Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Nemecku pribúda nebezpečných islamistov: Ohrozenie je veľké, tvrdí Maassen

Hans-Georg Maassen
Hans-Georg Maassen (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber, Pool)

BERLÍN - Teroristické ohrozenie Nemecka je veľké a trvalé. Islamistov pripravených spáchať útoky alebo podporovať extrémistov je čoraz viac. V Berlíne o tom dnes vo vystúpení na jubilejnom 20. Európskom policajnom kongrese hovoril šéf nemeckého Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen.

Rečník sa zmienil o zásadných zmenách medzinárodného prostredia, v ktorom sa nachádza spolková republika konštatujúc, že zahraničná politika novej americkej vlády je naďalej "veľkým otáznikom" a že vo vzťahoch s Ruskom, zdá sa, dochádza k zvratu procesu, v rámci ktorého sa z nepriateľa stal partner a otvorila sa možnosť priateľstva. Za charakteristické označil posilňovanie populistických strán nenávidiacich európsku politiku a poznamenal, že "arabskú jar" nahradila "arabská doba ľadová", ktorá tiež prispela k migračnej vlne.

Bezpečnostné zložky musia v tejto neustále sa meniacej situácii bojovať proti islamskému terorizmu, ktorý sa však takisto mení, povedal odborník. V období po teroristických útokoch na americké ciele z 11. septembra 2001 bolo potrebné bojovať proti početnejším zoskupeniam, teroristickým komandám, teraz sa treba postaviť zoči-voči skôr jednotlivcom, osamelým vlkom alebo skupinkám, ktoré majú iba niekoľko členov, odznelo v Maassenovom vystúpení.

Šéf BfV označil za nový jav aj fakt, že viacerí teroristi prichádzajú do Európy so skúsenosťami z boja v radoch džihádistov z Daešu a "ovládajú kalašnikovy lepšie ako príslušníci pohotovostnej polície".

Počet registrovaných islamistov, ktorí predstavujú nebezpečenstvo, sa vlani zvýšil v Nemecku z 1200 na 1600, pričom úrady dostávajú denne dve-štyri informácie o možnej konkrétnej hrozbe. Na telefonickú linku, ktorú BfV zriadil špeciálne na tento účel pre občanov, prišlo vlani 1104 podnetov, čo je v medziročnom porovnaní oproti roku 2015 viac ako dvojnásobok a oproti roku 2013 vyše desaťnásobok. Podľa Maassenových slov museli príslušné orgány iba v priebehu vianočných sviatkov a Silvestra preverovať 20 konkrétnych informácií.

Rečník hovoril o čoraz väčšom využívaní sociálnych sietí alebo rôznych iných internetových možností islamistami, ktorých radikalizácia tak prebieha v uzavretej komunite, v akosi digitálnom alebo kybernetickom prostredí, za ktorým sú však konkrétne "islamistické mešitové spoločenstvá". Aj keď si ktosi všimne zmeny v správaní jednotlivcov, iba málokedy pozná bez ďalšieho pátrania ďalších členov danej komunity, vyplynulo z Maassenových slov.

Digitalizácia tak v širšom slova zmysle predstavuje vážnu výzvu pre národnú bezpečnosť a plocha pre možné útoky sa ešte zväčšuje spojením digitalizácie a priemyselnej produkcie. V takomto súboji majú dobre pripravení kybernetickí bojovníci reálne šance aj v súboji Davida proti Goliášovi, vyplynulo z odborníkových slov.

Nemecko podľa Maassena asi od roku 2007 čoraz silnejšie pociťuje tiež zneužívanie digitalizácie tajnými službami, pričom je podľa neho znepokojujúce predovšetkým množstvo Rusku pripisovaných hackerských útokov.

Viac o téme: TerorizmusNemeckoIslamistiHans-Georg Maassen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu