Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Masaker v malej dedine na severe Afganistanu: Teroristi povraždili najmenej 50 civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

KÁBUL - Pravdepodobne skupina teroristov zložená z bojovníkov Talibanu a Daešu zabila tento týždeň pri útoku na dedinu v severoafganskej provincii Sare Pol najmenej 58 ľudí vrátane približne 50 civilistov.

Útočníci vtrhli do dediny vo štvrtok večer miestneho času, pričom boje s bezpečnostnými zložkami trvali 48 hodín, povedal dnes hovorca provinčnej vlády Zabihulláh Amání. Po dobytí dediny v sobotu večer muži zhromaždili obyvateľov dediny a popravili ich, pričom neušetrili ani ženy a deti. V ťažkých bojoch bolo zabitých aj sedem policajtov a jeden afganský vojak. Približne 25 nezúčastnených osôb je nezvestných. Predpokladá sa, že útočníci ich odvliekli.

Agentúra Reuters uviedla, že medzi útočníkmi, ktorí podpálili 30 domov, boli aj cudzinci. Väčšina obetí patrí k etniku Hazarov, ktorí ako jediní v Afganistane vyznávajú šiitský islam, čo z nich robí častý terč diskriminácie. Taliban neskôr poprel akúkoľvek účasť na masakre a toto tvrdenie označil za propagandu.

Hoci Taliban a Daeš sú zvyčajne nepriatelia, bojovníci oboch skupín niekedy menia strany alebo spolupracujú s militantmi z iných skupín. V prvej polovici tohto roka bolo podľa údajov Organizácie Spojených národov zabitých pri násilnostiach v Afganistane 1662 civilistov.

Viac o téme: TerorizmusTalibanDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu