokonca aj zrútili. Väčšina obetí sú civilisti. Podľa Dahira však zahynuli i vojaci. Niekoľkí ďalší ich kolegovia sú nezvestní. 

Ako informovala agentúra AP, išlo zrejme o najmohutnejší bombový útok v Mogadiše za posledné roky. Jeho terčom bol podľa všetkého hotel Safari ležiaci v blízkosti rušnej cesty a vyhľadávaný Somálčanmi, ktorí sa do vlasti vrátili zo zahraničia. Vládni úradníci medzi jeho hostí nepatria, dodala agentúra Reuters.

Somálsky minister informácií Abdirahman Omar vo vysielaní štátneho rozhlasu vyhlásil, že sobotňajší výbuch bol najsilnejší, aký kedy mesto zažilo. Vyzval zjednotiť sa a postaviť sa "nemilosrdným a brutálnym" útočníkom.

Somálsko sa spamätáva z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: twitter/XHNews)

Podľa AP bezpečnostné zložky sledovali nákladné vozidlo s nastraženou výbušninou po tom, ako im začalo byť podozrivé. Atentátnik aktivoval výbušninu, keď jeho auto vošlo do križovatky, kde polícia zvyčajne zastavuje autá kvôli kontrole. Podľa očitých svedkov na mieste výbuchu bolo počuť aj streľbu. Podľa agentúry Reuters strieľali ozbrojenci, ktorí sa skrývali v hoteli Safari a okolí. Ich útok odrážala ochranka hotela a policajti.

Somálsko sa spamätáva z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Krátko po prvej explózii policajti v inej lokalite mesta odhalili druhý pokus o útok pomocou auta s nastraženou výbušninou. Pri výbuchu tohto vozidla prišiel o život len atentátnik, uviedla polícia podľa agentúry AP. Reuters však informoval o dvoch zabitých civilistoch.

K explóziám sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale somálske úrady predpokladajú, že môže ísť o samovražedné atentáty, ktoré pripisujú islamistickým milíciám aš-Šabáb.

"Životy Somálčanov, matiek, otcov, detí, sú im (militantom aš-Šabábu) ľahostajné," uviedol dnes somálsky premiér Hassan Ali Khaire, ktorý poukázal na to, že útočníci sa zamerali na najľudnatejšiu časť Mogadiša a "zabili len civilistov".

Somálsko sa spamätáva z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: twitter/XHNews)

Aš-Šabáb, militantná skupina napojená na teroristickú sieť al-Káida, má za cieľ zvrhnúť vládu v Mogadiše a presadiť v krajine uplatňovanie prísnej interpretácie islamu. Z hlavného mesta ju vyhnali v roku 2011, avšak stále uskutočňuje časté útoky na bezpečnostné a vládne ciele, ako aj na civilistov. Zameriava sa aj na mierové jednotky Africkej únie.

Somálskom zmieta občianska vojna od roku 1991, keď ozbrojené opozičné skupiny zvrhli vojenského diktátora a prezidenta Siada Barreho.

Medzi obeťami aj dobrovoľníci Červeného polmesiaca či nezávislý novinár

Miestni novinári podľa AP uviedli, že medzi obeťami mohutnej explózie je aj ich kolega, nezávislý žurnalista. Zranenia zasa utrpel reportér rozhlasovej stanice Hlas Ameriky. Medzi obeťami sú Podľa Medzinárodného výboru Červeného kríža aj štyria dobrovoľníci humanitárnej organizácie Červený polmesiac. Niekoľkí ďalší ich kolegovia sú nezvestní.

Americký zastupiteľský úrad v Somálsku dnes odsúdil sobotňajší útok v Mogadiše a vyhlásil, že "takéto zbabelé útoky len posilňujú záväzok Spojených štátov pomáhať našim partnerom zo Somálska a Africkej únie v boji proti hrozbe terorizmu".

Úrad dodal, že americká armáda tento rok v oblasti zvýšila počet útokov s použitím bezpilotných lietadiel a v rámci boja proti islamistickým milíciám aš-Šabáb, napojeným na teroristickú sieť al-Káida, podniká aj ďalšie opatrenia. 

Viac o téme: VýbuchBombaútok MogadišoAš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu