Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší samovražedný útok v Nigérii: Chaos v meste Maiduguri majú na svedomí traja atentátnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jossy Ola, File)

ABUJA - Najmenej štyria ľudia zahynuli v meste Maiduguri v štáte Borno na severovýchode Nigérie, kde sa v noci nadnes odpálili traja samovražední atentátnici.

Hovorca polície v štáte Borno Victor Isuku uviedol, že samovražednými útočníkmi boli dve dievčatá a jeden muž, ktorých pravdepodobne zverbovala islamistická skupina Boko Haram. Pri výbuchu okrem atentátnikov zahynul aj príslušník civilnej domobrany, jedna žena a dve deti. Ďalších osem ľudí utrpelo zranenia. 

Podľa Isukua sa samovražedným atentátnikom podarilo do Maiduguri preniknúť po zotmení, avšak členovia domobrany, ktorí boli na stráži, ich spozorovali. Trojica útočníkov následne odpálila výbušniny, ktoré mali pripevnené na tele. Islamisti z Boko Haram stále predstavujú hrozbu pre obce na severovýchode Nigérie a podnikajú aj ofenzívy v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Ich cieľom je zaviesť prísnu podobu islamského práva, známeho ako šaría.

Od roku 2009 zomrelo pri útokoch týchto sunnitských fundamentalistov v Nigérii, Čade, Kamerune a Nigeri najmenej 14.000 ľudí. Podľa odhadov OSN ušlo pred Boko Haram zo svojich domovov 2,7 milióna ľudí.

Viac o téme: Samovražedný útokNigéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu