Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Írsku sa zatýkalo: Tamojšia polícia dostala muža, ktorý má spojitosti s londýnskym útokom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

SUBLIN/LONDÝN - Írska polícia v utorok oznámila, že zatkla muža v súvislosti s útokom na moste London Bridge.

Policajný zbor Írska, Garda Siochana, informoval, že muža-tridsiatnika zatkli v utorok v írskom grófstve Wexford, južne od hlavného mesta Dublin, na základe zákona o trestných činoch krádeže a podvodu. Vypočúvanie muža sa sústreďovalo na dokumenty súvisiace s Rachidom Redouanom, jedným z troch útočníkov na londýnskom moste, ktorých identifikovala polícia. Redouane, ktorý sa hlásil k marockému aj líbyjskému pôvodu, strávil určitý čas v Británii a v Írsku.

Redouana a dvoch ďalších mužov zastrelila polícia po tom, čo táto trojica útočníkov najskôr v sobotu neskoro večer 3. júna vrazila dodávkou do chodcov na moste London Bridge a potom zaútočila nožmi na ľudí v neďalekej nákupnej zóne Borough Market. Sedem ľudí pritom zahynulo a ďalších takmer 50 osôb utrpelo zranenia. Policajti všetkých troch teroristov zastrelili. Zodpovednosť za tento čin prevzala džihádistická organizácia Daeš.

Druhým útočníkom bol britský občan Khuram Shazad Butt, ktorý sa narodil v Pakistane a do Británie prišiel ešte ako dieťa s rodičmi. Tretím útočníkom bol podľa polície Youssef Zaghba (22), marocký Talian. Zaghbov otec bol Maročan, matka Talianka. Narodil sa v roku 1995 meste Faz v Maroku a žil v talianskej Bologni.

Zaghbova matka Valeria Collinová povedala pre taliansky spravodajský magazín L'Espresso, že syn jej zvykol ukazovať videá zo Sýrie a tvrdil, že tam chce ísť, "lebo je to miesto, kde človek môže žiť podľa pravého islamu". Collinová, ktorá konvertovala na islam a žije pri Bologni, uviedla, že so synom sa naposledy rozprávala dva dni pred sobotňajšími útokmi. Collinová dodala, že teraz si uvedomuje, že to bol telefonát na rozlúčku.

Matka ešte vyhlásila, že aj keď syn veľmi túžil ísť do Sýrie, nikdy nepovedal, že tam chce ísť bojovať ako džihádista. Doplnila tiež, že sa ho snažila držať ďalej od radikálnych priateľov, ale "mal internet a odtiaľ sa dozvedel všetko". Matka uviedla, že súhlasí s moslimskými duchovnými, ktorí odmietli viesť pohreb jej syna.

Zatýkalo sa aj na známom letovisku

Britská polícia zatkla na londýnskom letisku Heathrow 38-ročného muža v súvislosti s minulomesačným teroristickým útokom na koncerte speváčky Ariany Grande v Manchestri, kde zahynulo 22 ľudí, vrátane detí a tínedžerov. Muž, zatknutý pre podozrenie z teroristických trestných činov, sa nachádza vo väzbe. V utorok neskoro večer o tom na Twitteri informovala manchesterská polícia. "Zatknutie bolo vopred plánované a letisku nehrozilo žiadne priame nebezpečenstvo," uviedla polícia.

Úrady v rámci vyšetrovania samovražedného bombového útoku na koncerte v hale Manchester Arena zatkli už celkovo 19 ľudí a 12 z nich prepustili bez obvinenia, pričom sedem mužov je stále vo väzbe. Polícia prepustila aj brata bombového útočníka, Ismaila Abediho. Útok 22. mája sa stal krátko po skončení koncertu americkej speváčky Ariany Grande v spomínanom severoanglickom meste. Útočník Salman Abedi, Brit líbyjského pôvodu, tam zabil 22 ľudí. 

Polícia sa snaží zistiť, či mužovi pomáhala nejaká sieť komplicov, a pracuje aj na rekonštrukcii jeho poslednej trasy pohybu. Vyšetrovatelia zverejnili v utorok aj ďalšie fotografie, a to snímky bieleho Nissanu Micra zadržaného v Manchestri - podľa slov polície sa v ňom našli "dôležité dôkazy". Polícia vyzvala každého, kto auto videl od 13. apríla - keď ho predal jeho predchádzajúci majiteľ - do 15. apríla, keď Abedi odišiel zo Spojeného kráľovstva, aby sa skontaktoval s detektívmi.

Abedi sa vrátil do Británie z Líbye štyri dni pred útokom. "Abedi počas týchto štyroch dní chodieval do auta a sme presvedčení, že odtiaľ bral predmety, z ktorých zostrojil výbušné zariadenie," vysvetlil hlavný vyšetrovateľ Russ Jackson. Polícia zverejnila aj fotografiu športovej tašky s logom amerického futbalového tímu San Francisco 49ers a vyzvala každého, kto ju pozná, aby sa prihlásil.

Zadržali ďalšieho podozrivého

Britská polícia dnes v rámci vyšetrovania teroristického útoku, ktorý sa odohral uplynulú sobotu v centre Londýna, zatkla vo východnej časti metropoly 30-ročného podozrivého muža. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Podľa vyhlásenia polície došlo k policajnej operácii dnes ráno v okrese Ilford vo východnom Londýne. "Tridsaťročný muž bol zadržaný pre podozrenie z prípravy... a podnecovania k spáchaniu teroristických činov," píše sa vo vyhlásení polície.

Trojica útočníkov najskôr v sobotu 3. júna večer vrazila dodávkou do chodcov na moste London Bridge a potom zaútočila nožmi na ľudí v neďalekej nákupnej zóne Borough Market, pričom sedem ľudí zahynulo a ďalších takmer 50 osôb utrpelo zranenia. Privolané zásahové jednotky polície všetkých troch teroristov zastrelili.

Zodpovednosť za tento čin prevzala džihádistická organizácia Daeš. Zo 48 ľudí, ktorí pri útoku utrpeli zranenia, zostáva v nemocničnom ošetrení 32 osôb, pričom 15 z nich je v kritickom stave.

Nálada sa mení

Pre slovenskú molekulárnu biologičku Moniku Gullerovú, ktorá vedie na Univerzite v Oxforde vlastné laboratórium, sa po spustení brexitu nič nezmenilo. Na akademickej pôde je však podľa nej vnímaný ako tragédia. "Všade na svete je veda medzinárodná. Ľudský pokrok nezávisí od toho, odkiaľ človek pochádza, ale čo dokáže," uviedla. Iba nedávno dostala na univerzite ako profesorka trvalý pracovný pomer, preto nad návratom na Slovensko momentálne nerozmýšľa. Pracovné podmienky si pochvaľuje.

Rozhodnutie Spojeného kráľovstva vystúpiť z EÚ však nepovažuje za správne. "Bohužiaľ, brexit pravdepodobne ovplyvní budúce generácie študentov a vedcov, ktorí si rozmyslia, či prídu do Spojeného kráľovstva, ak podmienky budú tvrdé," konštatovala.

V Británii žije už 11 rokov. Zo Slovenska odišla preto, že chcela robiť vedu na svetovej úrovni. "Molekulárna biológia je bohužiaľ veľmi finančne náročná a na Slovensku neboli podmienky, ktoré by mi umožnili robiť experimenty bez kompromisov," vysvetlila svoje rozhodnutie s tým, že podľa nej by každý vedec mal mať skúsenosť zo zahraničného laboratória, kde sa veda robí inak a kde sa má človek šancu naučiť, ako písať granty, manuskripty či prezentovať vedu na medzinárodných konferenciách.

Ako aj väčšina, očakáva, že britské parlamentné voľby vyhrajú konzervatívci. "Labouristická strana je momentálne v kríze. Nálada vo Veľkej Británii sa mení, a to hlavne po súčasných teroristických útokoch, ktoré sú stredobodom pozornosti," uzavrela.

Viac o téme: Zatknutieútok LondýnÍrsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu