Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OSN skúma hrozbu teroristov Boko Haram: Na účte už majú 20-tisíc životov

Bezpečnostná rada skúma, akú veľbu hrozbu skupina Boko Haram predstavuje. Zobraziť galériu (2)
Bezpečnostná rada skúma, akú veľbu hrozbu skupina Boko Haram predstavuje. (Zdroj: SITA/AP Photo/Jossy Ola, File)

YAOUNDÉ - Predstavitelia Bezpečnostnej rady OSN začali cestu po západnej Afrike zameranú na hrozbu extrémistickej islamistickej povstaleckej skupiny Boko Haram. Dnes sa členovia BR OSN stretnú s poprednými predstaviteľmi Kamerunu a s vedením medzinárodných síl, ktoré bojujú proti tejto nigérijskej skupine.

Ich ďalšími zastávkami budú Čad a Niger a následne Nigéria, kde navštívia tábor pre utečencov pred Boko Haram na severe tejto krajiny. Traja samovražední atentátnici sa dnes zabili na severovýchode Nigérie, kde v meste Maiduguri niekoľko dní pred plánovanou návštevou členov BR OSN odpálili nádrže s palivom. Vojaci strieľali na jednu z atentátničiek, ktorou bola tínedžerka, aby zabránili tomu, čo by bol inak veľký útok na hlavný sklad paliva v meste. Pri výbuchu prišla o život iba spomínaná trojica atentátnikov.

Bezpečnostná rada skúma, akú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jossy Ola, File)

Už sedem rokov trvajúce povstanie Boko Haram v Nigérii pripravilo o život vyše 20.000 ľudí a vyhnalo z domovov 2,6 milióna ľudí. V súčasnosti sa Boko Haram presunula do troch krajín, ktoré susedia s Nigériou.

Viac o téme: OSNBoko HaramBezpečnostná rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu