Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vyšetrovanie útoku vo Švédsku: Predpokladaný páchateľ nie je duševne chorý

Útok vo Švédsku.
Útok vo Švédsku. (Zdroj: TASR/AP)

ŠTOKHOLM - Predpokladaný páchateľ aprílového útoku nákladným automobilom v centre švédskej metropoly Štokholm, Uzbek Rachmat Akilov, bol v čase tohto incidentu duševne zdravý a netrpel nijakými duševnými problémami. To isté možno povedať aj o jeho stave počas vyšetrovania a preto nie je nutné uvažovať pri akomkoľvek rozsudku v jeho prípade o psychiatrickej starostlivosti.

Vyplýva to z forenznej psychiatrickej správy o jeho duševnom stave, ktorú dnes lekári predložili štokholmskému okresnému súdu. O posudku informoval švédsky spravodajský portál Local.se. Johan Eriksson, právny zástupca tohto 39-ročného Uzbeka, švédskej agentúre TT povedal, že takáto správa sa bežne vypracúva v prípadoch závažnej povahy, aký má aj táto kauza.

Útok v pešej zóne v centre švédskej metropoly si 7. apríla vyžiadal piatich mŕtvych a 14 zranených. K spáchaniu činu sa priznal 39-ročný Uzbek Rachmat Akilov, ktorého zadržali a umiestnili do vyšetrovacej väzby, kde zostane do 11. mája.

Akilov podľa vyšetrovateľov sympatizoval s extrémistickými skupinami. V roku 2015 sa pokúsil dostať do Sýrie, kde sa chcel pridať k džihádistickej skupine Daeš. Úrady vo Švédsku ešte vlani Uzbekovu žiadosť o azyl zamietli, podľa polície však nič nenasvedčovalo tomu, že by mohol spáchať útok. Štokholmský útok bol štvrtým svojho druhu v Európe za ostatných 12 mesiacov. Vozidlá boli proti civilistom predtým použité v Londýne, Berlíne a Nice.

Viac o téme: útok Švédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu