Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tri militantné skupiny v Mali sa spojili a prisahali vernosť Daeš

Tri extrémistické skupiny z Mali sa pripojili k Daeš.
Tri extrémistické skupiny z Mali sa pripojili k Daeš. (Zdroj: print screen al-Masrā)

BAMAKO - Tri extrémistické skupiny v Mali oznámili svoje spojenie a zloženie sľubu vernosti vodcovi džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete. Svoje spojenie oznámili lídri organizácie Ansár ad-Dín, skupiny al-Murábitún a al-Káidy v islamskom Maghribe (AQIM) prostredníctvom vyhlásenia, ktoré zverejnili na internete vo štvrtok.

 Vzniknutá nová organizácia sa volá Džamáat nusrat al-islám wal-muslimín, čo možno preložiť ako Podpora islamu a moslimov. K spojeniu týchto obávaných islamistických organizácií dochádza v čase narastajúceho zhoršenia bezpečnostnej situácie, a to nielen v Mali, ale aj v susedných krajinách západnej Afriky, ktoré boli doteraz relatívne chránené pred útokmi extrémistických skupín. Nová organizácia predstavuje ohrozenie aj pre mierové jednotky OSN v Mali, ktoré majú spomedzi všetkých misií OSN vo svete najväčší počet obetí.

Agentúra AP pripomenula, že pred týždňom bývalí separatistickí povstalci z kmeňa Tuaregov začali na severe Mali so spoločným hliadkovaním s vládnymi jednotkami. Ide o realizáciu jedného z kľúčových bodov mierovej dohody uzavretej v roku 2015. Spoločné hliadkovanie je prevenciou a má viesť k zneškodneniu bezpečnostných hrozieb v regióne. Spojenie troch extrémistických organizácií do jednej malo za vzor nedávne zjednotenie ozbrojených frakcií v Sýrii, uviedol podľa AP jeden z veliteľov malijských povstalcov Ijád Ag Ghálí.

Sever Mali sužujú nepokoje od konca roku 2012, keď ho obsadili islamisti napojení na al-Káidu. Napriek intervencii francúzskych síl v roku 2013, ktoré islamistov vytlačili z ich bášt v malijskej púšti, tam stále dochádza k sporadickým ozbrojeným incidentom a únosom, pričom násilnosti sa odohrávajú aj v južnejších oblastiach.

Ansar ad-Dín sa objavil v roku 2012 ako alternatíva k prevažne sekulárnym tuaregským separatistom pôsobiacim v severnom Mali. Skupina sa spojila s al-Káidou ešte pred tým, ako sa zmocnila severu Mali, aj keď oficiálne toto spojenectvo neoznámili.

Skupina al-Murábitún prevzala spolu s AQIM zodpovednosť za útok na hotel Radisson Blu v malijskom Bamaku z novembra 2015. Viac ako sedem hodín trvajúce obliehanie hotela si vyžiadalo životy najmenej 20 ľudí.

Viac o téme: MaliDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu