Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šialený útok v Dortmunde: Druhý preverovaný muž už nie je podozrivou osobou

Útok na autobus tímu Borussia Dortmund
Útok na autobus tímu Borussia Dortmund (Zdroj: TASR/AP)

DORTMUND - Nemec, preverovaný v súvislosti s útokom na autobus futbalového tímu Borussia Dortmund, už nie je v tomto prípade podozrivou osobou. Informovala o tom dnes hovorkyňa nemeckej Spolkovej prokuratúry.

Nemenovaný 28-ročný muž narodený v Nemecku, pochádzajúci z mesta Fröndenberg, nebol vôbec zadržiavaný vo väzbe a už nepatrí medzi podozrivých . "Naše podozrenia sa ani trochu nepotvrdili," vysvetlila hovorkyňa. Dodala, že nie je dôvod myslieť si, že muž bol zapletený do útoku na autobus z 11. apríla.

Terčom trojice výbuchov sa v utorok večer v Dortmunde stal okoloidúci autobus futbalového tímu Borussie, smerujúci na zápas s Monakom. Zranenia utrpel jeden hráč a policajt. Útok vyšetrujú ako možný teroristický čin. Odkaz nájdený pri mieste explózií naznačuje spojenie s islamistami.

Po bombovom útoku na autobus zadržali v stredu Iračana, ktorý je podozrivý z členstva v teroristickej organizácii Daeš, oznámila dnes Spolková prokuratúra. Vyšetrovatelia však dosiaľ nenašli dôkazy, ktoré by ho spájali s utorkovým útokom.

Zadržaný 26-ročný Abdul Beset A. sa údajne koncom roka 2014 pridal k Daeš v Iraku a viedol jednotku približne desiatich bojovníkov, ktorá sa zúčastnila na príprave únosov, vydierania a vrážd. V marci 2015 cestoval do Turecka a podľa prokuratúry zostal v kontakte s členmi Daeš po tom, ako začiatkom roka 2016 dorazil do Nemecka.

Spolková prokuratúra požiada sudcu na dnešnom pojednávaní o umiestnenie tohto muža do vyšetrovacej väzby pre uvedené obvinenia, nie však pre účasť na útoku v Dortmunde.

Vyšetrovanie útoku pokračuje všetkými smermi

Nálože, ktoré zatiaľ neznáme osoby odpálili pri autobuse futbalistov Borussie Dortmund, boli dielom profesionálov a ich sila bola enormná. Na zasadaní výboru pre vnútro Krajinského snemu Severného Porýnia-Vestfálska v Düsseldorfe o tom dnes hovoril krajinský minister vnútra Ralf Jäger.

Podľa jeho slov vyšetrovanie pokračuje všetkými smermi a naďalej nemožno vylúčiť ani verziu, že za útokom stáli futbaloví chuligáni. Páchatelia, ktorí sú stále na slobode, avizovali ďalšie útoky, povedal minister a dodal, že hrozbu berú všetci zainteresovaní veľmi vážne.

Ako vyplýva z informácií tamojšieho Krajinského úradu pre ochranu ústavy, nemožno tri listy s identickým obsahom, ktoré sa našli neďaleko miesta činu, bez pochýb pripísať žiadnemu extrémistickému smeru. Jeho šéf Burkhard Freier preto zdôraznil, že sa tak pátra v ultraľavicových i ultrapravicových kruhoch, ako aj na islamistickej scéne.

Na margo spojenia islamistov s útokom Freier poznamenal, že v liste chýbali arabské frázy a ani sformulovanie požiadaviek na konci textu nie je typické pre džihádistov z Daeš, ktorí nevyjednávajú.

Viac o téme: útok Dortmund
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu